Plan: | Scherpenzeelseweg VI |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1130-0003 |
Ontwerp Structuurvisie Buitengebied Barneveld
De gemeente Barneveld werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor haar buitengebied. In de Nota van Uitgangspunten zijn de uitgangspunten voor het gehele project geformuleerd, welke als leidraad gelden. Recent is de Ontwerp Structuurvisie Buitengebied Barneveld opgesteld, dat van 1 april 2011 tot en met 12 mei 2011 ter visie ligt.
Wij staan positief tegenover schaalvergroting en innovatie van de agrarische sector in het gehele buitengebied. Wij willen zowel in het landbouwontwikkelingsgebied als in het verwevingsgebied de mogelijkheid bieden voor omschakeling naar intensieve veehouderij van een grondgebonden bedrijf én van een niet-agrarische functie (zoals wonen) naar een volwaardig agrarisch bedrijf. In alle gevallen moet na de omschakeling een volwaardig en toekomstbestendig agrarisch bedrijf ontstaan met een bedrijfsomvang van minimaal 70 NGE.
Omschakeling vanaf de bestemming wonen is in het verwevingsgebied alleen bij uitzondering mogelijk en niet binnen zoekzones verstedelijking en niet in een zone van 250 meter rond kernen. De haalbaarheid en wenselijkheid moet van geval tot geval worden beoordeeld, waarbij uiteraard tenminste een zorgvuldige landschappelijke en milieuhygiënisch verantwoorde inpassing het uitgangspunt is.
In het voorliggende plan is sprake van omschakeling van wonen naar intensieve veehouderij met verplaatsing naar een bestaand bouwperceel dat vergroot zal worden. In de Ontwerp Structuurvisie Buitengebied Barneveld is opgenomen dat omschakeling in het verwevingsgebied onder voorwaarden mogelijk is. In dit geval is dat mogelijk omdat voldaan kan worden aan de voorwaarde dat de locatie niet in een randzone van 250 meter om de kern Barneveld ligt en niet in een zoekzone stedelijk gebied en aan de voorwaarde dat de gewenste vergroting van het huidige bouwperceel geen negatieve invloed heeft op omliggende burgerwoningen of op natuurwaarden.
De motivering voor medewerking ligt in dit geval ook in het belangrijke gegeven dat door het amoveren van de burgerwoning de milieusituatie voor omliggende bedrijven geoptimaliseerd wordt. Daarnaast heeft de initiatiefnemer aangegeven een innovatief stalsysteem toe te zullen passen, waardoor de ammoniakemissie substantieel minder is dan de emissie van traditionele stallen. Op het bedrijf zal gelegenheid worden geboden aan bezoekers om in de stallen te kijken.
Gelet op de gemeentelijke beleidslijn is dit een gewenste ontwikkeling.