direct naar inhoud van 4.7 Water
Plan: Bestemmingsplan Remise e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.801-0301

4.7 Water

Beschrijving van de watersystemen in het plangebied

Wat betreft hoogteligging bestaat het plangebied uit twee delen, oostelijk en westelijk van de Eusebiusbuitensingel.

Het westelijk deel van het plangebied bestaat uit het deel tussen de Nijmeegseweg, met de oprit naar de John Frostbrug, maar bestaat grotendeels uit het talud van de oprit. Het hoogste deel is het wegoppervlak van het viaduct met de Westervoortsedijk en is gelegen op ca 21 m. Het lage deel van de oprit komt uit op de rotonde, het Airborneplein dat ligt op ca 13,5 m+NAP.

Het maaiveld ten oosten van de Eusebiusbuitensingel ligt bijna horizontaal op ongeveer 14 m + NAP de variatie in de hoogte is minder dan één meter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.801-0301_0016.png"  
Afbeelding 4.2 - Waterattentiekaart  

Oppervlaktewater

Binnen het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. In de directe omgeving ligt de Lauwersgracht, ten noorden van het plangebied. De Lauwersgracht is het laatste bovengrondse deel van de St. Jansbeek. Vanuit deze Lauwersgracht wordt beekwater opgepompt en afgevoerd naar de Neder-Rijn. Hiervoor is geen aparte leiding aangelegd, maar wordt gebruik gemaakt van een overstortriool. Het overstortriool is afkomstig van de overstortput in de Hommelstraat en ligt in het talud van de Nijmeegseweg. Deze leiding staat op de legger als beekriool aangegeven en is in dit bestemmingsplan bestemd als 'Leiding - Water'. Met deze dubbelbestemming zijn de gronden vijf meter ter weerszijde van het beekriool beschermd. Het overstortriool is tevens op de waterattentiekaart ingetekend.

Grondwater

Binnen het plangebied is de grondwaterstroming vanaf de Veluwe naar de Betuwe noord-zuid gericht. Het grondwater bevindt zich enkele meters onder het maaiveld, namelijk op ongeveer 9,0 m. + NAP, maar het grondwater is ook afhankelijk van de rivierstanden van de Neder-Rijn. Bij hoge rivierstanden zal het grondwaterniveau stijgen.

Verder bevindt zich binnen het plangebied een grondwateronttrekking ten behoeve van koude warmte opslag (KWO).

Regen- en afvalwatersysteem

Het rioleringssysteem maakt deel uit van bemalingsgebied Rijngemaal. Binnen het plangebied liggen twee rioolstelsels. Één deel van het plangebied heeft een gemengd riool, een ander deel is voorzien van een verbeterd gescheiden stelsel (zie waterattentiekaart). Het afvalwater wordt afgevoerd naar het Rijngemaal via transportriolen in de Eusebiusbuitensingel, de Broekstraat en de Westervoortsedijk. In de toekomst wordt ook in de Rietgrachtstraat een transportriool aangelegd. De gescheiden hemelwaterafvoer vindt in de huidige situatie geen aansluiting op een aanliggend hemelwaterstelsel. Het is de bedoeling dat toekomstige ontwikkelingen een aansluiting op afvoer naar oppervlaktewater mogelijk maakt. Het hemelwater van de Nijmeegseweg en de Eusebiusbuitensingel wordt afgevoerd via het gemengd rioolstelsel.

Daarnaast ligt in het plangebied een overstortriool, zie toelichting bij oppervlaktewater .

De transportriolen en het overstortriool hebben een cruciale functie in het functioneren van het gemeentelijk rioleringsstelsel. Het beheer en onderhoud van deze werken mag niet worden bemoeilijkt. De verschillende soorten riolen zijn op de waterattentiekaart ingetekend.

Conclusie

In deze paragraaf worden de feitelijke beperkingen aangegeven die van belang zijn in het plangebied.

Aandacht voor de op de waterattentiekaart aangegeven voorzieningen. Deze mogen niet beperkt worden in hun functioneren.