Plan: | Bestemmingsplan Ziekenhuis Rijnstate |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.774-0301 |
Thans heeft het hoofdgebouw van Rijnstate aan de noord- en oostzijde een terrasvormige opbouw die rommelig oogt. In de nieuwe situatie wordt daarom de nieuwe bebouwing geconcentreerd in herkenbare bouwmassa's die als een nieuwe bebouwingsrand om het bestaande hoofdgebouw worden gelegd. Met de nieuwe rand ontstaat een rustiger bebouwingsbeeld en een logischer begrenzing tussen bebouwd en onbebouwd gebied en voegt het gebouw zich beter in zijn omgeving. De uitbreiding van het ziekenhuis wordt gerealiseerd op en aan het hoofdgebouw zelf. Dit is constructief mogelijk en functioneel logisch. De nieuwe bebouwingsrand blijft wat betreft massa ondergeschikt aan het hoofdgebouw en telt maximaal 4 bouwlagen met een bouwhoogte van maximaal 16 meter. Het oppervlak aan extra bebouwing bedraagt ongeveer 10.000 m2.
In de architectuur zal de uitbreiding door middel van goede verhoudingen, schaal en toe te passen materialen een relatie hebben met de architectuur van het bestaande gebouw. Tegelijkertijd zal de uitbreiding een subtiele andere architectonische uitstraling krijgen die verwijst naar de architectuur van de nieuwbouw van de kantoortoren die de huidige 'Zusterflat' vervangt. De massieve, steenachtige verschijning van het huidige ziekenhuisgebouw wordt daarnaast verzacht door bijvoorbeeld het aanleggen van daktuinen en een nieuwe landschappelijke inrichting van de bestaande binnentuinen en binnenhoven. Dit geldt ook voor het gebied ten noorden en ten oosten van het bestaande terrein. Op die manier wordt de bebouwing op het Rijnstateterrein meer verweven met het omliggende groen. Op de navolgende afbeelding is de bebouwingsrand weergegeven.
Nieuwe bebouwingsrand rond het bestaande hoofdgebouw
Een nieuwe kantoortoren vervangt de bestaande 'Zusterflat', waar momenteel de ondersteunende afdelingen van het ziekenhuis zijn gevestigd (administarie, communicatie, human resources et cetera). Deze functies worden in de nieuwe kantoortoren ondergebracht. De toren heeft een bouwhoogte van maximaal 52 meter vanaf maaiveld en heeft maximaal 13 bouwlagen. Het bruto vloeroppervlak van de toren bedraagt ongeveer 6.000 m2. De nieuwbouw wordt gerealiseerd ten zuiden van de bestaande Zusterflat waarbij de exacte locatie van de toren nog niet is bepaald. In het bestemmingsplan is een gebied begrensd waar de toren gerealiseerd kan worden. Met het verplaatsen van de kantoortoren in zuidelijke richting wordt het zicht op de parken Sonsbeek en Zypendaal vanaf de Wagnerlaan en Cattepoelseweg verbeterd en ontstaat een duidelijk landmark, dat goed in de omgeving is ingepast.
Het gebouw zal architectonisch een abstracte, terughoudende uitstraling krijgen waardoor het zich goed voegt in het omringende landschap. Mede door de uitstraling van de architectuur zal het gebouw een evenwichtige overgang vormen tussen het omringende landschap, het nieuwe landschap van de tuin en de aangepaste massa van het bestaande ziekenhuis. In de navolgende afbeelding is de globale ligging van de nieuwe toren met zoekzone uit het Masterplan weergegeven. Voor de exacte begrenzing van het gebied, waarbinnen de kantoortoren kan worden opgericht, wordt verwezen naar de verbeelding waar het betreffende is aangeduid als 'kantoor'.
Zoekzone kantoortoren zoals opgenomen in het Masterplan (zoekzone is in dit bestemmingsplan ruimer)