Plan: | Hoge Boeschoterweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1048-0004 |
De (omgeving van) de Gelderse Vallei, herbergt grootschalige en intensieve dagrecreatieve concentraties van Burgers Zoo, Openluchtmuseum, Kröller-Müller en vrijkomende gebouwen en – terreinen van defensie en zorginstellingen alsmede het Nationaal park Hoge Veluwe. Tevens bestaan er revitaliseringsplannen voor het sportcentrum Papendal. Het Nationaal Park, Papendal en Kröller-Müller liggen in het groenblauwe raamwerk, dit in tegenstelling tot Burgers Zoo en het Openluchtmuseum. Vanwege de te verwachten impact van deze ontwikkelingen op de waarden van het groenblauwe raamwerk is een samenhangende ruimtelijke beoordeling noodzakelijk. De provincie wil samen met de betrokken regio’s Vallei en KAN en het Rijk de mogelijkheden van de EHS-gebiedssaldering na gaan en de uitkomsten daarvan in een samenhangende ruimtelijke uitwerking van de Nota Ruimte in dit streekplan vast leggen. Dat gebeurt binnen de streekplanuitwerking voor de begrenzing van het Nationaal landschap Veluwe uiterlijk in 2006. Voor de zuidflank moet worden nagegaan in hoeverre de gebiedssaldering een significante invloed zal hebben op de waarden in de omgeving die op grond van de VHR-richtlijn worden beschermd en welke passende mitigatie- en compensatiemaatregelen mogelijk noodzakelijk zijn.
Conform de plansystematiek van het streekplan is het perceel aangemerkt als "Extensivering intensieve veehouderij". In de reconstructieplannen zijn zones aangegeven waarmee de mogelijkheden voor nieuwvestiging, hervestiging en uitbreiding van intensieve veehouderijbedrijven worden bepaald.
![]() |
In het reconstructiegebied "Vallei" zijn geen aanvullende beleidslijnen uitgezet voor "extensivering intensieve veehouderij".
Doorwerking in plangebied
Het plangebied ligt niet binnen de grenzen van de EHS-natuur of EHS-verweving. Direct ten noorden en westen van het plangebied ligt EHS-verweving. EHS-verweving omvat landgoederen onder de Natuurschoonwet, landbouwgebieden met natuurwaarden en landbouwgebieden met een hoge dichtheid aan natuur- en boselementen. Op korte afstand in noordelijke en oostelijke richting is EHS-natuur gelegen. EHS-natuur bestaat uit bestaande natuurgebieden, en voor een kleiner deel uit natuurontwikkelingsgebieden die momenteel agrarische cultuurgrond zijn.
Het plangebied is gelegen in het reconstructieplan Gelderse Vallei in extensiveringsgebied intensieve veehouderij. Binnen deze zone is de realisatie van een recreatief terrein mogelijk, zoals in onderhavig bestemmingsplan wordt voorgestaan.
Streekplanherziening "Groei en krimp"
De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied en één van de belangrijkste toeristische gebieden van Nederland. Dat wil de provincie Gelderland graag zo houden. Het programma Groei en Krimp (2002) moet dat bewerkstelligen.
Het project Groei en Krimp recreatieterreinen Veluwe wil twee dingen:
Recreatiebedrijven op voor de natuur kwetsbare locaties in het Centraal Veluws Natuurmassief (CVN) worden op vrijwillige basis gesaneerd of uitgeplaatst. Dit heet krimp. Krimplocaties worden teruggegeven aan de natuur.
Groeien moeten de recreatiebedrijven aan de rand van de Veluwe. De hectares die de provincie door krimp heeft gewonnen, krijgen de recreatiebedrijven terug op minder kwetsbare plekken. De bedrijven worden bovendien geconcentreerd in clusters. Deze recreatieclusters, dertien in totaal, liggen doorgaans meer aan de randen van het Centraal Veluws Natuurmassief
Het plangebied is gelegen binnen het (groei- en) krimpgebied (GK-gebied) van de Streekplanherziening "groei en krimp". De Streekplanherziening moet ervoor zorgen dat de doelen van het project groei en krimp in de uitvoeringsfase daadwerkelijk kunnen worden bereikt en bewaakt. De twee doelen hierbinnen zijn:
In de procedure voor uitgifte van groeiruimte kunnen recreatiebedrijven alleen meedoen mits zij gelegen zijn in een zoekgebied recreatiecluster. Dit is voor onderhavig plangebied niet het geval. Het plangebied is gelegen binnen groei- en krimpgrens van het Reconstructieplan maar is volgens de Provincie Gelderland echter ten onrechte als zodanig gekwalificeerd. Het bestaande terrein is gelegen buiten de GK-grens, maar de beoogde ontwikkeling in het plangebied ligt binnen de grens van het krimpgebied. Dit zou betekenen dat uitbreiding niet mogelijk is.
