Plan: | Achterveldseweg-Laageinderweg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1176-0003 |
De belangrijkste wetten voor natuurbescherming in Nederland zijn de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. Beide wetten zijn een Nederlandse vertaling van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De verplichtingen voor bescherming van natuurgebieden zijn overgenomen door de Natuurbeschermingswet 1998, terwijl de Flora- en faunawet zich richt op de bescherming van planten en dieren.
De Natuurbeschermingswet 1998 regelt de bescherming van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast regelt deze wet de aanwijzing van natuurgebieden die van nationaal of internationaal belang zijn: Beschermde Natuurmonumenten en Natura 2000-gebieden. De Natuurbeschermingswet bepaalt vervolgens wat er wél en niet mag in deze beschermde natuurgebieden.
De percelen Achterveldseweg 41 en Laageinderweg 34 liggen op een zodanige afstand van Natura 2000 gebieden en hebben een zodanig klein/geen effect (er wordt eerst gesloopt daarna gebouwd en er komt alleen woonruimte bij, terwijl de bedrijvigheid verdwijnt), op het omliggende EHS–gebied dat geen rekening met gebiedsbeschermingswetgeving hoeft te worden gehouden.
De Flora- en faunawet beschermt plant- en diersoorten in de beschermde natuurgebieden én daarbuiten. Ongeveer 500 soorten in Nederland vallen onder de bescherming van deze wet. Om te beoordelen of de beschermde soorten in het plangebied aanwezig zijn is een quickscan uitgevoerd.
Achterveldseweg 41
Tijdens de inspectie, waarbij de te slopen gebouwen goed te zien en te onderzoeken zijn geweest, zijn enkele sporen aangetroffen van algemeen voorkomende vogels (o.a. oude nesten van holenduiven, met name in de grote open loods achter de boerderij). IGeen sporen zijn gevonden van extra beschermde faunasoorten, (zoals o.a. braakballen of marteruitwerpselen).
De plaatsen waar de nieuwbouw gepland is, bestaat momenteel uit oude bedrijfsbebouwing, grasland en erf. Van het eigenlijke (be)bouwen zijn geen negatieve effecten te verwachten, omdat daar geen beschermde fauna- of florawaarden te verwachten of te verstoren zijn.
Laageinderweg 34
Tijdens de inspectie, waarbij het te slopen gebouw goed te zien en te onderzoeken zijn geweest, zijn geen sporen aangetroffen van extra beschermde faunasoorten (wel oude uitwerpselen van ratten).
Voor beide locaties geldt de zorgplicht. Indien er vóór de sloop in of aan de gebouwen (een)(daardoor te verstoren) vogel(s) gaat(n) broeden, dan dient gewacht te worden totdat de broed- en verzorgingstijd van de jongen is verstreken.(Vogelbroedtijd grofweg begin maart- eind juli maar holenduiven broeden vaak lang door).