Plan: | Koterweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1140-0003 |
Voor de locatie is een stedenbouwkundige visie opgesteld zie Bijlage 2 Studie 't Achterdorp Barneveld. In de visie is een stedenbouwkundig kader geformuleerd waarbinnen de nieuwbouw van de zorgwonigen moet passen. Aan de Churchillstraatzijde voorziet het plan in een helder accent aan de pleinruimte voor het theater. Door de getrapte opbouw van het volume reageert de massa op de naastgelegen bebouwing en voegt het zich in de omgeving. De kerk blijft een autonoom element en de wandvorming aan de Koterweg blijft bescheiden.
Impressie uit stedenbouwkundige visie, zicht vanuit de
Churchillstraat
Impressie uit stedenbouwkundige visie, aanzicht Koterweg
Vierde bouwlaag
Met de vormgeving van een vierde laag kan de impact van de massa op de omgeving worden verzacht en kan de verkeersruimte op een logische manier worden opgenomen in de massa van het woongebouw. Een manier om de massaliteit te verzacht is het terugleggen van de vierde bouwlaag. De bijbehorende verkeersruimte kan integraal worden meegenomen in de uitwerking van de vierde woonlaag. Daarbij kan het stijgpunt van het woongebouw dienen als overgang tussen de hoofdmassa en de vierde laag. Een eventuele liftopbouw is vanwege de zichtbaarheid echter niet wenselijk. Door het toepassen van een hydraulische lift kan het stijgpunt aansluiten op de bouwhoogte van de vierde bouwlaag.
Indeling en geleding van de gevels
In de architectonische uitwerking kan het onderscheid tussen de kerk en de appartementen worden versterkt door middel van de geleding. De bestaande kerk kent een horizontale geleding. De uitbreiding van de kerk kan hierbij aansluiten. Het appartementencomplex krijgt daarentegen een verticale geleding.
Architectonisch accent hoek Koterweg/Churchillstraat
De hoek aan het plein verdient bij de uitwerking bijzondere aandacht. Door een bijzondere vormgeving van de hoek van het gebouw kan hier aan de pleinruimte voor het theater een bescheiden herkenningspunt ontstaan. Dit herkenningspunt vormt een licht uitspringend bouwdeel ten opzichte van de hoofdmassa. De breedte van het accent is bescheiden en loopt door tot net boven de vierde laag van het gebouw. Het accent krijgt hierdoor een duidelijke verticale richting.
Kleur- en materiaalgebruik
Het appartementencomplex wordt uitgevoerd in een traditionele metselwerkarchitectuur. De vierde laag wordt uitgevoerd in een sterk afwijkend materiaal. De vierde laag krijgt, in tegenstelling tot de hoofdmassa een lichte uitstraling mee. Net als de vierde bouwlaag krijgt het accent op de hoek eveneens een hoofdzakelijk transparante uitstraling mee.
Hoogtematen
Er is onderzocht of de maximale bouwhoogte kan worden aangepast. De parkeerkelder die gedeeltelijk boven het maaiveld uitkomt, wordt nu volledig ondergronds gerealiseerd. Daarnaast wordt de maatvoering op de verbeelding in exacte maten aangegeven. In plaats van afronding op hele meters. Dit heeft geresulteerd in een lagere bouwhoogte van 13,1 m in plaats van 14 meter ter plaatse van het hoogste gedeelte.