Plan: | Harskamperweg IV |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1122-0003 |
Structuurvisie 2009
In de Structuurvisie 2009 die op 20 januari 2009 is vastgesteld staat de visie die het gemeentebestuur heeft op de lange termijn. Voor het buitengebied beschikt de gemeente Barneveld over de Ontwikkelingsvisie dat concreet is vertaald in het bestemmingsplan Buitengebied 2000 en het in 2006 vastgestelde "reparatieplan".
Het gemeentelijk beleid inzake uitbreiding van bestaande niet-agrarische bedrijven in het buitengebied is vastgelegd in de Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten.
Structuurvisie Barneveld Buitengebied
Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied van de gemeente Barneveld. In de Nota van Uitgangspunten zijn de uitgangspunten voor het gehele project geformuleerd, welke als leidraad gelden. Recent is de Structuurvisie Buitengebied Barneveld vastgesteld.
De Structuurvisie geeft op hoofdlijnen een toekomstbeeld van de gewenste ruimtelijke inrichting van het buitengebied van de gemeente voor de komende 10 jaar. Voor het gemeentebestuur is de structuurvisie een belangrijke leidraad voor het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied en het toetsingskader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen binnen het gemeentelijke grondgebied.
Niet-agrarische bedrijven maken blijvend deel uit van de functies van het buitengebied. Het kan daarbij gaan om bedrijven die historisch gezien een relatie hebben met de agrarische sector, zoals een loonwerker of een fouragehandel, maar ook bedrijven die strikt genomen geen binding hebben met het buitengebied. Het buitengebied moet zich blijvend onderscheiden van een vestigingslocatie op een bedrijventerrein. Het buitengebied biedt andere vestigingsmogelijkheden dan een locatie op een bedrijventerrein. Dit verschil is belangrijk en wordt ook in het nieuwe beleid opgenomen.
De insteek is om de mogelijkheden voor bedrijven met betrekking tot omschakeling naar een ander type niet-agrarisch bedrijf te vereenvoudigen. In het geldende bestemmingsplan zijn een groot aantal typen bedrijven opgenomen. Ieder bedrijf is hierdoor als het ware specifiek bestemd. Echter, met name bij de lichtere milieucategorieën heeft dit vastleggen op het specifieke bedrijfstype weinig of geen ruimtelijke relevantie. Immers, al deze bedrijven krijgen bijvoorbeeld dezelfde uitbreidingsmogelijkheden en de ruimtelijke uitstraling is vaak vergelijkbaar. Het omschakelen tussen verschillende bedrijfstypen wordt daarom vereenvoudigt, door middel van het opstellen van een lijst van bedrijven in de milieucategorieën 1 en 2 die binnen de bestemming voor niet-agrarische bedrijvigheid zonder nadere procedure gevestigd mogen worden. Voor bedrijven in zwaardere milieucategorieën wordt wel de systematiek van het geldende bestemmingsplan gehandhaafd.