Plan: | Harselaar-Zuid Fase 1a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1017-0004 |
Het bestemmingsplan maakt niet alleen de ontwikkeling van fase 1a van het bedrijventerrein mogelijk, maar ook de benodigde aansluitingen op het omliggende wegennet. Fase 1a van Harselaar-Zuid wordt aan de noordzijde ontsloten via de (verlengde) Mercuriusweg. Aan de zuidzijde wordt een nieuwe weg gerealiseerd die aansluit op de Wesselseweg. Tevens worden een aantal kruispunten in de omgeving van het plangebied aangepast om het extra verkeer te kunnen afwikkelen. In het kader van het MER Harselaar-Zuid en Harselaar-Driehoek 2009 is uitgebreid verkeeronderzoek uitgevoerd (zie bijlage 8). Daaruit volgt dat met de gekozen ontsluitingsstructuur het bedrijventerrein Harselaar Zuid (inclusief Harselaar Driehoek) zorgdraagt voor een goede verkeersafwikkeling. Nu na het opstellen van het MER in 2009 het verkeersmodel aan de nieuwste ontwikkelingen en informatie is aangepast, zijn opnieuw de verkeersstromen in beeld gebracht wanneer het volledige bedrijventerrein Harselaar Zuid wordt ontwikkeld. Verwezen zij naar de plot Referentie 2022+ zoals opgenomen en toegelicht in bijlage 9 en bijlage 23. Gelet op de bevindingen uit het geactualiseerde verkeersmodel is een goede verkeersontsluiting verzekerd wanneer Harselaar Zuid volledig (inclusief Harselaar Driehoek) is ontwikkeld.
De gefaseerde aanleg van het bedrijventerrein Harselaar-Zuid en de externe ontsluitingsstructuur wijkt echter op onderdelen af van de uitgangspunten zoals die zijn gehanteerd in het MER. Ook wordt bij de aanleg van Harselaar Zuid Fase 1a nog niet voorzien in de volledige (externe) verkeersontsluiting benodigd voor het gehele bedrijventerrein Harselaar Zuid. Zo wordt de Oost-westverbinding vanuit Harselaar Zuid richting de Stationsweg nog niet gerealiseerd. Laatstgenoemde weg is niet noodzakelijk voor het realiseren van een goede verkeerskundige ontsluiting van Fase 1a van het bedrijventerrein Harselaar Zuid. Er zijn aanvullende studies uitgevoerd om een actueel beeld te krijgen van de gevolgen van de ontwikkeling van het bedrijventerrein en de aanleg van de externe ontsluitingsstructuur voor de verkeersafwikkeling (inclusief verkeerskundige effecten specifiek gerelateerd aan Harselaar Zuid Fase 1a, inclusief Harselaar Driehoek). De onderzoeken zijn opgenomen in bijlagen 9, 10, 23, 24, 11 en 29. Deze paragraaf geeft een toelichting op en onderbouwing van de verschillende infrastructurele aanpassingen.
In algemene zin geldt dat de brandweer als randvoorwaarde voor de ontwikkeling heeft gesteld, dat het plangebied Harselaar-Zuid via twee onafhankelijke wegen bereikbaar moet zijn voor hulpdiensten. Voor het voorliggende plan Harselaar-Zuid Fase 1a vormen de verbinding met de Wesselseweg en de doortrekking van de Mercuriusweg deze twee onafhankelijke ontsluitingswegen. Hoewel het plangebied ook bereikbaar is via de Wencopperweg, is het profiel en inrichting van deze weg onvoldoende om als ontsluiting voor hulpdiensten te kunnen dienen (zie bijlage 38).
