Plan: | Landgoed Westerveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1057-0004 |
In dit deelgebied worden alle niet cultuurhistorisch waardevolle opstallen gesloopt (in totaal ca. 100 m2). Dit betekent dat de twee kapbergen en kippenhokken, de garage en een schuur worden gesloopt. De opstallen hebben een gezamenlijke oppervlakte van 380 m². De rijtuigenloods is geen cultuurhistorisch waardevol pand, maar wordt niet gesloopt. In het gemeentelijk landgoederenbeleid is opgenomen dat men een onderhoudsgebouw mag realiseren. Deze rijtuigenloods zal als dusdanig worden aangemerkt. De boerderij behoudt zijn woonfunctie. De bestaande bijgebouwen worden, voorzover nodig, opgeknapt of gerestaureerd.
Ensemble 4 landhuizen
Aan de zuidoostzijde van het deelgebied worden vier landhuizen mogelijk gemaakt op het perceel dat kadastraal bekend staat als gemeente Barneveld, sectie A nummer 1984. In overleg met de gemeente Barneveld en de provincie Gelderland is een nieuwe bouwlocatie voor de landgoedwoningen bepaald. De oude locatie voor de vier landhuizen bleek hydrologisch gezien ongeschikt voor woningbouw. Bij de locatiekeuze is gelet op de volgende aspecten:
1. Ontsluiting
2. Bestaande structuren
3. Zichtlijnen monumentale boerderij
De nieuwe bouwlocatie is stedenbouwkundig gezien akkoord. Voordeel van de nieuwe locatie is dat de bewoners van de landhuizen niet ver in het natuurgebied in hoeven om bij hun woning te komen. Daarnaast ligt de beouwing aan de rand van het nieuwe landgoed, waardoor de rest van het landgoed open en groen kan blijven. Het gebied rondom de monumentale boerderij moet open blijven; er moet voldoende afstand zijn tussen het nieuwe bebouwingscluster en het bestaande erf. Van belang is dat de woningen een "geclusterd geheel" vormen. De locatie ligt op ruime afstand van de monumentale boerderij, zodat er geen sprake is van ruimtelijke concurrentie met het huidige erf. Daarbij is het uitgangspunt gehanteerd om vier vrijstaande, geclusterde landhuizen te realiseren. De landhuizen worden rondom een gezamenlijk hofje geplaatst, zodat er sprake is van een hoefijzervorm. De maximale inhoud van de vier landhuizen bedraagt 1.500 m³ per woning. De maximaal toegestane goot- en nokhoogte zijn 10 respectievelijk 15 meter. Daarnaast wordt één bijgebouw van 100 m²per woning toegestaan. De maximaal toegestane goot- en nokhoogte daarvan bedragen 3 respectievelijk 6 meter. De kavel krijgen elk een oppervlakte van circa 3.000 m2. Het hofje wordt ontsloten vanaf de Molweg.
Landschappelijke inrichting
Landgoed Westerveld wordt landschappelijk ingericht als een samenhangend geheel, bestaande uit bos- en natuurterrein, landbouwgronden, water en een bebouwingsensemble. Er is gekozen voor een benadering, waarbij het bestaande kleinschalige landschap zoveel mogelijk wordt gerespecteerd. Het plan gaat uit van een landschappelijke opdeling van het gebied in drie zones in dit deelgebied. Deze zones zijn:
1. Het beekdal van de Esvelderbeek.
2. Het conglomeraat van kleinschalige besloten essen / kampen.
3. De jonge ontginning ten zuiden van de Molweg: het veld.
De zonering vormt de basis voor het ontwerp. Het beekdal wordt omgevormd naar natte natuur, waarbij een stapsteen amfibie wordt gerealiseerd. Deze bestaat uit een grote amfibieënpoel, struweel en vochtige graslanden. De stapsteen natuur en de ecologische verbindingszone langs de Esvelderbeek wordt in overleg met het Waterschap natuurvriendelijk ingericht. Het conglomeraat van kleinschalige kampen wordt omgevormd naar flora-en faunarijke natuurakkers, omzoomd door houtwallen. De jonge heideontginning wordt grotendeels omgevormd naar bloemrijk grasland (nieuwe natuur). De bestaande bosgebieden, het ven en de eendenkooi blijven gehandhaafd.
