direct naar inhoud van 4.3 Gemeente
Plan: Hoevelakenseweg VII
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1136-0004

4.3 Gemeente

Structuurvisie Kernen Barneveld 2022

De gemeenteraad heeft op 22 november 2011 de "Structuurvisie Kernen Barneveld 2022" vastgesteld. De structuurvisie legt de gemeentelijke visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het eigen grondgebied vast. Het bestemmingsplan zal hier binnen moeten passen. De structuurvisie bevat een uitvoeringsprogramma. Hierin laat de gemeente zien hoe het voorgenomen beleid gerealiseerd zal worden. In de structuurvisie is een groot aantal ruimtelijke projecten opgenomen, waarvoor investeringen in de openbare ruimte noodzakelijk zijn. Ook is er een groot aantal lopende en potentiƫle bouwmogelijkheden.

Op de kaart behorende bij de structuurvisie ligt de planlocatie in een gebied dat is aangeduid als 'Bestaand bebouwd gebied'. Ook zijn de Hoevelakenseweg en Eendrachtstraat aangeduid als 'behouden/versterken lint (dicht)', alsmede is er op de planlocatie een 'landmark (bestaand en nieuw)' gelegen. Verder heeft de kern Terschuur de aanduiding 'zoekgebied wonen (nader te bepalen)'.

Terschuur is ontstaan uit twee linten, de Hoevelakenseweg, die de beek op enige afstand volgt, en de Eendrachtstraat. De structuur van het landschap in en rond Terschuur wordt bepaald door de licht meanderende Hoevelakense beek, waarbij (vooral ten oosten van Terschuur) kleinschalige bosjes de hoogtelijnen in het landschap volgen.

De belangrijkste opgaven voor Terschuur en Zwartebroek zijn:
- behouden ven versterken van de (sterk verschillende) landschappen;
- versterken voorzieningenstructuur van beide dorpen, zowel op sociaal als commercieel gebied;
- laten aansluiten uitbreidingslocatie Zwartebroek op het slagenlandschap;
- zoeken naar een geschikte inbreidingslocatie in Terschuur.

In de structuurvisie is aangegeven dat de ruimtebehoefte van het bedrijfsleven per periode kan verschillen. Daarom zal een kritisch beleid ten aanzien van het ruimtebeslag ook in de toekomst nodig blijven. In de gemeentelijke visie betekent dat, dat inbreiding voor uitbreiding gaat. De ruimtebehoefte zal allereerst gezocht moeten worden door een betere benutting van het eigen terrein (optimaal ruimtegebruik). In dit geval wordt de behoefte aan wonen, werken en voorzieningen op kernniveau (Terschuur) geaccommodeerd. De herkenbaarheid van de lintbebowuing als dragers van de dorpse structuur blijft gehandhaafd. Zo vindt er slechts qua gebruik een wijziging plaats bij het gebouw 'Huize Terschuer'. Door de komst van het congrescentrum wordt, overeenkomst de aanduiding 'behouden/versterken lint (dicht)' de lintbebouwing versterkt. De landmark blijft bestaan. Het ingekomen verzoek is hiermee in overeenstemming, en past daarmee binnen de structuurvisie.