direct naar inhoud van 4.3 Gemeente
Plan: Bijschoterweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1038-0003

4.3 Gemeente

4.3.1 Structuurvisie 2009

De Structuurvisie 2009 van de gemeente Barneveld (Raad 20 januari 2009) bevat een analyse van de bestaande ruimtelijke situatie in en rond de verstedelijkte gebieden in de gemeente (negen woonkernen en bedrijventerrein Harselaar) en een visie op de gewenste ontwikkelingsrichting voor de komende 10 jaar daarvan. Met de Structuurvisie beoogt de gemeente primair de in (een uitwerking van) het provinciale Streekplan 2005 opgenomen "zoekzones voor verstedelijking", waarbinnen toekomstige uitbreidingen van woon- en werkgebieden en maatschappelijke voorzieningen moeten worden gevonden, in het gemeentelijke ruimtelijk beleid te implementeren. Deze uitbreidingslocaties zijn noodzakelijk om op termijn te kunnen voldoen aan de vraag naar voldoende ruimte voor wonen, werken en voorzieningen, met als doel ook in 2019 nog op een prettige manier te kunnen wonen, werken en recreëren. Voor een groot deel waren de "zoekzones" reeds als beoogde uitbreidingslocaties opgenomen in de gemeentelijke structuurvisie "Kompas naar 2015".

De hoofdlijnen van de structuurvisie 2009 zijn als volgt:

  • 1. concentratie woon- en bedrijfsbebouwing;
  • 2. inbreiding voor uitbreiding;
  • 3. verkeer en vervoer;
  • 4. voorzieningen in de kernen;
  • 5. regionale samenwerking;
  • 6. overleg tussen gemeente en waterbeheerders.

Concentratie woon- en bedrijfsbebouwing

Om de concentratie van bebouwing in en direct rond de kernen te bevorderen en om het buitengebied te behoeden voor verdere verdichting met onnodige bebouwing is het concentratiebeleid voor woon- en bedrijfsbebouwing en voorzieningen in de onderscheiden kernen uitgangspunt. In beginsel dient de behoefte aan wonen, werken en voorzieningen dus op kernniveau geaccommodeerd te worden. Kernoverstijgende ontwikkelingen worden primair in het bundelingsgebied Barneveld – Harselaar – Voorthuizen ondergebracht, met dien verstande dat voor wat betreft Voorthuizen de maat en schaal van deze voorzieningen moeten passen bij deze kern. Dat zelfde uitgangspunt geldt voor de behoefte aan wonen, werken en voorzieningen die vanwege ruimtelijke beperkingen niet in de betreffende kern kan worden geaccommodeerd. Een uitzondering op het concentratieprincipe wordt gevormd door het functiewijzigingsbeleid bij leegstaande of leegkomende (doorgaans agrarische) bebouwing in het buitengebied. In geval van bedrijfsbeëindiging en sloop van bebouwing kan onder voorwaarden medewerking worden verleend aan hergebruik danwel vervangende nieuwbouw voor een andere functie.

Kwaliteitsverbetering landelijk gebied; verevening

Per saldo dienen de "kostendragers" en de "kostenlaters" elkaar in evenwicht te houden. Om het landelijk gebied ook op lange termijn op een kwalitatief verantwoord niveau te houden zullen ontwikkelingen op het gebied verstedelijking door uitbreidingsplannen (woongebieden, bedrijfsterreinen) en functieverandering van agrarische bedrijvigheid naar wonen en werken, derhalve samen op moeten gaan met maatregelen op het gebied van versterking van de landschappelijke en waterhuishoudkundige kwaliteit, de landbouwkundige structuur, de bereikbaarheid en het recreatieve verblijf. "Verevening" is daarbij het sleutelwoord. De kostendragers dragen bij aan de realisatie van de kostenlaters. Ofwel door kwaliteitsverhogende maatregelen op / rond het perceel waar de kostendrager ontstaat, danwel elders in het gebied, of door een combinatie daarvan. Op de locatie zelve vindt in veel gevallen kwaliteitsverbetering plaats door sloop van overtollige bebouwing en landschappelijke inpassing van resterende en nieuwe bebouwing. Daarnaast zal op een hoger schaalniveau moeten worden bijgedragen aan het bereiken van de gewenste kwaliteit, zoals onder andere beschreven in het Landschaps Ontwikkelingsplan (LOP) met het daarbij behorende Uitvoeringsplan en het Beeldkwaliteitplan Functieveranderingen Gelderse Vallei (BFGV). Genoemde beleidsdocumenten zijn door de gemeenteraad vastgesteld.

Doorwerking gemeentelijk beleid

Het gemeentelijke beleid geeft wonen direct rond de woonkernen de ruimte. Tevens wordt onder voorwaarden medewerking verleend aan hergebruik danwel vervangende nieuwbouw voor andere functies van agrarische functies. Het gemeentelijk beleid vormt geen belemmering voor de realisering van het onderhavige plan.