Verbinding Harselaar-Wesselseweg
De verkeerskundige onderbouwing van de keuze (nut/noodzaak) voor de verbindingsweg naar de Wesselseweg is uitgebreid uiteengezet in bijlage 24, paragraaf 2.1 en 2.2 in samenhang met bijlage 23. Kort samengevat volgt hieruit dat gelet op de te verwachten verkeersstromen een verbinding vanuit Harselaar naar de Wesselseweg noodzakelijk is. Wanneer de verbinding naar de Wesselseweg niet wordt aangelegd leidt dit tot een grote toename van motorvoertuigbewegingen op onder meer de Stationsweg, Baron van Nagellstraat en de Energieweg; toenames die vanuit een verkeerskundig perspectief als onwenselijk moeten worden beschouwd. Nu de bestaande Wencopperweg vanwege de vormgeving en de ligging in de directe nabijheid van woningen ongeschikt is als gebiedsontsluitingsweg en om de berekende ongewenste verkeerstoenames op de verschillende wegen te voorkomen is gekozen voor een ontsluiting van Harselaar op de Wesselseweg (gebiedsontsluitingsweg). Verwezen zij ook naar de geprognosticeerde verkeerstoenames uit tabel 2.1 uit bijlage 24. Deze verbindingsweg zal als gebiedsontsluitingweg conform de aanbevelingen van de CROW uit het Handboek Wegontwerp - Gebiedsontsluitingswegen worden ingericht waarbij het aantal aansluitingen zoveel mogelijk wordt beperkt, waardoor deze weg de berekende verkeersintensiteiten (5.900 mvt/etmaal bij ontwikkeling van Harselaar Zuid Fase 1a en 9.600 mvt bij ontwikkeling van het volledige bedrijventerrein Harselaar Zuid) ook goed kan verwerken. Verwezen zij naar de berekende verkeerstoenames in bijlage 2D (Plot referentie 2022) en bijlage 2F (Plot referentie 2022+) uit de Goudappel Coffeng rapportage Prognosemodellen 2022 - Aanvullende notitie (bijlage 23 bij deze plantoelichting).
Ook gelet op de verkeersveiligheid en doorstroming op het bestaande bedrijventerrein Harselaar Oost is gekozen voor een verbindingsweg vanuit Harselaar op de Wesselseweg. Zonder de verbindingsweg zouden de verkeersintensiteiten tijdens een werkdag op de bestaande wegen op het bedrijventerrein Harselaar Oost zodanig toenemen dat dit, gelet op de vele uitritten en parkeer- en manoeuvreerbewegingen op deze wegen, leidt tot een slechte doorstroming en dus bereikbaarheid van Harselaar Zuid Fase 1a en Harselaar Oost. Ook neemt de verkeersveiligheid voor fietsers dan sterk af.
De verbindingsweg tot de Wesselseweg sluit bovendien aan op de (toekomstige) ambitie om een oostelijke rondweg aan te leggen. De verbindingsweg kan in de toekomst deel uitmaken van die beoogde oostelijke rondweg om Barneveld en leidt ook in de tussenliggende periode tot een goede bereikbaarheid van het bedrijventerrein en een minder forse toename van verkeer in en door het centrum van Barneveld. Daarmee wordt voor de nabije toekomst en de verre toekomst een robuust en toekomstvast wegennetwerk gerealiseerd.
Doortrekking Mercuriusweg
De doortrekking van de Mercuriusweg over het plangebied van het bestemmingsplan Harselaar-Driehoek naar de noord-zuid as van Harselaar-Zuid is geen onderdeel van bestemmingsplan Harselaar Zuid Fase 1a, omdat deze weg (de 'slinger') reeds is bestemd in het onherroepelijke bestemmingsplan Harselaar-Driehoek. De slinger die zorg draagt voor de doortrekking van de Mercuriusweg is wel een belangrijk onderdeel van de ontsluiting van Harselaar-Zuid Fase 1a (naast dat deze weg een belangrijke functie vervult voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Harselaar Driehoek). Reden waarom in het kader van het beschrijven van de externe ontsluitingsstructuur, nader op de verkeerskundige functie en noodzaak van deze weg wordt ingegaan.
Met de 'slinger' wordt voorzien in een duurzame ontsluiting van het bedrijventerrein Harselaar Zuid als Harselaar Driehoek richting de A1 en voorkomt een zeer ongewenste overbelasting van de bestaande wegen in Harselaar Oost. Er zijn verschillende situaties doorgerekend met behulp van het verkeersmodel om de effecten van de doortrekking van de Mercuriusweg te bepalen (zie bijlage 24). Daaruit volgt dat met name op de Hanzeweg en de Mercuriusweg een ongewenste verkeerstoename zal optreden wanneer de slinger niet wordt aangelegd.