Op het terrein wordt ruim 14 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Dit betekent dat het grootste gedeelte van de huidige agrarische gronden (graslanden en akkers) (ruim 60% van 20 hectare te ontwikkelen landbouwgrond) op het landgoed de bestemming natuur krijgen en extensiever beheerd zullen worden. Conform het Gebiedsplan Natuur en Landschap wordt gebruik gemaakt van een aantal bij het gebied passende natuurdoeltypen. Op de lager gelegen delen zijn dit vochtig schraalgrasland en stapsteen amfibie (nat). Op de hoger gelegen delen zijn dit (natuur)akker, bloemrijk grasland (zuur), droog grasland en kampen-eslandschap. In het plan blijft daarnaast ongeveer 4,5 ha aan landbouwgrond gehandhaafd.
Op de gronden worden wandelpaden aangelegd om het landgoed in voldoende mate open te stellen voor recreanten. De bestemming natuur maakt de aanleg van wandelpaden middels een aanlegvergunning mogelijk. Het bestaande wandelpad vanaf de Molweg kan hiervoor worden gebruikt. Daarnaast wordt een nieuwe wandelroute aangelegd. De paden sluiten aan op de openbare weg (Kallenbroekerweg / Molweg). De wandelpaden lopen door alle gedeeltes van het landgoed; zowel door het bos in de zuidwesthoek, als over de kamp, langs de perceelsranden en langs de beek. Het terrein rondom de boerderij en de vier landhuizen zijn alleen toegankelijk voor de bewoners.
Inrichtingsplan Landgoed Westerveld
Beheer
Het landgoed wordt particulier beheerd. Een antieure overeenkomst tussen de initiatiefnemer en de gemeente moet een duurzame inrichting en beheer veiligstellen. In het inrichting-en beheerplan wordt nader ingegaan op inrichtings-en beheersaspecten van het toekomstige landgoed.
Het agrarisch bedrijf aan de Kallenbroekerweg 182 wordt beëindigd. De bijbehorende milieuvergunning uit 1996 wordt ingeleverd. Beëindiging van het agrarisch bedrijf heeft een gunstig milieueffect voor het verzuringgevoelig natuurgebied. Daarnaast heeft het plan positieve effecten op natuur en landschap. De omliggende gronden zullen worden gerangschikt onder de Natuurschoonwet (NSW).
De cultuurhistorisch niet-waardevolle opstallen zijn inmiddels gesloopt. In totaal gaat het om ruim 460 m2.De boerderij en de monumentale varkensschuur blijven behouden. De schuur krijgt een functie als bijgebouw, ten dienste van de woning. Het erf aan de Kallenbroekerweg krijgt een woonfunctie.
Het erf rond woning en bijgebouw zal landschappelijk worden ingericht met erfbeplanting die karakteristiek is voor de streek. Het deel rondom de boerderij wordt ingericht als boerentuin. Het westelijk gedeelte van het perceel zal worden gebruikt als weiland.
Alle agrarische opstallen zijn inmiddels gesloopt (in totaal circa 620 m²), met uitzondering van de woning. De milieuvergunning wordt ingeleverd. Het deelgebied krijgt een woonbestemming. De bestaande bijgebouwen zullen worden vervangen door een bijgebouw dat qua architectuur en uitstraling past bij de woning, met een oppervlakte die past binnen het bestemmingsplan (60 m²).
Het erf rond woning en bijgebouw zal landschappelijk worden ingericht met erfbeplanting die karakteristiek is voor de streek. Het centrale deel rondom de woning en het bijgebouw wordt ingericht als boerentuin. Het noordelijke gedeelte van het perceel blijft in gebruik als weiland.