direct naar inhoud van 6.7 Natuur- en bosgebieden en groenstroken
Plan: Buitengebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1056-0004

6.7 Natuur- en bosgebieden en groenstroken

  • Een algemene natuurbestemming voor alle natuur- en bosgebieden: 'Natuur'.
  • Bestemming 'Groen' voor bestaande groensingels.
  • Extensief recreatief medegebruik.
  • Vergunning nodig voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden.

Natuur- en bosgebieden

De gemeente heeft bij dit bestemmingsplan gekozen voor een systematiek waarin alle natuur- en bosgebieden in één bestemming komen. Hieronder vallen alle bos, heide, en overige natuurterreinen evenals vennetjes en stuifzanden. Houtproductie maakt ook onderdeel uit van deze bestemming. Houtproductie vormt namelijk een onderdeel van het beheer van bosgebieden. Voordeel van een dergelijke regeling is dat het flexibiliteit biedt voor de beheerder van het natuurgebied. Een eventuele herinrichting (bijvoorbeeld van bos naar heide) is hiermee mogelijk zonder een wijziging van het bestemmingsplan. Omdat in deze gebieden in de praktijk niet veel verandert, is deze regeling prima te gebruiken. Bovendien worden de natuurwaarden ook al beschermd door wet- en regelgeving voor natuur. Natuurgebiedsplannen geven een belangrijk kader voor de gewenste soorten natuur. In gebieden met de dubbelbestemming 'Waarde - Openheid en Reliëf' is voor dergelijke ontwikkelingen eerst een 'omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden' (voorheen: aanlegvergunning) nodig.

Ingezet wordt op behoud, herstel en/of ontwikkeling van de natuur(wetenschappelijke)waarde en de landschappelijke waarde. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn daarom minimaal.

Bestaande infrastructurele voorzieningen zijn toegestaan. Voor nieuwe paden en wegen is een vergunning nodig.

Groensingels

Verspreid over de gemeente komen groensingels voor. Een deel hiervan is waardevol (oude houtwallen) of is op basis van postzegelplannen aangelegd. De bestaande groensingels hebben de bestemming 'Groen' gekregen. De bestemming is opgenomen ten behoeve van de instandhouding van de groensingels. De groensingels hebben een landschappelijke waarde in de vorm van een afschermende functie. Ook zijn de singels vaak waardevol voor de natuur omdat ze leefgebied en schuilgelegenheid bieden voor vogels en andere dieren. Binnen de bestemming 'Groen' zijn toegestaan opgaande beplanting met de daarbij behorende bouwwerken (geen gebouwen en overkappingen zijnde), werken, paden en water.

Extensief recreatief medegebruik

In de natuur- en bosgebieden ligt een groot aantal fiets-, wandel- en ruiterpaden. Deze functie van extensief recreatief medegebruik is toegestaan. Extensief recreatief medegebruik is gericht op natuur- en landschapsbeleving. Hieronder vallen wandelen, fietsen, paardrijden en skeeleren. Activiteiten als paintball of gemotoriseerde sporten (zoals quads, crossmotoren en dergelijke) zijn niet toegestaan om zo de verstoring in de natuurgebieden beperkt te houden.

Natuurkampeerterreinen

In het plangebied zijn twee natuurkampeerterreinen aanwezig. Deze worden enkele keren per jaar gebruikt, onder andere in het kader van educatieve en natuuronderhoudsprojecten. Voor deze terreinen is de aanduiding 'kampeerterrein' opgenomen op de verbeelding.

Klimbos

In het plangebied is aan de Putterweg een specifieke locatie aangewezen voor dagrecreatie in de vorm van een klimbos. Naast het klimbos zijn de activiteiten gericht op natuureducatie en natuurbeleving. Voor deze locatie is een specifieke aanduiding opgenomen. Voor het klimbos worden parkoersen aangelegd door het spannen van kabels tussen de bomen tot ongeveer 15 meter boven maaiveld. Binnen de aanduiding zijn een gebouw en een theaterkuil toegestaan. Beide zijn bedoeld om uitleg te geven over de activiteiten en worden gebruikt afhankelijk van het weer. Daarnaast kunnen er in het gebouw toiletvoorzieningen worden gerealiseerd.

Vergunning voor werken en/of werkzaamheden

Om werken of werkzaamheden in de natuurgebieden uit te kunnen voeren, kan een vergunning vereist zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om ingrepen als het vergraven van terreinen, het aanleggen van paden en geluidswallen of ingrepen die leiden tot een wijziging in de waterhuishouding of waterstand. Normaal onderhoud van natuurterreinen valt niet onder de vergunningplicht. Vergunningen zullen in ieder geval worden getoetst aan de natuurwaarden omdat een groot deel van de natuurgebieden in het Natura 2000-gebied 'Veluwe' of de Ecologische Hoofdstructuur ligt. Een ecologisch onderzoek zal onderdeel uit moeten maken van de aanvraag om vergunning.