direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijk beleid
Plan: Bestemmingsplan Spoorzone West
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.786-0201

3.2 Ruimtelijk beleid

3.2.1 Rijks-, Provinciaal- en regionaal beleid

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Nederland ter beschikking staat.

Nota Ruimte.

De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota bevat, in overeenstemming met het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet, de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. Het gaat om de inrichtingsvraagstukken die spelen tussen nu en 2020, met een doorkijk naar 2030.

Streekplan Gelderland 2005 “Kansen voor de regio”.

Het ruimtelijk beleid van de provincie is verwoord in het Streekplan Gelderland 2005 “Kansen voor de regio”. Het Streekplan, dat wordt vastgesteld voor een periode van 10 jaar, is een schakel tussen rijks- en gemeentelijke plannen op het gebied van de ruimtelijke ordening.

Hoofddoel van het streekplanbeleid is het scheppen van ruimte voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak. Bij de herziening van de Wro is het streekplan opgewaardeerd tot provinciale structuurvisie. In de "Wro-agenda" is neergelegd met welke (nieuwe) instrumenten het geformuleerde beleid wordt vormgegeven.

Het Regionaal Plan 2005-2020 van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen 'Werken aan een aantrekkelijke en concurrerende stadsregio in Noordwest Europa'.

Dit plan is de opvolger van het Regionaal structuurplan 2015 uit 1998. Het regionaal plan vormt het richtinggevend kader voor beleid en uitvoering van het regionaal beleid van de stadsregio op het gebied van ruimte, mobiliteit, economie en wonen.

Tracébesluit 2012

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft het Tracébesluit Sporen in Arnhem 2012 vastgesteld.

Het Tracébesluit Sporen in Arnhem 2012 omvat de inmiddels gerealiseerde spooruitbreiding in Arnhem. Het Tracébesluit vervangt de eerdere Tracébesluiten Sporen in Arnhem uit 2009, 2010 en 2011 die op 31 augustus 2011 door de Raad van State zijn vernietigd. Met het nieuwe Tracébesluit is weer één besluit beschikbaar waarin de spooraanpassingen zijn vastgelegd.

3.2.2 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Arnhem 2020, doorkijk 2040. 

De gemeentelijke structuurvisie Arnhem 2020, doorkijk 2040 is een belangrijk kader voor het beoordelen en entameren van ruimtelijke initiatieven en plannen in de stad. Naar verwachting zal de gemeenteraad deze nieuwe structuurvisie dit jaar vaststellen.

Structuurvisie, koersgebieden en ontwikkelingsrichting: 

Het gebruik van de ruimte in een stad verandert voortdurend. De structuurvisie benoemt de belangrijkste principes voor het ruimtelijk ontwikkelingsperspectief van de stad en geeft een uitwerking van dit perspectief zowel naar een aantal thema's als naar gebieden in de stad, de zogenaamde 'koersgebieden'. Het westelijk plangebied maakt onderdeel uit van het koersgebied "Arnhems buiten".

In de structuurvisie wordt dit gebied verder gekarakteriseerd. Daarbij is ondere andere aangegeven dat de aanleg van infrastructuur hun sporen hebben getrokken in de landschappelijke samenhang en herkenbaarheid van het gebied. In de structuurvisie worden ook ontwikkelingsrichtingen voor het gebied aangegeven. Deze hebben geen betrekking op het plangebied van dit bestemmingsplan.

Structuurvisie en stationsknoopunten.

In het structuurplan wordt ingezet op de opening van nieuwe stationshaltes aan de regiorail. Het zijn opties voor de langere termijn (na 2020). Voor een station Arnhems Buiten biedt de baancapaciteit tussen Arnhem en Nijmegen vooralsnog te weinig ruimte naast beperkingen die te maken hebben met civieltechniek en de omvang van het vervoersvraagstuk.