Bij de procedure Reconstructieplan is op grond van bezwaren toegezegd, dat het bedrijf inclusief de beoogde uitbreiding, buiten de GK-grens zou vallen. De provincie heeft erkend dat het plangebied buiten het groei- en krimpbeleid hoort en heeft ingestemd met het initiatief. Hierdoor zijn er geen belemmeringen voor het mogelijk maken van onderhavig plan.
Doorwerking in plangebied
Het plangebied is niet gelegen in EHS-gebied maar in een zone "extensivering intensieve veehouderij". Binnen deze zone is de realisatie van een recreatief terrein mogelijk. De provincie heeft ingestemd met het initiatief. Mede door het feit dat het plan recreatie met een extensieve bebouwing (circa 24 lodges van 75 m2 op circa 3 hectare) mogelijk maakt zijn er geen bezwaren vanuit het provinciaal beleid voor het mogelijk maken van het plan.
Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten
In het streekplan is aangegeven dat samenwerkende gemeenten een regionale beleidsinvulling voor functieverandering kunnen opstellen. In de regio De Vallei is de Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten opgesteld. De gemeenteraad van Barneveld heeft dit stuk in april 2008 vastgesteld. De overleggen voor het onderhavig plan dateren van mei 2007 tot en met november 2008 en moeten worden gezien als een maatwerk invulling.
Beleidsplan Veluwe 2010
De provincie Gelderland heeft in het beleidsplan Veluwe 2010 het initiatief genomen om zogenaamde ecologische poorten actief te beschermen en waar nodig te herstellen.De Veluwe is verbonden met aangrenzende grote natuurgebieden door acht ecologische poorten. Voorthuizen behoort door haar bijzondere ligging aan de randen van de Veluwe tot één van de acht ecologische poorten. De omgeving heeft landschappelijk en ecologisch bijzondere potenties. Het vormgeven en realiseren van de acht ecologische poorten is een belangrijk onderdeel van het plan Veluwe 2010 van de provincie Gelderland.
Doorwerking in plangebied
Met het mogelijk maken van het plan wordt een impuls gegeven aan verblijfsrecreatie op de Veluwe en voor de gemeente Barneveld. Het plan, dat qua maatvoering, opzet en materiaalkeuze wordt gekenmerkt door een ecologisch verantwoorde methodiek, past binnen een ecologische poort en daarmee binnen het Beleidsplan Veluwe 2010.
Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2009-2012: groeten uit Gelderland
De provincie wil meer toeristen en dagjesmensen verleiden tot een verblijf in Gelderland. Doel is het vergroten van de inkomsten uit toerisme en recreatie. In het Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie staat hoe de provincie dit wil bereiken.
Gelderland is onder Nederlanders de belangrijkste binnenlandse vakantiebestemming. Het is een echte wandel- en fietsprovincie. Toch zijn er ook punten van zorg. Bijvoorbeeld de moeilijke positie van veel campings en de zwakke Gelderse positie op de buitenlandse markt.
Het Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2009-2012 ('Groeten uit Gelderland') is een uitwerking van het Sociaal Economisch Beleidsplan 2007-2011 ('Maak het in Gelderland'). Het programma heeft de volgende doelstellingen:
Doorwerking in plangebied
Het innovatieve concept komt tegemoet aan de wens om het Gelderse marktaandeel op de binnenlandse vakantiemarkt te versterken. Daarnaast zal het initiatief bijdragen aan een beperkte groei in de werkgelegenheid in de vrijetijdseconomie. Daarmee is het plan conform de uitgangspunten van het Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2009-2012.