direct naar inhoud van 6.12 Maatschappelijke functies
Plan: Buitengebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1056-0004

6.12 Maatschappelijke functies

  • Bestemmingen 'Cultuur en ontspanning', 'Maatschappelijk' en 'Maatschappelijk - Militair terrein'.
  • Bestaande voorzieningen.

Algemeen

Binnen de bestemming 'Cultuur en ontspanning' zijn voorzieningen ten behoeve van cultuur en ontspanning toegestaan. Hierbij zijn specifieke aanduidingen opgenomen voor de functies die zijn toegestaan op individuele locaties. Daarbij is ook onzelfstandige ondergeschikte horeca en detailhandel toegestaan mits deze ten dienste staan van de bestemming.

De bestaande maatschappelijke functies zijn bestemd als 'Maatschappelijk'. Binnen de bestemming 'Maatschappelijk' is per perceel aangeduid welke functie is toegestaan. Onder deze bestemming vallen onder meer onderwijsvoorzieningen, een kinderopvang en een begraafplaats. De specifieke functies zijn hierbij specifiek aangeduid op de verbeelding.

In het plangebied komen ook een aantal zorgboerderijen voor. Deze zorgboerderijen hebben zowel zorg/maatschappelijke activiteiten als agrarische activiteiten. Bij het toekennen van de bestemming is gekeken naar de hoofdfunctie van de betreffende locatie. Indien op de locatie 20 NGE of meer aan agrarische activiteiten aanwezig is en de locatie in het voorgaande bestemmingsplan ook bestemd was als agrarisch bedrijf, dan is de locatie bestemd als 'Agrarisch' met bouwvlak en is in de regels voor de locatie de niet-agrarische nevenactiviteit 'zorgfunctie' opgenomen. Indien op de locatie minder dan 20 NGE aan agrarische activiteiten aanwezig is, dan is de locatie bestemd als 'Maatschappelijk' met de aanduiding 'zorgboerderij'.

In en nabij het plangebied liggen ook militaire terreinen en een installatie. Voor het plangebied zijn relevant:

  • infanterieschietkamp Harskamp;
  • oefenterrein Garderense Veld;
  • oefenterrein Stroese Zand;
  • zend- en ontvangstinstallatie buiten militair luchtvaartterrein complex Nieuw Milligen.

De begrenzingen van deze terreinen zijn aangegeven in de bijlagen van de Regeling algemene regels ruimtelijke ordening (kortweg Rarro).

De begrenzingen van de betreffende militaire terreinen zijn overgenomen op de verbeelding. Voor de militaire terreinen is een specifieke maatschappelijke bestemming opgenomen, namelijk de bestemming 'Maatschappelijk - Militair terrein'. Deze bestemming is conform artikel 2.6.3 onder 1 van het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro).

De militaire kazerne aansluitend aan oefenterrein Stroese Zand is ook opgenomen binnen de bestemming 'Maatschappelijk - Militair terrein'.

De betreffende zend- en ontvangstinstallatie ligt buiten het plangebied, maar een deel van het bouwbeperkingengebied van deze installatie ligt wel binnen het plangebied. Conform artikel 2.6.8 onder 2 van het Barro mogen in een bestemmingsplan dat betrekking heeft op een 'bouwbeperkingengebied rondom een zend- en ontvangstinstallatie buiten een militair luchtvaartterrein', geen bestemmingen worden opgenomen die een wijziging bewerkstelligen die het oprichten van bouwwerken hoger dan 22 meter gemeten vanaf het maaiveld mogelijk maken. De bestemmingen die binnen het bouwbeperkingengebied liggen, bieden geen mogelijkheden voor bouwwerken hoger dan 22 meter. Daarmee wordt voldaan aan de regels uit het Barro.

Toegestane bebouwing

Als op de verbeelding een bouwvlak is aangegeven, dan moet de bebouwing binnen het bouwvlak worden gerealiseerd. Per terrein is aangegeven wat de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte van de gebouwen is en wat de maximaal toegestane hoogte voor andere-bouwwerken is. Dit onderscheid in maatvoeringen is gemaakt omdat binnen de bestemming sterk van elkaar verschillende typen voorzieningen zijn toegestaan. Voor de overige situaties is in de regels per locatie aangegeven welke oppervlakte aan gebouwen is toegestaan.

Bedrijfswoning

Per bestemmingsvlak is één bedrijfswoning toegestaan. Als het bestaande aantal bedrijfswoningen groter is, dan is maximaal dat aantal toegestaan. Met de aanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten' is aangegeven dat er op een bepaald perceel geen bedrijfswoning is toegestaan.

Bij een eventuele vervangende nieuwbouw van de bedrijfswoning moet de woning op dezelfde plek terug worden gebouwd. Dit heeft te maken met de afstandsbepalingen uit de Wet geurhinder en veehouderij. Via een afwijking van de planregels is het mogelijk de bedrijfswoning op een andere plek in het bestemmingsvlak te herbouwen.

De maximale goot- en nokhoogte van de bedrijfswoning bedragen 3,5 meter respectievelijk 10 meter, tenzij op de verbeelding een andere goot- en/of nokhoogte zijn aangeduid. De maximale inhoud van de bedrijfswoning bedraagt 750 m3, inclusief de onderbouw voor zover gelegen boven het maaiveld. Onder een bedrijfswoning is een onderbouw toegestaan, waarbij geldt dat bij vergunningsvrije aanbouwen en bijbehorende bouwwerken van woningen niet vergunningsvrij mogen worden voorzien van een onderbouw. Bij de bedrijfswoning is maximaal 80 m2 aan bijgebouwen toegestaan. De maximale goot- en nokhoogte van de bijgebouwen bedragen 3 respectievelijk 6 meter.