vastgesteld |
NL.IMRO.0203.4009-0002 |
De belangrijkste wetten voor natuurbescherming in Nederland zijn de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. Beide wetten zijn een Nederlandse vertaling van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De verplichtingen voor bescherming van natuurgebieden zijn overgenomen door de Natuurbeschermingswet 1998, terwijl de Flora- en faunawet zich richt op de bescherming van planten en dieren.
De Natuurbeschermingswet 1998 regelt de bescherming van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast regelt deze wet de aanwijzing van natuurgebieden die van nationaal of internationaal belang zijn: Beschermde Natuurmonumenten en Natura 2000-gebieden. De Natuurbeschermingswet bepaalt vervolgens wat er wél en niet mag in deze beschermde natuurgebieden.
Het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied is de Veluwe op een afstand van ongeveer 8 kilometer. De ontwikkeling zal hier geen negatieve invloed op hebben.
De Flora- en faunawet beschermt plant- en diersoorten in de beschermde natuurgebieden én daarbuiten. Ongeveer 500 soorten in Nederland vallen onder de bescherming van deze wet. Om te beoordelen of de beschermde soorten in het plangebied aanwezig zijn, is in 2010 door Eelerwoude een Quickscan Flora en Fauna uitgevoerd (bijlage 3). Dit onderzoek is begin september 2012 aangevuld (bijlage 4).
Doordat gebruikt kan worden gemaakt van eerdere onderzoeken, samen met het aanvullende onderzoek en gelet op het feit dat er geen wezenlijke veranderingen in de omgeving zijn opgetreden, maar ook het feit dat eventuele invliegopeningen in spouwmuren (te) laag zitten, staan wij achter dit onderzoek.
Ook de conclusie met betrekking tot de (waarschijnlijk mindere) aanwezigheid van huismussen (geen vee meer), onderschrijven wij.
Er is geen nader onderzoek nodig.
Wij staan achter de maatregelen (bladzijde 6 t/m 12 van het aanvullende natuuronderzoek).
Doordat later bij de bouw en inrichting van het terrein rekening wordt gehouden met fauna (en ook door alle andere “natuur” plannen in de omgeving van deze locatie), zullen de natuurwaarden in de toekomst eerder versterkt dan verminderd worden.