direct naar inhoud van 4.11 Water
Plan: Harselaar West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1002-0003

4.11 Water

Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De resultaten van het overleg tussen initiatiefnemer en waterbeheerder worden verwoord in de waterparagraaf.

Voor het gebied Barneveld-Noord is een integraal waterstructuurplan opgesteld6 door het waterschap en de gemeente. Het doel van het waterstructuurplan is het ontwikkelen van een integraal maatregelenpakket voor de verbetering van riooltechnische- en waterhuishoudingknelpunten. Hieronder zullen de belangrijkste conclusies worden weergegeven

Huidige situatie

Riolering
Het waterrioleringssysteem in Harselaar West is in de huidige situatie volledig gescheiden. Het hemelwater wordt via een ondergronds regenwaterafvoer-stelsel afgevoerd naar bermsloten en spoorsloten. Het stelsel verkeert in relatief goede staat, maar het gescheiden rioolstelstel functioneert niet optimaal door foutieve aansluitingen en diffuse verontreinigingen. Het bestaande regenwaterriool functioneert niet goed door een te kleine afvoercapaciteit. Ook is er een bergingstekort in het oppervlaktewater.

Hydraulische berekeningen
Er is een hydraulische berekening uitgevoerd om de werking van het rioolstelsel in beeld te brengen en met name het optreden van wateroverlast in de vorm van water-op-straat. In het stelsel is, zoals dat gebruikelijk is bij een regenwaterstelsel, vrijwel geen berging aanwezig. Het hemelwater wordt direct in het aanwezige oppervlaktewater geborgen. Uit de hydraulische berekeningen volgt dat het meeste water-op-straat optreedt op de Harselaarseweg ter hoogte van de Industrieweg. In het stelsel wordt het water opgestuwd door een te kleine afvoercapaciteit. Deze te kleine afvoercapaciteit wordt veroorzaakt doordat op het stelsel meer verhard oppervlak is aangesloten dan werd voorzien bij het ontwerp. Het vergroten van de diameters richting de regenwateruitlaten kan deze afvoercapaciteit verbeteren.

Vuilwaterriolering
Het grootste gedeelte van het vuilwater van Harselaar West wordt onder vrij verval afgevoerd via het gemengde riool in de Stationsweg naar het rioolgemaal in Barneveld. Vanaf rioolgemaal Barneveld wordt het afvalwater via een persleiding naar de RWZI in Ede getransporteerd. Een klein gedeelte vuil water aan de uiterste westzijde van Harselaar West wordt via een rioolgemaal met een persleiding direct ingeprikt in de transportleiding Voorthuizen-Barneveld. In de nabije toekomst zal het rioolwater via een nieuw te realiseren gemaal worden ingeprikt op de vrij verval leiding Voorthuizen-Barneveld.

Oppervlaktewater
Er is nauwelijks open water beschikbaar op het terrein. Dit houdt in dat het hemelwater elders geborgen moet worden. In de huidige situatie wordt al het hemelwater direct afgevoerd naar de Esvelderbeek via de bermsloten en de noordelijke spoorsloot. Er is in de huidige situatie een bergingstekort dat door de ontwikkeling van Harselaar Centraal nog verder zal toenemen. Om deze problemen te voorkomen moeten de bergingsmogelijkheden uitgebreid worden.

Waterberging
Om voldoende hemelwater te kunnen bergen kan worden gezocht naar retentiegebieden, waar het water bij hevige neerslag geborgen kan worden.

Samengevat zijn er de onderstaande knelpunten:

  • In de huidige situatie is de afvoercapaciteit van het rioolstelsel de beperkende factor;
  • Er is sprake van een bergingstekort;
  • Een deel van het hemelwater wordt feitelijk binnen Harselaar West op maaiveld geborgen en veroorzaakt water -op-straat situaties;
  • De gemeente is volgens het rioleringsbeleid van plan de water-op-straat situaties terug te dringen.

Toekomstige situatie

Riolering en watersysteen gaan met integraal pakket aan verbeteringsmaatregelen voldoen aan de normen die in het Waterstructuurplan 'Water in Barneveld Noord' zijn gesteld.

Riolering
In Harselaar West wordt een verbeterd gescheiden rioolstelsel aangelegd om de bestaande problemen met de waterkwaliteit aan te pakken. Het toekomstige verbeterd gescheiden rioolstelsel voldoet aan alle gestelde normen voor water-op-straat. Het verbeterd gescheiden stelsel wordt gerealiseerd door het bestaande gescheiden stelsel van extra pompen te voorzien die de first flush afvoeren naar het DWA (vuil water)-systeem. De bestaande regenwateruitlaten worden omgebouwd tot regenwateroverstorten en de afvoercapaciteit van het stelsel neemt sterk toe door de leidingsdiameters te vergroten ten zuiden van het bedrijventerrein wordt een nieuw rioolgemaal gerealiseerd, voor de afvoer van het DWA.

Bij de aanpassing van het stelsel in Harselaar West zal het stelsel zo 'slim' mogelijk ingericht worden, zodat er sprake is van een verbeterd gescheiden stelsel. De definitieve lay-out van het rioolstelsel inclusief berging en pompcapaciteit, zal in overleg tussen het waterschap en de gemeente nader vastgesteld moeten worden.

Oppervlaktewater
De totale afvoer vanuit het rioolstelsel neemt toe ten opzichte van de huidige situatie. Binnen het industrieterrein bevinden zich alleen aan de noord en westzijde van Harselaar West locaties waar ruimte is voor waterberging. De regenwateroverstorten bevinden zich echter vrijwel allemaal aan de zuidzijde, waar geen ruimte is voor waterberging. Er wordt daarom extra waterbergingscapaciteit gerealiseerd buiten het terrein, in het gebied tussen de Harselaar en de Esvelderbeek.