Plan: | Hoge Boeschoterweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1048-0004 |
Landschapsontwikkelingsplan
Het landschapsontwikkelingsplan verwerkt de brede verzameling beleidsdocumenten tot een integrale visie voor de ontwikkeling van het landschap in het buitengebied. Het landschapsontwikkelingsplan is opgesteld door de gemeente Amerongen, Barneveld, Leersum, Leusden, Maarn, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg.
In de visie van het landschapsontwikkelingsplan is het essentieel dat er ruimte is voor economische activiteiten. Zij vormen immers de basis van het cultuurlandschap. Voor het gebied gelden de volgende doelstellingen voor het landschap. Deze doelstellingen vormen een uitwerking van de Reconstructiedoelstellingen ten aanzien van landschap:
Ten behoeve van het verwevingsgebied in het deelgebied Vallei, waar onderhavig plangebied deel van uitmaakt, worden de voor het plangebied volgende relevante uitgangspunten gesteld:
Doorwerking in plangebied
Het plan is conform het landschapsontwikkelingsplan omdat met het plan de bestaande verblijfsrecreatie wordt verbeterd. Met het mogelijk maken van lodges wordt een impuls gegeven aan verblijfsrecreatie op de Veluwe en voor de gemeente Barneveld. Het betreft een innovatief concept met aandacht voor handhaving van het bestaande boskarakter zonder dat het ecologische potenties belemmert.
Toeristisch recreatief ontwikkelingsplan Barneveld (2008)
De gemeente Barneveld heeft in 2008 een toeristisch recreatief ontwikkelingsplan Barneveld opgesteld. Het plan dient als basis voor de verdere ontwikkeling van toerisme en recreatie. Het ontwikkelingsplan stelt de volgende ambities voor Barneveld:
Deze ambities laten zich samenvatten in drie pijlers als basis voor de visie:
Doorwerking in plangebied
Het mogelijk maken van onderhavig concept draagt bij aan het veelzijdig aanbod voor jong en oud. Het plan maakt een recreatieterrein met speelplekken, loopbruggen e.d. voor kinderen mogelijk. Daarnaast is het plan van een kwaliteit en onderscheidendheid die uitnodigt om terug te komen en bijdraagt aan het imago van de omgeving. Ten slotte is het plan een uitwerking van daadkracht in innovatie. Daarmee voldoet het plan aan meerdere ambities van het toeristisch recreatief ontwikkelingsplan Barneveld en is het conform de pijler: toeristen boeien.
Structuurvisie 2009
Voor het buitengebied beschikt de gemeente Barneveld over een separate visie. Deze is vastgesteld in de ontwikkelingsschets voor het buitengebied en is concreet vertaald in het bestemmingsplan "Buitengebied 2000" en in het in 2006 vastgestelde reparatieplan.
In de Structuurvisie van de gemeente wordt als doel gesteld dat de inwoners in 2019 op een prettige manier moeten kunnen wonen, werken en recreëren.
Aandachtspunten van de gemeente zijn:
Het ruimtelijk beleid richt zich op handhaving en versterking van het functioneren van de bestaande verblijfsrecreatieve sector. Handhaving en versterking moet primair plaatsvinden door verbetering van de kwaliteit van bestaande verblijfsrecreatiebedrijven, op kwaliteitsversterking gerichte schaalvergroting daaronder begrepen.
In het gebied Barneveld-Voorthuizen-Harselaar zal de komende periode een verdere stevige druk op voorzieningen op het terrein van onderwijs, cultuur, sport en recreatie komen. Dit komt niet alleen voort uit de verwachte groei van de bevolking, maar wordt ook aangedreven door een zich sterk wijzigend behoeftepatroon onder de bevolking aan voorzieningen op genoemde terreinen. Dit kwalitatieve aspect veroorzaakt nieuwe behoeften.
Doorwerking plangebied
Met het plan wordt een innovatieve toeristische verblijfsaccommodatie mogelijk gemaakt. Het betreft ecologisch getinte verblijfsaccommodaties met enkele kampeerplaatsen, speelplekken in het bos, platforms en loopbruggen, welke zorgen voor een versterking van de samenhang tussen het bosperceel en de recreatieve belevingswaarde. Het plan levert door zowel de terreinopzet als de aard van de verblijfsaccommodatie een onderscheidend concept binnen de gemeente Barneveld en vormt een toegevoegde waarde voor het aanbod van verblijfsrecreatie op de Veluwe.
Structuurvisie 2011
In paragraaf 2.3.6 van de Structuurvisie Buitengebied Barneveld 2011 staat: "Er is een trend naar meer tweede woningen en naar minder toeristisch verblijf. Dat laatste is niet goed voor de lokale economie en de voorzieningen in de kernen. Daarom willen we sturen op behouden en bevorderen van toeristisch verblijf, niet op meer tweede woningen. De bedrijfsmatige exploitatie van verblijfsrecreatieve terreinen is hierbij van belang. Verder richten we ons op innovatie en kwaliteit (vernieuwen accomodaties, betere seizoensspreiding, innovaties als boomhutten en ondergronds bouwen). Ook de eventuele vraag naar uitbreiding van verblijfsrecreatieterreinen moet gericht zijn op innovatie en kwaliteit."
