direct naar inhoud van 4.3 Gemeente
Plan: Hoevelakenseweg V
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1064-0003

4.3 Gemeente

De Structuurvisie 2009 van de gemeente Barneveld (Raad 20 januari 2009) bevat een analyse van de bestaande ruimtelijke situatie in en rond de verstedelijkte gebieden in de gemeente (negen woonkernen en bedrijventerrein Harselaar) en een visie op de gewenste ontwikkelingsrichting voor de komende 10 jaar daarvan. Met de Structuurvisie beoogt de gemeente primair de in (een uitwerking van) het provinciale Streekplan 2005 opgenomen "zoekzones voor verstedelijking", waarbinnen toekomstige uitbreidingen van woon- en werkgebieden en maatschappelijke voorzieningen moeten worden gevonden, in het gemeentelijke ruimtelijk beleid te implementeren. Deze uitbreidingslocaties zijn noodzakelijk om op termijn te kunnen voldoen aan de vraag naar voldoende ruimte voor wonen, werken en voorzieningen, met als doel ook in 2019 nog op een prettige manier te kunnen wonen, werken en recreëren. Voor een groot deel waren de "zoekzones" reeds als beoogde uitbreidingslocaties opgenomen in de gemeentelijke structuurvisie "Kompas naar 2015".

De hoofdlijnen van de structuurvisie 2009 zijn als volgt:

  • 1. concentratie woon- en bedrijfsbebouwing;
  • 2. inbreiding voor uitbreiding;
  • 3. verkeer en vervoer;
  • 4. voorzieningen in de kernen;
  • 5. regionale samenwerking;
  • 6. overleg tussen gemeente en waterbeheerders.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1064-0003_0008.png"  
Figuur 5 Uitsnede Structuurvisie 2009 Barneveld. Bron: gemeente Barneveld  

Het plangebied wordt in de Structuurvisie 2009 aangeduid als landelijk gebied. Dit landelijk gebied is steeds minder exclusief een agrarisch gebied. De functies wonen, werken, recreatie en natuur spelen, naast de agrarische productie, een belangrijke rol. Dat leidt tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze meervoudige kwaliteiten van het landelijk gebied op een verantwoorde wijze te versterken en te borgen.

Bepaalde ontwikkelingen, waaronder de toevoeging van woningen, kantoren en niet agrarische bedrijven, leiden tot vergroting van de financiële draagkracht van het gebied. Dergelijke ontwikkelingen worden gezien als "kostendragers".

Andere ontwikkelingen zorgen voor een investeringsnoodzaak. Daarbij kan worden gedacht aan natuur- en landschapsontwikkeling, structuurversterking van de landbouw en verbetering van de waterhuishouding en de toegankelijkheid/verblijfskwaliteit. Dergelijke ontwikkelingen worden gezien als "kostenlaters".

Per saldo dienen de "kostendragers" en de "kostenlaters" van ontwikkelingen in het landelijk gebied elkaar in evenwicht te houden.

Om het landelijk gebied ook op lange termijn op een kwalitatief verantwoord niveau te houden zullen ontwikkelingen van verstedelijking door uitbreidingsplannen (woongebieden, bedrijfsterreinen) en functieverandering van agrarische bedrijvigheid naar wonen en werken, derhalve samen op moeten gaan met maatregelen op het gebied van versterking van de landschappelijke en waterhuishoudkundige kwaliteit, de landbouwkundige structuur, de bereikbaarheid en het recreatieve verblijf.

"Verevening" is hierbij het sleutelwoord. De kostendragers dragen bij aan de realisatie van de kostenlaters. Ofwel door kwaliteitsverhogende maatregelen op/rond het perceel waar de kostendragers ontstaan, danwel elders in het gebied, of door een combinatie daarvan. Op de locatie zelf vindt in veel gevallen kwaliteitsverbetering plaats door sloop van overtollige bebouwing en landschappelijke inpassing van resterende nieuwe bebouwing. Om ondoelmatigheid door versnipperingen van initiatieven te voorkomen, verdient het de voorkeur om een fonds in het leven te roepen waaruit op planmatig gestructureerde en samenhangende wijze verbeteringsmaatregelen worden gefinancierd.

In de beleidsvisie "Functieverandering en nevenactiviteiten" van de Regio Vallei, wordt uitgegaan van een financiële bijdrage per kubieke meter nieuwe woning in het buitengebied en per vierkante meter nieuwe niet-agrarische bedrijfsbebouwing. Een soortgelijke "vereveningsbijdrage" kan worden gevraagd bij uitbreidingslocaties voor woongebieden en bedrijventerreinen.

Doorwerking plangebied

In de omgeving van het plangebied zijn verschillende functies aanwezig, zoals werken, wonen en natuur. Onderhavig plan zorgt voor het toevoegen van de functie `werken` in het landelijk gebied. De Structuurvisie ondersteunt deze mengeling van functies omdat dit leidt tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze meervoudige kwaliteiten van het landelijk gebied op een verantwoorde wijze te versterken en te borgen. Tevens leidt deze ontwikkeling tot een vergroting van de financiële draagkracht van het gebied. Onderhavig plan kan gezien worden als een "kostendrager" en draagt bij aan de realisatie van "kostenlaters" door kwaliteitsverhogende maatregelen op/rond het perceel danwel elders in het gebied toe te passen.