Zo bedraagt in de bestaande situatie (model basisjaar 2009) de intensiteit op de Hanzeweg (westzijde) circa 3.600 mvt/werkdagetmaal. Als gevolg van de aanleg van Harselaar-Zuid Fase 1a inclusief de aanleg van de verbindingsweg naar de Wesselseweg, zal de intensiteit op de Hanzeweg (westzijde) naar verwachting toenemen tot circa 8.500 mvt/werkdagetmaal in 2022 als de Mercuriusweg niet zou worden doorgetrokken tot de spoorovergang. Door de aanleg van de slinger wordt deze verkeerstoename op de Hanzeweg (westzijde) gereduceerd tot een aanvaardbaar aantal van 5.300 mvt/etmaal bij de aanleg van Harselaar Zuid Fase 1a. Verwezen zij naar paragraaf 3.2 uit bijlage 24 voor de overige verkeerskundige effecten wanneer de slinger niet wordt aangelegd.
Om te voorkomen dat bestaande bedrijfsgebouwen gesloopt moeten worden en gelet op het realiseren van een goede doorstroming, heeft de gemeente besloten om de doortrekking van de Mercuriusweg vorm te geven als een slinger. De locatie van de bestaande spoorovergang is daarbij een dwangpunt. Ten behoeve van die doorstroming op de Mercuriusweg is het gewenst dat op de nieuwe wegvakken een ontwerpsnelheid van 50 km/u wordt aangehouden en dat het aantal aansluitingen wordt geminimaliseerd. Ook overigens wordt voor de inrichting de principes van een Duurzaam Veilig wegontwerp toegepast. Zo zijn boogstralen toegepast die behoren bij een ontwerpsnelheid van 50 km/uur (R=100 m, mede gelet op de verkanting), waarmee tevens voor een goede doorstroming wordt zorg gedragen. Overigens gaat de slinger tevens onderdeel uitmaken van de (toekomstige) ambitie om een oostelijke rondweg aan te leggen. Daarvoor is het eveneens gewenst dat deze middels een goede ontsluitingsroute wordt aangesloten op de Baron van Nagellstraat om zorg te dragen voor een aantrekkelijke weg voor verkeer van en naar de A1 en Voorthuizen. De bestaande route, de Hanzeweg, is daarvoor ongeschikt gelet op de gemiddeld lage rijsnelheden en hoge weerstand als gevolg van het gemengde verkeer en de vele manoeuvres.
Voor wat betreft de verkeersintensiteiten op de spoorwegovergang waarop de slinger aansluit is berekend dat deze in de bestaande situatie (2009) 1.600 mvt/werkdagetmaal bedraagt. Door de aanleg van Harselaar Zuid Fase 1a en de autonome ontwikkelingen neemt de intensiteit toe tot 6.100 mvt/werkdagetmaal in het jaar 2022. Bij volledige realisatie van Harselaar Zuid neemt deze verkeersintensiteit weer af naar 4.100 mvt/werkdagetmaal in 2022. Verwezen wordt naar de inzoombare plots 2D en 2F opgenomen in Bijlage 23 bij deze plantoelichting. Ten aanzien van deze gelijkvloerse kruising over het spoor zij opgemerkt dat deze niet leidt tot een onveilige situatie gelet op deze geprognosticeerde verkeersintensiteiten, nu sprake is van een bestaande gelijkvloerse kruising en de overweg reeds is beveiligd met een Automatische Halve Overweg Bomen-installatie (AHOB-installatie). Wel wordt opgemerkt dat de specifieke inrichting van deze spoorwegovergang in overleg met Prorail en rekening houdend met het door hen vastgestelde beleid op onderdelen zal worden heringericht, waarbij het gebruik van de AHOB-installatie zal worden voortgezet en waarbij onder meer een middengeleider zal worden aangelegd. De verkeersveiligheid wordt door deze ingrepen verder verbeterd. De bestemmingsvlakken verkeer zoals opgenomen in het onherroepelijke bestemmingsplan Harselaar Driehoek (waarbinnen de spoorwegovergang valt) en die aansluiten op de bestemming verkeer in het voorliggende bestemmingsplan Harselaar-Zuid Fase 1a hebben een dusdanige omvang verkregen dat de beoogde inrichting hier binnen valt. Zie voor de risicoanalyse ten aanzien van de spoorwegovergang Bijlage 29 bij deze plantoelichting. Daarin wordt ook ingegaan op de communicatie met en instemming van ProRail inzake de toekomstige inrichting van de overweg.
