direct naar inhoud van 4.2 Provincie en regio
Plan: Landgoed Westerveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1057-0004

4.2 Provincie en regio

4.2.1 Streekplan

Molweg 32

Conform de plansystematiek van het streekplan2 is het plangebied aan de Molweg aangemerkt als EHS verbinding (bestaande woning en gebied ten noorden daarvan), EHS verweving (agrarische gebieden zuidzijde) en EHS-natuur (bestaand bosgebied aan de westzijde).

EHS-natuur bestaat uit bestaande natuurgebieden, en voor een kleiner deel uit natuurontwikkelingsgebieden die momenteel agrarische cultuurgrond zijn. Het hoofddoel van het ruimtelijk beleid voor de EHS is het bijdragen aan een samenhangend netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden en natuurrijke cultuurlandschappen door bescherming, instandhouding en ontwikkeling van de aanwezige bijzondere ruimtelijke waarden en kenmerken.

Binnen de ecologische hoofdstructuur geldt de "nee, tenzij"-benadering. Dit houdt in dat bestemmingswijziging niet mogelijk is als daarmee de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast, tenzij er geen reële alternatieven zijn en er sprake is van redenen van groot openbaar belang. Gedeputeerde Staten beoordelen of een aantasting van kernkwaliteiten en omgevingscondities behorende bij een specifieke locatie als significant te beschouwen is. Van een significante aantasting is sprake als deze kan leiden tot de volgende effecten:

  • a. een vermindering van areaal en kwaliteit van bestaande natuur-, bos- en landschapselementen;
  • b. een vermindering van de uitwisselingsmogelijkheden voor planten en dieren in verbindingszones;
  • c. een vermindering van de kwaliteit van het leefgebied van alle soorten waarvoor conform de Flora en Faunawet bij ruimtelijke ontwikkelingen een ontheffing vereist is;
  • d. een vermindering van het areaal van de grote natuurlijke eenheden;
  • e. een belemmering voor het verloop van natuurlijke processen in de grote eenheden;
  • f. een verstoring van de natuurlijke morfologie, waterkwaliteit, watervoering, en verbondenheid met het landschap van HEN-wateren;
  • g. een verandering van de grond- en oppervlaktewateromstandigheden die de, voor de natuurdoeltypen gewenste, grond- en oppervlaktewater situatie (verder) aantast;
  • h. een verhoging van de niet gebiedseigen geluidsbelasting in stiltebeleidsgebieden en stiltegebieden.

Doorwerking in plangebied

Bij het indienen van het plan door initiatiefnemer in 2007, is getoest aan het Streekplan 2005. Volgens de themakaart "Ruimtelijke Structuur" viel het plangebied binnen "EHS-verweving. Het oprichten van langoederen is mogelijk binnen EHS-Verweving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0012.png"

Uitsnede kaart Streekplan 2005

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0013.jpg"

Uitsnede Kaart Streekplanherziening 2009

In 2009 heeft de provincie de herziening van het streekplan 2005 vastgesteld. In de herziening van het streekplan is de aanduiding van de locatie echter gewijzigd van EHS-verweving naar EHS-natuur. In overleg met de provincie wordt uitgegaan van het feit dat de landhuizen worden gerealiseerd op de gronden die in eerste instantie aangemerkt waren als EHS-verweving conform het streekplan 2005.

Kallenbroekerweg 182

De locatie aan de Kallenbroekerweg is gelegen in een gebied dat is aangeduid als EHS-natuur. Het slopen van agrarische opstallen en het beëindigen van een agrarisch bedrijf en wijzigen in woonfunctie is conform de beleidsregels voor deze gebieden. Daarom zijn er geen belemmeringen tegen het juridisch-planologisch vastleggen ervan.

Kootwijkerbroekerweg 51

De locatie aan de Kootwijkerbroekerweg is gelegen in een gebied dat is aangeduid als multifunctioneel platteland. Het slopen van agrarische opstallen en het beëindigen van een agrarisch bedrijf en wijzigen in een woonfunctie is conform de beleidsregels voor deze gebieden. Daarom zijn er geen belemmeringen tegen het juridisch-planologisch vastleggen ervan.