Doorwerking plangebied
Dit bestemmingsplan is in overeenstemming met de structuurvisie.
Ontwikkelingsschets Buitengebied (1998)
De Ontwikkelingsschets Buitengebied bevat de visie van de gemeente op de ontwikkelingsmogelijkheden van het buitengebied. De visie richt zich op de komende 15 tot 20 jaar. Het doel van deze schets is te beschikken over een geïntegreerde gebiedsgerichte visie voor het hele buitengebied.
In de ontwikkelingsvisie die onderdeel uitmaakt van de beschrijving in hoofdlijnen van het "Bestemmingsplan Buitengebied 2000" is onderscheid gemaakt in een aantal deelgebieden. Het plangebied aan de Hoge Boeschoterweg valt binnen het deelgebied 3 "Groen gebieden".
Om binnen het gemeentelijk buitengebied een ecologische hoofstructuur te ontwikkelen dienen zoveel mogelijk de meest waardevolle bestaande natuurelementen in samenhang met elkaar gebracht te worden. Zo ontstaat er een gebied waarvan de omvang van de afzonderlijke delen voldoende groot is om een duurzame ecologische ontwikkeling in stand te houden. Het plangebied valt niet binnen de bestaande natuurgebieden die deel uit maken van deze ecologische hoofdstructuur.
Het accent ligt op behoud en handhaving en waar mogelijk versterking van natuur en landschap door middel van versterking van de ecologische (infra)structuur.
De recreatieve functie wordt aangemerkt als een ondergeschikte functie aan de natuur. In de groene gebieden biedt de gemeente ruimte voor kleinschalige verblijfsrecreatie. Deze mogelijkheden biedt de gemeente uitsluitend aan agrariërs in het kader van het creëren van mogelijkheden tot nevenactiviteiten of functieveranderingen. Het kleinschalig kamperen is in de groene gebieden niet toegestaan.
Er liggen in dit gebied wel kansen in andere vormen van kleinschalige verblijfsrecreatieve voorzieningen, zoals eenvoudige logies met ontbijt, een pension, een groepsaccommodatie of een organisatie die in het leven wordt geroepen die meerdere boerderijen of boerderijappartementen centraal verhuurt. Daarnaast biedt de gemeente ook ruimte aan vormen van dagrecreatie, zoals kanoverhuurbedrijf, een speelplaats, een kinderboerderij enz. De voorwaarden waar rekening mee gehouden dient te worden zijn:
Doorwerking in plangebied
Met het plan worden tussen het terrein van de bestaande camping "De Zanderij" en vakantiepark "De Eendracht" binnen de gemeente Barneveld ecologisch getinte verblijfsaccommodaties met enkele kampeerplaatsen, speelplekken in het bos, platforms en loopbruggen mogelijk gemaakt. De verblijfsaccommodaties bestaan uit 24 boslodges, die op een ecologisch verantwoorde wijze zijn opgebouwd zonder vaste fundering. De beperkt aantal eenvoudige kampeerplaatsen zijn te vergelijken met natuurkampeerterreinen. De ontmoetingsruimte zal mogelijk gemaakt worden op de plaats waar nu reeds een als zodanig bestemd zomerhuisje is gesitueerd en zal dienen als multifunctionele ruimte voor recreanten.
Deze functies worden niet als zodanig in het hierboven genoemde beleid genoemd als recreatieve mogelijkheden binnen de zogenaamde "Groene gebieden", maar zijn wel qua impact enigszins vergelijkbaar met de andere functies die genoemd worden (zoals kleinschalige verblijfs verblijfsrecreatieve voorzieningen als een pension of groepsaccommodatie).
De verschillende activiteiten worden in de bestaande natuur ingepast met groenelementen binnen een gebied met een overwegend recreatieve functie. Het plan levert een positieve impuls op voor het aanbod van verblijfsrecreatie in de Veluwe en omgeving.
Daarnaast is het plan goed te bereiken door middel van twee ontsluitingswegen en zijn de parkeervoorzieningen aan de randen van het terrein voorzien, zodat het terrein zelf autovrij is om de natuurlijke omgeving te benadrukken.
Hiermee wordt voldaan aan de drie voorwaarden die in het hierbovengenoemde beleid zijn gesteld.
Verder hebben de verblijfsaccommodaties geen storend effect op het aangrenzende natuurgebied de Veluwe en worden mitigerende maatregelen getroffen om de effecten van de realisatie van de lodges zoveel mogelijk te beperken (zoals laten plaatsvinden van werkzaamheden buiten het broedseizoen (15 maart tot 15 juli), het tot een minimum beperken van noodzakelijke verlichting, het gebruiken van afgeschermde lantaarns). Kortom, door de verantwoorde inpassing van de ecologisch getinte verblijfsaccommodaties en het treffen van mitigerende maatregelen bij realisatie is het plan verenigbaar en passend binnen het gebied met een overwegend recreatieve functie.