Plan: | Lage Boeschoterweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1031-0004 |
Het plan beoogt de herinrichting van de percelen met drie nieuwe woonfuncties. Alle aanwezige bedrijfsbebouwing (exclusief de voormalige bedrijfswoning) wordt gesaneerd.
Per woning is maximaal 300 m² aan bebouwing toegestaan; dit is inclusief de bijgebouwen. Dit is in de exploitatieovereenkomst vastgelegd. De maximale inhoud van de woningen mag 1.500 m³ bedragen. Bijgebouwen zijn toegestaan tot maximaal 80 m². Daarnaast mag de voormalige bedrijfswoning worden uitgebreid met circa 100 m². Ook dit is in de exploitatieovereenkomst vastgelegd.
Op de percelen is de bestemming 'wonen-4' neergelegd waarbinnen de woning met bijgebouwen gesitueerd kan worden. Daarnaast is een deel van de percelen is bestemd voor 'tuin'.
De omliggende gronden ter grootte van circa 4,5 hectare worden herontwikkeld en ingericht als nieuwe natuur. Voor het inrichten en revitaliseren van de omliggende gronden is een globaal beplantingsplan opgesteld. Deze gronden krijgen de bestemming 'natuur'.
![]() |
Tevens wordt het bestaande bos in het noordoosten van het plangebied (ter grootte van circa 4.000 m²) gerevitaliseerd. Deze gronden blijven bestemd voor 'bos'. Het in stand houden en ontwikkelen van natuurwaarden staat hier voorop. Houtoogst is mogelijk maar moet passen in het meest verantwoorde natuurtechnische beheer. Beperkt extensief recreatief gebruik in de vorm van wandelen en fietsen is toegestaan.
Programmatische aspecten
De ontsluiting van het plan wordt mogelijk gemaakt via de Lage Boeschoterweg. Het plan betekent een toevoeging van 3 extra woningen ter vervanging van een loon- en grondverzetbedrijf. Dit betekent een toename van het aantal autobewegingen per etmaal maar een daling van het aantal vrachtwagentransporten. Per saldo kan de Lage Boeschoterweg de beperkte toename van het aantal motorvoertuigbewegingen eenvoudig verwerken.
Het plan maakt parkeervoorzieningen mogelijk op eigen terrein. Er wordt voldoende planologische ruimte geboden aan het realiseren van twee parkeervoorzieningen per woning.
Beeldkwaliteit/Welstandsaspecten
In de welstandsnota wordt een beeldkwaliteitvisie opgenomen. Door middel van sfeerbeelden worden voorbeelden aangedragen voor de beoogde stijl waarin de woningen dienen te worden gerealiseerd en wordt een handvat geboden voor de inrichting van de landschapstuin. Ook in de exploitatieovereenkomst is opgenomen dat de woningbouw overeenkomstig de beeldkwaliteitsparagraaf zal worden gerealiseerd.
De beeldkwaliteitsvisie is geschreven met de intentie om veel ruimte te laten, met name ten aanzien van de keuze tussen moderne of klassieke architectuur. Er mag geen sprake zijn van stedelijke architectuur en ook niet van overmatige hoge bebouwing. Twee lagen met een kap of een derde terugliggende laag is het hoogste dat gebouwd mag worden. De vrijheid zal met name ook moeten bestaan tussen de vier kavels onderling. Gelet op de solitaire ligging en het rurale karakter van deze locatie ligt het zeker niet voor de hand om hier eenheid of regelmaat af te dwingen. De ruimtelijke invulling wordt interessanter naarmate de vier woningen meer van elkaar verschillen. Op deze manier ontstaat minder de indruk van een complex, dat in één keer is neergezet en zal het geheel zich op een meer organische wijze in het landschap voegen.