vastgesteld |
NL.IMRO.0203.4003-0002 |
In de huidige situatie is de grond onbebouwd en bestaat het plangebied uit grasland (weide). Omliggende gronden ten (zuid)oosten worden nu nog agrarisch gebruikt, wat zal veranderen met de ontwikkeling van het toekomstige bedrijventerrein Harselaar Driehoek. Ook de omliggende (bedrijfs)woningen met bijbehorende gebouwen, zoals de op korte afstand van het plangebied gelegen woningen aan de Oude Goorderweg nrs. 9 en 10, zullen daarvoor wijken. De uitbreiding is een logische invulling van het op dit moment braakliggende terrein. Het plan is vanuit stedenbouwkundig oogpunt is als acceptabel aan te merken. Het plangebied sluit aan bij het bestaande bedrijventerrein Harselaar en ligt nabij c.q. grenst aan het plangebied van het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Harselaar Driehoek.
Toegestane bedrijvigheid
De uitbreiding voorziet in de realisatie van een 9-tal extra bedrijfsunits met vloeroppervlaktes variërend tussen de circa 60 en 112 m2. Het is de bedoeling de ruimte boven de begane grond (behorende bij een bedrijfsunit) mogelijk, waar gewenst, te voorzien van entresols ten behoeve van eventuele opslag of kantoorruimte. De uitbreiding c.q. het gebouw heeft een grondoppervlakte van circa 850 m2 en het kadastrale perceel is 1.560 m2.
Binnen de bedrijfsunits zal vergelijkbare bedrijvigheid, zoals binnen het huidige bestemmingsplan voor het bestaande bedrijfsverzamelgebouw in de planvoorschriften is toegestaan, mogelijk zijn. Zo zijn nijverheids-, ambachtelijke, handels- en dienstverlenende bedrijven toegestaan die behoren tot de categorieën 2 en 3 én worden vermeld in de staat van inrichtingen, zoals opgenomen bij de voorschriften behorende bij het onherroepelijke en van kracht zijnde bestemmingsplan "Hanzeweg I", vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Barneveld op 3 april 2001 en goedgekeurd door gedeputeerde staten van de provincie Gelderland bij besluit van 5 juni 2007.
Welstand
Het beoogde ontwerp voor het bouwplan is in de welstandszitting van 19 juli 2011 aan de orde geweest. Tijdens deze zitting is aangegeven dat het bouwplan akkoord is, mits de overheaddeuren 18 en 19 dezelfde hoogte krijgen als de bestaande transportdeuren. Binnen de ingediende aanvraag om omgevingsvergunning is dit aangepast.
Parkeren/ ontsluiting
De gehele parkeerbehoefte dient op eigen terrein plaats te vinden. De gemiddelde parkeernorm voor een bedrijfsverzamelgebouw is 1,25 parkeerplaatsen per 100 m2 brutovloeroppervlak. Uitgaande van een vloeroppervlak van 850 m2 over twee verdiepingen zijn er in totaal 21 parkeerplaatsen benodigd ten behoeve van deze uitbreiding. Op de bij de aanvraag om omgevingsvergunning ingediende tekening 'Definitief ontwerp - plattegrond begane grond', blad DO-2, gewijzigd 16 november 2011 (zie bijlage 3 bij deze ruimtelijke onderbouwing), zijn in totaal 22 parkeerplaatsen rondom de uitbreiding ingetekend. Op het perceel is voldoende ruimte om de eigen parkeerbehoefte op te vangen.
De ontsluiting van de extra bedrijfsunits zal worden afgewenteld op de bestaande in- en uitrit op de Hanzeweg. Dit heeft verder geen nadelig effect op de verkeersveiligheid van de omgeving.