Plan: | Baron van Nagellstraat III |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1061-0003 |
Bij ruimtelijke planvorming is een toetsing aan de natuurwetgeving verplicht. Door middel van een verkennend flora- en faunaonderzoek is een beoordeling gemaakt van de effecten die het plan zal hebben op beschermde natuurwaarden. Hierdoor wordt duidelijk of het plan in overeenstemming is met de natuurwetgeving. In het onderstaande wordt hiervan verslag gedaan.
Methode
Het plangebied is beoordeeld door middel van een bureaustudie. Hierbij is gebruik gemaakt van foto's en luchtfoto's van het plangebied. Daarnaast is gebruik gemaakt van vrij beschikbare gegevensbronnen, zoals de Atlas Groen Gelderland en provinciale verspreidingsatlassen. Natuurloket is geraadpleegd: er zijn echter geen gegevens aangekocht omdat er volgens Natuurloket geen geschikte gegevens voorhanden zijn.
Ecologische beschrijving
Het plangebied ligt in het buitengebied ten zuiden van de kern Voorthuizen. Het gebied heeft veel verspreide bebouwing met een menging van agrarische functies met andere functies. Het agrarische gebied is niet bijzonder rijk aan landschapselementen zoals houtwallen en hagen.
Het plangebied zelf is vrijwel volledig verhard en gedeeltelijk bebouwd. De bebouwing bestaat uit twee woonhuizen en een bedrijfshal. Op de hoek Verbindingsweg-Baron van Nagellstraat ligt een groenstrook die bestaat uit gemaaid gras met enkele bomen. Aan de Verbindingsweg staan enkele dunnere berken. Langs deze weg loopt een greppel.
Gebiedsbescherming
Het plangebied ligt ver buiten de invloedssfeer van door de Natuurbeschermingswet beschermde gebieden. Het dichtstbijzijnde wettelijk beschermde gebied, het Natura-2000-gebied de Veluwe, ligt op ruim 8 km afstand. Vanuit het plan hoeft geen rekening gehouden te worden met wettelijke gebiedsbescherming. Ook ligt het plangebied buiten door de Provincie Gelderland aangewezen natuurgebieden van de Ecologische Hoofdstructuur.
Beschermde soorten
Flora en vegetatie
Het deel van het plangebied waar ruimtelijke ingrepen voorzien zijn, is geheel verhard. Aangezien de bedrijfsbebouwing bestaat uit relatief nieuwe bakstenen muren en plaatmateriaal, zal in het plangebied geen muurvegetatie voorkomen. Het voorkomen van beschermde of bijzondere plantensoorten is redelijkerwijs uit te sluiten.
Diersoorten
In het plangebied zijn geen nesten of sporen van beschermde zoogdieren aangetroffen. Desondanks zullen in het schaarse groen enkele algemeen beschermde diersoorten van beschermingsniveau 1 voorkomen, zoals de Veldmuis, Mol of Huisspitsmuis. Voor deze soorten geldt een algemene vrijstelling van de Flora- en faunawet bij ruimtelijke ontwikkelingen.
De kans op geschikte verblijfplaatsen van strenger beschermde zoogdiersoorten zoals vleermuizen in de te verbouwen bedrijfsbebouwing is erg klein. Typische geschikte ruimten zoals spouwen of zolders ontbreken en de bebouwing wordt intensief gebruikt als autobedrijf. Zonder uitgebreid onderzoek is de aanwezigheid van vleermuizen in de bebouwing nooit voor 100% uit te sluiten. Aangezien in de omliggende bebouwing veel geschiktere locaties voor vleermuizen aanwezig zijn, is de kans op vleermuizen verwaarloosbaar klein. De geplande ontwikkeling heeft geen noemenswaardige invloed op eventueel foeragerende vleermuizen. De belangrijkste groenelementen blijven namelijk behouden.
In het deel van het plangebied waar ruimtelijke ingrepen voorzien zijn, zijn in het geheel geen geschikte nestplaatsen voor broedvogels aanwezig. Effecten op broedvogels zijn daarmee bij voorbaat uit te sluiten.
Aangezien het deel van het plangebied waar ruimtelijke ingrepen voorzien zijn geheel verhard is, zijn biotopen voor andere beschermde diersoorten (vissen, amfibieƫn, reptielen en ongewervelden) afwezig. Effecten op deze soortgroepen zijn uit te sluiten.
Conclusies en advies
Als gevolg van de geplande ontwikkeling zullen geen overtredingen van de natuurwetgeving plaatsvinden. Het aspect ecologie vormt geen belemmering voor de realisering van het onderhavige project.