direct naar inhoud van 2.4 Toekomstige ontwikkeling
Plan: Bestemmingsplan Arnhems Buiten
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.802-0301

2.4 Toekomstige ontwikkeling

2.4.1 Inleiding

Het voorliggend bestemmingsplan beperkt zich, zoals eerder is vermeld, tot het vastleggen van de bestaande ruimtelijke kwaliteiten. Er zijn echter wel plannen voor de herontwikkeling van het terrein. Het gaat hier dan om het versterken van de landschappelijke uitstraling en om het realiseren van andere functies. In deze paragraaf wordt kort ingegaan op deze ontwikkelingen. Het is op het moment van het opstellen van dit bestemmingsplan onduidelijk op welke termijn de ontwikkelingen zullen plaatsvinden.

Voor de herontwikkeling van het gebied is door een consortium een visie ontwikkeld. Het BusinessPark Arnhem, Giesbers en BAM, verder te noemen BGB-ontwikkeling, willen op het voormalige bedrijventerrein van de KEMA een kantoren- en woonpark realiseren. Gezien het feit dat de plannen vanwege o.a. de economische crisis op een laag pitje staan, is in overleg met BGB gekozen om de gronden conserverend te bestemmen en te zijnertijd voor de nieuwe ontwikkelingen een nieuw bestemmingsplan op te stellen. De uitgangspunten voor de ontwikkeling zijn vastgelegd in de Nota van Uitgangspunten die door de gemeenteraad van de gemeente Arnhem is vastgesteld.

De gebieden Hes-Oost en Rosande zullen geleidelijk aan gerevitaliseerd dan wel getransformeerd worden zodat ze mogelijkheden bieden om bestaande werkgelegenheid te behouden en nieuwe werkgelegenheid te creëren. Bij de ontwikkeling van het Business Park Arnhem staan de realisering van een aantrekkelijk, wervend bedrijvenpark en het versterken van een ecologisch, ruimtelijk waardevol landschappelijk structuur voorop, waarbij de specifieke potenties en de karakteristieken van aanwezige beeldbepalende elementen en structuren benut dienen te worden. Uitgangspunt is optimaal ondersteunen van de economische ontwikkelingsmogelijkheden van het Arnhems Buiten als onderdeel van het bedrijven areaal van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, met een hoogwaardig uitstraling en een aantrekkelijk woon- en werkmilieu. "Leven in het Park" vormt het motto voor het gebied.

De ruimtelijke opgave voor de toekomst zal o.a. zijn het versterken van het landschappelijk frame.
Binnen deze hoofdlijnen heeft elk gebied zijn eigen karakter. Den Brink en Mariëndaal presenteren zich als 'buitenplaatsen' en hebben het karakter van een landgoed.

Het gedeelte van de Hes gelegen in Arnhem (De Hes-Oost) is nu nog een deelgebied dat deels het karakter heeft van een groen bebost gebied met aan de zuidzijde rudimenten van bedrijfsgebouwen.

In de toekomst zal hier het boskarakter en de beekzone worden versterkt. Een en ander zal verder vorm gegeven worden. In het deelgebied Rosande wordt in de verre toekomst vanwege het uitzicht de relatie met de rivier duidelijk. Nu echter volstaat het plan met het vastleggen van de huidige functies en het consolideren van de beeldbeplande groenstructuur.


Arnhems Buiten zal zich richten op kennisintensieve bedrijven die, door de gebruiksverwachtingen van hun medewerkers, een hoogwaardige werkomgeving verlangen.

Om onderscheidend te zijn ten opzichte van andere kantoorlocaties in Arnhem en omgeving dient het gebied te kiezen voor een duidelijke profilering. Segmentering en cohesie vormen belangrijke voorwaarden.

Binnen of nabij het plangebied dient ruimte gereserveerd te worden voor het oprichten van een bedrijfsverzamelgebouw voor startende ondernemers, passende binnen het bedrijfsprofiel van Arnhems Buiten. Het gaat om synergie .Het scheppen van een klimaat waarin kruisbestuiving tussen bedrijven onderling en tussen op het terrein gehuisveste disciplines en medewerkers optimaal wordt bevorderd . Op dit moment wordt volstaan met het huisvesten van nieuwe bedrijven binnen de bestaande bebouwing. Voor het gebied Mariendaal is een groenontwerp opgesteld. In 2014 zal dit gebied nadat de nieuwbouw is gerealiseerd opnieuw ingericht worden.

2.4.2 Visie voor het gebied

Voor de het gebied Mariendaal, de Brink, de Slijpbeek en de andere bestaande waardevolle-groenstructuur is alsmede voor toekomstig nieuw te ontwikkelen gebieden een landschapsvisie door het bureau H+N+S, in opdracht van BGB, opgesteld. (zie bijlage 1). Hierin is beschreven hoe de bestaande groenstructuur nu en in de toekomst versterkt kan worden. Uitgangspunt vormt de natuurlijke ondergrond en de morfologie. In de landschapsvisie wordt voor de bestaande gebieden en voor zowel de bestaande groenstructuur als de nog te ontwikkelen groenstructuur voorstellen gedaan om de kwaliteit te versterken. De navolgende beschrijving gaat hier kort op in


In de Landschapsvisie wordt Arnhems Buiten benaderd als één landgoed, met duidelijk herkenbare deelgebieden, die ieder hun eigen kwaliteiten en karakter hebben. Den Brink, Mariëndaal, de Hes en Rosande zijn alle vier onderdeel van het landgoed Arnhems Buiten en worden verbonden door het landschappelijk 'frame', maar vormen ook bijzondere plekken in het grotere geheel.


In de Landschapsvisie worden achtereenvolgens Den Brink, Mariëndaal, de Hes en Rosande beschreven. Per deelgebied worden de bestaande of potentiële stijlkenmerken benoemd en de voorgestelde opgaven op hoofdlijnen aangegeven. De Landschapsvisie is een lange termijn visie die gefaseerd tot stand zal komen. De herinrichting van het landschap is hoofdzakelijk gekoppeld aan de ontwikkelingen of aan meerjarig beheer en onderhoud.

2.4.3 Parkeren

Voor het parkeren op Arnhems Buiten gelden de volgende uitgangspunten:

  • Parkeerplaatsen mogen de landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kwaliteiten niet aantasten. Er wordt gestreefd naar een verdere versterking van de kwaliteiten van Arnhems Buiten als geheel en daarbij passende parkeeroplossingen. Onderdeel hiervan is het beperken van het aandeel maaiveldparkeren op geheel Arnhems Buiten.
  • Parkeerplaatsen voor nieuwe kantoren worden, indien huidige parkeerplaatsen op maaiveld niet toereikend zijn in gebouwde voorzieningen uitgevoerd.
  • Bij ontwikkelingen wordt qua parkeernormering aangesloten bij de gemeentelijke parkeernormen.
  • Parkeren op maaiveld mag geen afbreuk doen aan de beleving van het parkgebied. Hierbij geldt tevens dat bestaande beplanting wordt ingepast of nieuwe duurzame beplanting (bomen 1e grootte) wordt toegevoegd als dat vanuit landschappelijk oogpunt wenselijk is.
  • Voorkomen moet worden dat auto's worden geparkeerd op ongewenste locaties, bijvoorbeeld in het landschap, op de rijbaan of in de omliggende woonstraten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van inrichtingsmaatregelen en parkeerverboden, te handhaven via parkmanagement.