Kruispunten
Door adviesbureau Goudappel Coffeng is in mei 2012 een studie uitgevoerd naar de benodigde vormgeving van de kruispunten (Bijlage 10). Tevens zijn oplossingsrichtingen gegeven indien uit de berekeningen bleek dat de huidige vormgeving van de kruispunten niet voldoet. Het betreft onderstaande kruispunten:
Nu de Rondweg Voorthuizen (waarvan het ontwerpinpassingsplan reeds ter inzage heeft gelegen) eveneens aansluit op de kruising met de A1, zijn ter nadere afstemming en in overleg met de provincie Gelderland aanvullende berekeningen uitgevoerd naar de inrichting van deze kruispunten. Die zijn neergelegd in het rapport van RoyalHaskoning/DHV "N 303 N 805 ontsluiting Harselaar" (Bijlage 11). In dit rapport worden enkele aanvullende maatregelen voorgesteld voor de inrichting van de hiervoor genoemde kruispunten ten opzichte van de GC-rapportage. Zie meer specifiek de paragrafen 4.1 tot en met 4.3 uit Bijlage 11. De gemeente Barneveld wenst dat de kruispunten worden ingericht rekening houdend met de aanbevelingen neergelegd in deze paragrafen. Hoewel niet noodzakelijk gelet op de berekeningen, hebben de provincie en de gemeente uit een oogpunt van robuustheid in aanvulling daarop besloten om de kruising van de Baron van Nagellstraat/A1-noord de gecombineerde rechtdoor/linksaf (vanaf de A1 richting de Mercuriusweg) en de gecombineerde rechtdoor/rechtsaf (Mercuriusweg richting de A1) als afzonderlijke wegvakken op te nemen. Dit mede in verband met recreatief verkeer in de zomermaanden vanaf de Zeumerseweg. Het verkeerskundig ontwerp van de kruispunten is als Bijlage 12 bij de plantoelichting opgenomen. Waar nodig, gelet op de vigerende planologische situatie, bevat het voorliggende bestemmingsplan een verruiming van de verkeersbestemming ter plaatse van de kruispunten om deze beoogde inrichting mogelijk te maken. Naast de provincie heeft er omtrent de inrichting van de kruispunten overleg en afstemming plaatsgevonden met Rijkswaterstaat.
Relatie met andere infrastructurele projecten
Voor de route Baron van Nagellstraat-Stationsweg zijn ook de projecten Harselaartunnel (gemeente Barneveld) en N303 Voorthuizen (provincie Gelderland) relevant. Voorts zal bij de verdere ontwikkeling van Harselaar-Zuid de oost-west as aansluiten op de Stationsweg. Het voorliggende bestemmingsplan Harselaar-Zuid Fase 1a en het onderliggende onderzoek is zodanig opgezet, dat er geen wederzijdse afhankelijkheden bestaan tussen dit bestemmingsplan en de genoemde infrastructurele projecten. Met deze projecten is wel rekening gehouden.
Gelet op de verkeerskundige deskundigenrapportages dragen de in het bestemmingsplan Harselaar-Zuid Fase 1a opgenomen verkeerskundige aanpassingen ervoor zorg dat het bedrijventerrein Harselaar-Zuid Fase 1a op een goede verkeerskundige wijze wordt ontsloten. Gelet op het verrichte onderzoek wordt daarmee voor de nabije en de verre toekomst een robuust en toekomstvast wegennetwerk gerealiseerd. Dit is ook geverifieerd door de Commissie voor de milieueffectrapportage. In haar toetsingsadvies van 5 februari 2013 (Bijlage 26) overweegt de commissie op p. 1: "Het verkeersmodel en de aanpassingen in de verkeersstructuur zijn met aanvullende rapporten uitgebreid toegelicht. De noodzaak van een ontsluiting via de Wesselseweg wordt afdoende onderbouwd evenals de conclusie dat het verkeer in en rond het plangebied goed kan worden afgewikkeld."