Plan: | Hoevelakenseweg V |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1064-0003 |
De belangrijkste wetten voor natuurbescherming in Nederland zijn de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. Beide wetten zijn een Nederlandse vertaling van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De verplichtingen voor bescherming van natuurgebieden zijn overgenomen door de Natuurbeschermingswet 1998, terwijl de Flora- en faunawet zich richt op de bescherming van planten en dieren.
De Natuurbeschermingswet 1998 regelt de bescherming van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast regelt deze wet de aanwijzing van natuurgebieden die van nationaal of internationaal belang zijn: Beschermde Natuurmonumenten en Natura 2000-gebieden. De Natuurbeschermingswet bepaalt vervolgens wat er wél en niet mag in deze beschermde natuurgebieden.
De Flora- en faunawet beschermt plant- en diersoorten in de beschermde natuurgebieden én daarbuiten. Ongeveer 500 soorten in Nederland vallen onder de bescherming van deze wet.
Op donderdag 3 december 2009 heeft een veldbezoek plaatsgevonden. Het doel van dit verkennende terreinbezoek was een beeld te krijgen van de gebiedskenmerken zoals grondgebruik en ecotopen. Ook zijn mogelijke sporen van dieren, de aanwezige vegetatie en de ecologische samenhang met de omgeving onderzocht.
Uit de informatie van het ministerie van LNV is afgeleid of het plangebied in de buurt van Natura 2000 gebieden en Nationale Landschappen ligt. In de provinciale uitwerking van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is bekeken of het plangebied binnen de EHS valt.
Natuurloket is geraadpleegd (www.natuurloket.nl). Natuurloket geeft per km2 weer welke soort groepen daar voorkomen en of daarbij wettelijk beschermde soorten en / of soorten van de Rode lijst voorkomen. Ook Waarneming.nl is geraadpleegd, deze website bevat vele duizenden waarnemingen van dier- en plantensoorten door natuurliefhebbers en professionals. Uit de Bodemkaart van Nederland is informatie gewonnen over de bodemsamenstelling van het gebied. Op basis van die informatie is mede afgeleid voor welke beschermde plantensoorten het gebied geschikt is.
De Atlas van de Nederlandse zoogdieren is geraadpleegd voor informatie over de verspreiding van alle inheemse zoogdieren (Broekhuizen et al. 1992). Voor informatie over de verspreiding en leefmilieus van reptielen, amfibieën en vissen is de website van RAVON geraadpleegd. De websites van SOVON en de Vogelbescherming zijn geraadpleegd voor soort informatie en verspreiding van vogels, evenals de Atlas van de Nederlandse Broedvogels van SOVON (2002).
Ecologische beschrijving van het plangebied
Het plangebied is een braakliggend perceel langs een relatief snelstromende, gekanaliseerde beek. De beek ligt aan de noordkant van het perceel. Aan de westkant ligt een bedrijfslocatie, ten zuiden daarvan loopt de Hoevelakenseweg. Het plangebied is recentelijk geheel diepgewoeld / gefreesd en er is deels een laag nieuwe grond aangebracht. In het plangebied groeien geen bomen, struiken of hoge kruiden.
De percelen grenzend aan de oostkant en zuidkant van het plangebied zijn ook recentelijk omgeploegd. Rond het perceel aan de zuidkant staan enkele bomen, waaronder eiken, populieren en elzen. Op het perceel ten oosten van het plangebied is een heuvel aanwezig, met daarop een bosschage van eiken, beuken en populieren. De bomen staan dicht opeen en zijn hoger dan verwacht mag worden voor hun leeftijd. Dit geeft aan dat de bomen waarschijnlijk in de laatste 20 jaar spontaan zijn uitgezaaid en gegroeid. Op de heuvel is puin gestort en er liggen boomstronken.
Aan de noordkant van de beek die langs het plangebied stroomt, is een coulissenlandschap aanwezig van weilanden, akkers, bomenrijen en bosschages. Langs de oever van de beek groeien algemene ruigte- en akkerkruiden en enkele algemene oeverplanten.
![]() |
![]() |
Figuur 8 Het plangebied met de op de achtergrond coulissenlandschap | Figuur 9 Beek langs de noordkant van het plangebied |
Resultaten gebiedsbescherming
Het plangebied valt buiten de invloedssfeer van de in de Natuurbeschermingswet en Ecologische Hoofdstructuur aangewezen gebieden. Vanwege het ontbreken van bomen is de Boswet niet van toepassing.
Resultaten soortenbescherming
Vanwege het ontbreken van noemenswaardige plantengroei in het plangebied en het feit dat de bodem is bewerkt kan de aanwezigheid van beschermde dier- en plantensoorten geheel worden uitgesloten. Alleen als het plangebied langere tijd (langer dan een jaar) braak ligt zijn er in de toekomst beschermde amfibieën en vogels te verwachten. Er is dan nader onderzoek noodzakelijk voordat het plangebied (opnieuw) bouwrijp kan worden gemaakt.
In de omgeving van het plangebied kunnen beschermde dieren voorkomen. In de aangrenzende tuinen en bomen zijn beschermde vogels en vleermuizen te verwachten, deze soort groepen komen ook voor in het coulissenlandschap ten noorden van het plangebied. In de aangrenzende sloot kunnen beschermde vissen en amfibieën voorkomen. Als er in het plangebied werkzaamheden of ontwikkelingen mogelijk worden waarbij verstorende effecten kunnen optreden op beschermde soorten in de omgeving, dan is nader onderzoek noodzakelijk. Mogelijk verstorende effecten zijn:
Conclusie
Het plangebied ligt niet in of in de buurt van beschermde natuurgebieden en de Boswet is niet van toepassing. Ook komen er in het plangebied momenteel (december 2009) geen beschermde soorten voor. Als het plangebied langer dan een jaar braak heeft gelegen, na de peildatum december 2009, dan moet nog éénmaal worden onderzocht of er beschermde soorten aanwezig zijn voordat het plangebied (opnieuw) bouwrijp kan worden gemaakt. Als er in het plangebied werkzaamheden of ontwikkelingen mogelijk worden waarbij verstorende effecten zoals watervervuiling, vergraven, geluid, licht en trilling kunnen optreden op beschermde soorten in de omgeving, dan is nader onderzoek noodzakelijk.