direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
vastgesteld
NL.IMRO.0203.4009-0002

1.1 Aanleiding

Kinderhospice De Glind startte in 2002 als pionier in het veld van palliatieve zorg voor kinderen. Zowel het 'soort' zorg als de manier waarop de zorg gegeven zou worden waren toentertijd onbekend. Echter de zorg voor ernstig zieke kinderen in een kleinschalige en huiselijke omgeving was een vanzelfsprekende vervolgstap op de hospicezorg voor volwassenen die in korte tijd in Nederland tot ontwikkeling was gekomen.

Nu, tien jaar later, is Kinderhospice De Glind een landelijk begrip. De zorgvragen van de kinderen worden meer en meer complex en het aantal kinderen dat gebruik wil maken van het kinderhospice neemt eveneens nog altijd toe. Het huidige pand aan de Boshuisweg in De Glind is inmiddels te klein om aan alle vraag te kunnen voldoen, maar heeft ook onvoldoende capaciteit en faciliteiten. Uitbreiding is daarom niet alleen gewenst, maar ook noodzakelijk. In deze tijd lijkt het alsof 'groei' het hoogste doel moet zijn. Het Kinderhospice kan groeien en wil ook groeien. Hun doel is echter niet primair groei in grootte, maar juist groei in de diepte. Ofwel: het concept van zorg verder verbeteren en uitdragen. Enige groei in omvang is nodig omdat dit voor de bedrijfsvoering van belang is. Verzoeker wil de capaciteit uitbreiden van 8 naar 12 plaatsen. Hierdoor blijft de kleinschaligheid behouden en kan een groter aantal kinderen zorg worden gegeven, maar wordt eveneens het eigen karakter behouden.

De wens van het Kinderhospice om van De Glind te verhuizen naar een beter bereikbare, maar wel centrale locatie hangt samen met de doelgroep. Kinderhospice De Glind geeft zorg aan kinderen vanuit het hele land (met uitschieters naar Noord en Zuid, maar met een gemiddelde afstand van 55 km). Een centrale ligging en goede bereikbaarheid van het Kinderhospice is voor de verwijzende academische ziekenhuizen zoals bijv. Sint Radboud Nijmegen, Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht, AMC en VU Amsterdam belangrijk. Centraler dan de locatie Barneveld Noord kan het Kinderhospice niet liggen. Deze aspecten zijn voor de verdere ontwikkeling van het Kinderhospice dan ook van groot belang. Tegelijkertijd biedt het gegeven dat het Kinderhospice in Barneveld blijft de mogelijkheid het brede draagvlak dat zij hebben te behouden.

Het nieuwe pand biedt de mogelijkheid meer kinderen, intensieve, zorg te geven. Het aantal kinderen met een complexe zorgvraag neemt de laatste jaren gestaag toe. Voor hen zullen in het nieuwe pand ook extra maatregelen worden getroffen. Naast uitbreiding voor de kinderen is het wenselijk dat ook extra faciliteiten voor ouders worden gerealiseerd. Dit biedt ouders de mogelijkheid dicht bij hun kind te zijn en direct betrokken te blijven bij de zorg.

Stichting Kinderhospice De Glind is op dit moment werkgever van 28 betaalde medewerkers die worden bijgestaan door 85 vrijwilligers. Met de uitbreiding van het aantal zorgplaatsen zal ook het aantal medewerkers moeten worden uitgebreid. Dit biedt meer werk voor mensen. Hierbij is het Kinderhospice ook voornemens te bezien op welke manier bijvoorbeeld het UWV of een organisatie als 'Ons Bedrijf' kan worden betrokken in het kader van re-integratie van medewerkers.

Het kinderhospice biedt jaarlijks zorg aan zo'n 40 kinderen (gem. 2011; 42) die veelal kortdurend gebruik maken van de zorg. De leeftijden lopen uiteen van 0 tot 18 jaar, waarbij de meeste kinderen jonger dan 7 jaar zijn. De bezettingsgraad is 90%. Deze kinderen maken met name gebruik van 'respijtzorg'. Dit is kortdurende zorg ter verlichting van de thuissituatie. Reden dat ouders hier gebruik van maken is dat het kinderhospice 24 uurs (continue) specialistische kinderverpleegkundige zorg kan bieden. Deze zorg kan vaak niet (meer) door de mantelzorg gegeven worden. Tegelijkertijd is de taak van het academisch ziekenhuis curatief, zij nemen deze kinderen dan ook niet (meer) op.

Een groeiende doelgroep voor het Kinderhospice is de zorg aan kinderen die (24 uur) beademd moeten worden. Het gaat hierbij om zeer intensieve en specialistische zorg.