Plan: | Hoevelakenseweg VII |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1136-0004 |
Er moet rekening worden gehouden met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten. Voor het maken van een weloverwogen belangenafweging is minimaal een archeologisch bureauonderzoek nodig. Wij hebben een archeologische beleidsadvieskaart voor de gehele gemeente. Deze kaart kan gezien worden als een beknopt bureauonderzoek. Uit de 'archeologische waarden- en verwachtingskaart' van de gemeente blijkt dat het perceel aan de adres binnen een historische kern valt. De gemeenteraad heeft op 28 september 2010 besloten dat voor deze zone archeologisch onderzoek is nodig in plangebieden groter dan 100 m² bij bodemingrepen dieper dan 30 cm.
Synthegra bv heeft een bureauonderzoek en karterend veldonderzoek door middel van boringen uitgevoerd (30 oktober 2008, S083303). In dit onderzoek wordt de conclusie getrokken dat op grond van de aangetroffen bodemverstoring en het ontbreken van archeologische indicatoren geen vervolgonderzoek noodzakelijk is. Het bevoegd gezag (gemeente Barneveld) stemt in met deze conclusie. Het rapport is als bijlage 3 toegevoegd.
Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht toch archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 van de Monumentenwet 1988 melding van de desbetreffende vondsten bij de minister (namens deze de RCE) verplicht.
Er zijn geen historische (steden)bouwkundige waarden (gebouwde elementen met bijzondere betekenis, zoals molens, bruggen, kastelen of hele dorpen en binnensteden) in het plangebeid, of de directe omgeving, gesitueerd.
"Huize Terschuer" zelf is een gemeentelijk monument. De in het plangebied voorkomende monumenten en bijbehorende gronden zijn op de verbeelding niet als rijksmonument/gemeentelijk monument aangeduid. De reden hiervoor is dat de aanduiding van monumenten op de verbeelding geen verdere juridische betekenis heeft. De bescherming van monumenten geschiedt op basis van de Monumentenwet 1988, de Monumentenverordening 2003, en de regeling van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).
De locatie is van oudsher een landhuis. In 1901 is nabij de nog steeds bestaande woning op de locatie de Coöp. Zuivelfabriek "Concordia-Eendracht" opgericht. Uit bouwvergunningen uit 1954 en 1974 blijkt dat er kleine uitbreidingen hebben plaatsgevonden. Op 5 februari 1974 is een bouwvergunning verleend voor de bouw van een garage en schoonmaakruimte voor drie vrachtwagens ten behoeve van de Rijdende Melk Ontvangst (RMO).
Voor het perceel is op 9 november 1970 een hinderwetvergunning verleend aan Coöp. Melkinrichtingen "Vecomi". In deze vergunning staat een ketelhuis met een olieopslagruimte weergegeven. Aan de zuidzijde van de olieopslagruimte stond een bovengrondse gasolietank van 2.000 liter en een bovengrondse tank voor zware stookolie van 20.000 liter. Tevens is er in een bijgebouw waar een werkplaats was. Uit een hinderwetvergunning uit 1974 blijkt dat het ketelhuis is uitgebreid.
Op 1 januari 1980 is de zuivelfabriek 'De Eendracht' gesloten, waarna de fabriek en de schoorsteen zijn gesloopt.
De monumentencommissie heeft advies uitgebracht over het bestemmingsplan Hoevelakenseweg VII. Het advies is als bijlage 4 opgenomen. Op de verbeelding is de contour strak om de bestaande bebouwing van het monument zelf getrokken, zodat er geen bebouwing aan het monument zelf toegevoegd kan worden. Wel is er een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid ten behoeve van de realisatie van een klokkentoren opgenomen in de regels van het bestemmingsplan. Ook is de contour rondom de overige bebouwing zo weergegeven overeenkomstig het advies van de monumentencommissie.
Historisch-geografische waarden verwijzen naar de ontstaanswijze en bijzondere plekken van onze cultuurlandschappen, zoals polders, kavelstructuren, terpen en het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiervan is bij het onderhavige plan geen sprake.