Plan: | Baron van Nagellstraat III |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1061-0003 |
In geval van nieuwbouw van woningen of bedrijven is een bodemonderzoek conform de NEN 5740 vereist. Wettelijk is bepaald dat een bouwvergunningsplichtig bouwwerk niet mag worden gebouwd op een zodanig verontreinigd terrein, dat schade is te verwachten voor de gezondheid van de gebruikers of het milieu.
Bij de verkenning van de mogelijkheden om nieuwe functies in een gebied te realiseren dient de bodemkwaliteit te worden betrokken. Inzicht in eventuele beperkingen aan het bodemgebruik (i.v.m. milieuhygiënische risico's voor mens, plant en dier) is noodzakelijk.
Conclusie bodem onderzoek
Op basis van de resultaten van dit bodemonderzoek is op de onderzoeklocatie in totaal sprake van circa 15 tot 25 m³ met minerale olie verontreinigde grond, verdeeld over twee kernen. De gehalten overschrijden de plaatselijke interventiewaarde. Er is geen sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging. De gemeentelijke overheid is bevoegd gezag. Gezien de historie van de onderzoekslocatie kan geconcludeerd worden dat de verontreiniging zijn veroorzaakt voor 1987.
De milieuhygiënische bodemkwaliteit van de onderzoekslocatie vormt op basis van de resultaten van dit onderzoek geen belemmering voor de wijziging van de bestemming of voor de verlening van een bouwvergunning, maar bij voorgenomen realisatie van een bouwwerk ter plaatse van de verontreinigde terreindelen op deellocatie A of B zal een plan van aanpak voor de sanering van de verontreiniging worden gevraagd.
Bij grondverzet op de verontreinigde terreindelen op deellocatie A of B, dat niet in het kader van realisatie van een bouwplan plaatsvindt, moet rekening gehouden worden met de aanwezige minerale olie verontreiniging. Geadviseerd wordt de met minerale olie verontreinigde grond in een dergelijke situatie te verwijderen (ontgraven en afvoeren naar reiniger) op basis van een door de bevoegde overheid goedgekeurd plan van aanpak.
Voor de overige grond geldt dat deze mag worden hergebruikt op het perceel. Indien in het kader van de Vrijstellingsregeling grondverzet een bodemkwaliteitskaart is vastgesteld, kan de grond afhankelijk van de milieuhygiënische kwaliteit van de ontvangende bodem worden hergebruikt binnen een van de vastgestelde bodemkwaliteitszones. Buiten de vastgestelde bodemkwaliteitszones gelden samenstellingeisen met betrekking tot verschillende mogelijkheden voor hergebruik conform het bouwstoffenbesluit.