direct naar inhoud van 6.3 Verantwoording van de regels
Plan: Bestemmingsplan Ziekenhuis Rijnstate
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.774-0301

6.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing opgericht mag worden. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar mogelijk worden gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van o.a. ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.

Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.

In deze paragraaf worden de keuzes die zijn gemaakt nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.

6.3.1 Afzonderlijke bestemmingen

In de volgende subparagrafen worden de afzonderlijke bestemmingen die voorkomen in het bestemmingsplan besproken. Per bestemming wordt ingegaan op:

  • welke gronden zijn zo bestemd;
  • wat houdt de bestemming in;
  • eventuele aanduidingen of andere bijzonderheden.
6.3.2 Groen - landschap en park (artikel 3)

Het groen in het plangebied is bestemd als 'Groen - landschap en park' (artikel 3). In het Groenplan (zie paragraaf 3.5.4) is voor de groenvoorzieningen een onderscheid gemaakt tussen structureel groen en snippergroen. De groenstroken die structuurbepalend zijn, zijn bestemd als' Groen - landschap en park'. Binnen deze bestemming is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, speelvelden) aan te leggen en in stand te houden. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zoals in- en uitritten en toegangswegen zijn eveneens toegestaan. Parkeren is niet toegestaan. Bebouwing binnen de groenbestemming is uitsluitend toegestaan indien dit binnen de bestemming past, zoals speeltoestellen en verlichting met een maximumbouwhoogte van 4 meter.

De gronden met de bestemming 'Groen - landschap en park' zijn tevens bestemd voor het behoud en herstel van de op deze gronden voorkomende natuur- en landschapswaarden. Om die reden moet voor bepaalde werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het kappen van een boom, bij de gemeente een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Bij de aanvraag wordt getoetst of de werkzaamheden geen negatieve gevolgen hebben voor de aanwezige natuur- en landschapswaarden. Niet in alle gevallen is het aanvragen van een vergunning noodzakelijk. Zo is normaal onderhoud en beheer van het groen uitgezonderd van de omgevingsvergunningsplicht. Ook voor werken en werkzaamheden die verband houden met de herinrichting en uitbreiding van Rijnstate zelf hoeft geen omgevingsvergunning te worden aangevraagd. In het kader van het Masterplan en dit bestemmingsplan is namelijk al getoetst wat de gevolgen van de werken en werkzaamheden zijn voor het gebied. Uit deze toetsing blijkt dat de landschapswaarden van de groenzone versterkt worden en dat er geen negatieve gevolgen zijn voor de natuurwaarden in het gebied.

Voorts zijn binnen deze bestemming tevens watergangen, waterpartijen, waterinfiltratievoorzieningen en andere voorzieningen voor de waterhuishouding mogelijk.

6.3.3 Maatschappelijk (artikel 4)

De bestemming 'Maatschappelijk' (artikel 4) is bedoeld voor de verschillende maatschappelijke functies die het ziekenhuisterrein herbergt zoals zorginstellingen, therapeutische functies en welzijn. Kantoren zijn toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'kantoor'. Hier kan een kantoorgebouw worden gebouwd van maximaal 13 verdiepingen en een maximale bouwhoogte van 52 meter. Voor het kantoor is een bouwvlak opgenomen met een bebouwingspercentage, met deze regeling is er nog enige flexibiliteit ten aanzien van de situering van de toren. Binnen de bestemming maatschappelijk zijn bedrijfswoningen toegestaan, daarnaast zijn aan de hoofdfunctie ondergeschikte horeca en detailhandel mogelijk alsmede het bereiden van maaltijden voor de ter plaatse aanwezige zorginstelingen.

Binnen de bestemming maatschappelijk zijn ook de nieuwe gebouwde parkeervoorzienigen bestemd. Ook de bestaande bovengrondse parkeergarage is als zodanig bestemd, na het gereedkomen van de ondergrondse parkeergarage aan de westzijde van het ziekenhuisterrein wordt deze parkeergarage gesloopt en ingericht als tuin. In het artikel is een regeling getroffen die hierop toeziet.

Voorts zijn binnen deze bestemming tevens watergangen, waterpartijen, waterinfiltratievoorzieningen en andere voorzieningen voor de waterhuishouding

6.3.4 Verkeer (artikel 5 en 6)

De bestemming verkeer is opgedeeld in een tweetal 'sub-bestemmingen' te weten:

  • 'Verkeer - Verblijfsgebied (Artikel 5);
  • 'Verkeer - Wegverkeer' (Artikel 6);

Hieronder wordt ingegaan op deze twee sub-bestemmingen

Verkeer-Verblijfsgebied

De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' geldt voor het parkeerterrein aan de westzijde van de Kluizeweg, binnen deze bestemming kunnen parkeervoorzieningen, groen- en watervoorzieningen, wandelgebieden, speelgelegenheden en nutsvoorzieningen worden gerealiseerd. Gebouwen kunnen niet worden opgericht, wel bouwwerken die passen binnen de bestemming.

Verkeer-Wegverkeer

De bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' is bedoeld voor wegen die een doorgaand karakter hebben. Vaak zijn dit wegen waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden. Onder andere wegen, voet- en fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groenaanleg zijn mogelijk in deze bestemming.

Voorts zijn binnen deze bestemmingen tevens watergangen, waterpartijen, waterinfiltratievoorzieningen en andere voorzieningen voor de waterhuishouding

6.3.5 Dubbelbestemmingen

De SVBP geeft ook de mogelijkheid dubbelbestemmingen op te nemen. Dubbelbestemmingen zijn bestemmingen die liggen over meerdere enkelbestemmingen en daar iets over zeggen. In dit bestemmingsplan zijn geen dubbelbestemmingen opgenomen.