direct naar inhoud van 5.1 Vestiging van een McDonald's restaurant
Plan: IJsseloord 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.752-0301

5.1 Vestiging van een McDonald's restaurant

Inleiding

Op het perceel Ringoven 13 bestaan vergaande plannen voor de vestiging van een restaurant van McDonald's. De ter plaatse geldende bestemming "Bedrijventerrein" laat deze vestiging niet toe. Dit bestemmingsplan maakt de komst van McDonald's door een functieaanduiding 'horeca-a toegestaan' mogelijk. In deze paragraaf wordt onderbouwd waarom deze functie passend is op deze locatie.

Ruimtelijke onderbouwing

Het bedrijventerrein IJsseloord 1 is één van de potentieel geschikte locaties voor de vestiging van een fastfoodrestaurant. Er is een afweging gemaakt tussen kansen en bedreigingen van de vestiging van een dergelijke voorziening op deze locaties. Dit heeft ertoe geleid dat de gemeente bereid is onder voorwaarden aan deze ontwikkeling medewerking te verlenen. De medewerking kent naast een publiekrechtelijke (de aanpassing van het bestemmingsplan) ook een privaatrechtelijke kant. Er is een overeenkomst gesloten waarin een aantal zaken is vastgelegd.

Een belangrijk argument om mee te werken is dat McDonald's past binnen de uitgangspunten van de ontwikkelingsvisie. Dit geldt met name voor wat betreft het tegengaan van de economische veroudering van het bedrijventerrein. De inhoud van de visie is met draagvlak van de ondernemers lichtelijk aangepast, zodat er beter kan worden ingesprongen op marktinitiatieven (waaronder die van McDonald's). Het feit dat er voor deze bijstelling voldoende draagvlak bij ondernemers bestond, was een belangrijke voorwaarde voor de medewerking aan deze ontwikkeling. Een andere voorwaarde was dat de initiatiefnemers zorgdragen voor de financiering van de extra verbindingsweg tussen Ringoven en Vlamoven (zie paragraaf 5.2) die in verband met de vestiging van het restaurant McDonald's noodzakelijk is geworden. Dit is geregeld via de eerder genoemde privaatrechtelijke overeenkomst.

Op het eigen terrein van McDonald's worden 50 parkeerplaatsen aangelegd. Hiermee wordt voldaan aan de gemeentelijke parkeernorm.

De vestiging van het restaurant wordt in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door toevoeging van de functieaanduiding Horecabedrijf categorie A (cafetaria/fastfood restaurant) aan de bestemming "Bedrijventerrein".

Milieu- en omgevingsaspecten

De vestiging van McDonald's heeft gevolgen voor de milieu- en omgevingsaspecten. In dit hoofdstuk worden de beperkingen gegeven die van belang zijn bij deze ontwikkeling.


Geluid

Onderzoek: Ingevolge de Wet geluidhinder (Wgh) dienen de geluidbelastingen op de gevels van woningen (en andere geluidgvoelige bebouwing) te worden onderzocht en getoetst. Het betreft hier geen geluidgevoelige bebouwing. Derhalve is een akoestisch onderzoek achterwege gelaten.

Conclusie: Het betreft hier geen geluidgevoelige bebouwing. De Wet geluidhinder en het Arnhemse beleidsplan geluid leggen geen beperkingen op om McDonald's aan de Ringoven 13 te situeren.


Luchtkwaliteit

Onderzoek: De locatie betreft een industrieterrein. Er bevinden zich in de nabijheid van de vestiging van het restaurant geen woningen en dus ook geen langdurig blootgestelden. Omdat het een kleinschalig project is is het niet opgenomen in het NSL (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit). Redelijkerwijs kan ervan uit worden gegaan dat dit project niet bijdraagt aan een verslechtering van de luchtkwaliteit van meer dan 3%.

Conclusie: Gezien het schaalniveau van het plan zal het niet in betekenende mate bijdragen aan een verslechtering van de luchtkwaliteit.


Hinder

Onderzoek: McDonald's is een horecabedrijf. Op basis van de VNG brochure bedrijven en milieuzonering gaat het om een milieucategorie 1 bedrijf (SBI 561). Ten opzichte van woningen geldt een richtafstand van 10 meter. Binnen 10 meer bevinden zich geen woningen.

Conclusie: Vanuit hinder zijn er geen voorwaarden. De McDonald's ligt op voldoende afstand van woningen.


Externe veiligheid

Onderzoek: Het McDonald's restaurant heeft geen opslag van gevaarlijke stoffen. Dit betekent dat externe veiligheid geen rol speelt. Wel komt het restaurant in het invloedsgebied van een LPG tankstation, een weg waarover transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt en ondergrondse aardgasleidingen. Naar aanleiding hiervan is er een externe veiligheidsonderzoek uitgevoerd. Een en ander staat beschreven in de rapporten "Externe veiligheid McDonald's Ringoven 13 te Arnhem,112014, AVIV" (zie bijlage 4) en "Groepsrisico LPG-tankstation Geervliet IJsseloordweg 15 te Arnhem vestiging McDonald's Ringoven 13, 111990, AVIV" (zie bijlage 5).


LPG tankstation IJsseloordweg 15

Het LPG-tankstation heeft een doorzet van 1000 m3/jaar. Dit betekent dat de 10-6 PR contour op 35 meter van het LPG vulpunt ligt. McDonald's ligt niet binnen deze afstand.

IJsseloordweg

Door het transport van gevaarlijke stoffen op de IJsseloordweg is er een 10-6 PR contour van 10 meter van de weg. McDonald's komt niet binnen 10 meter van de weg.


Ondergrondse aardgasleiding (diameter 12 inch en druk van 40 bar)

De ondergrondse aardgasleidingen hebben een diameter van 12 inch en een maximale druk van 40 bar. Deze leiding heeft geen 10-6 PR contour.


Verantwoording groepsrisico

Omdat McDonald's binnen het invloedsgebied van het LPG tankstation, IJsseloordweg en de ondergrondse aardgasleidingen ligt, is er een groepsrisicoberekening uitgevoerd. Het groepsrisico is berekend voor de huidige situatie (bedrijvenbestemming) en de toekomstige situatie dat er een McDonald's komt.


LPG tankstation

Het groepsrisico blijft voor en na realisatie van McDonald's meer dan een factor 10 kleiner dan de oriëntatiewaarde. Afhankelijk van het tijdstip van de bevoorrading neemt het aantal slachtoffers toe. Zowel in de huidige als toekomstige situatie zal het aantal slachtoffers in de dagperiode hoger liggen dan in de avondperiode.


IJsseloordweg

Uit de groepsrisicoberekening volgt dat in zowel de huidige als toekomstige situatie het groepsrisico ruim onder de oriëntatiewaarde ligt.


Ondergrondse aardgasleiding

Uit de groepsrisicoberekening volgt dat de komst van McDonald's nagenoeg geen invloed heeft op de hoogte van het groepsrisico.


Samenvatting groepsrisico

Uit de groepsrisicoberekening volgt dat door de komst van McDonald's de oriënterende waarde niet wordt overschreden. Daarnaast heeft de komst van McDonald's nagenoeg geen invloed op de hoogte van het groepsrisico.

De regionale brandweer (VGGM) heeft als volgt advies uitgebracht over de onderdelen uit de verantwoording van het groepsrisico, zelfredzaamheid en de beheersbaarheid van brand.

Zelfredzaamheid: De aanwezige personen zullen in geval van een dreigende calamiteit in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen. Het plangebied wordt geheel gedekt door sirenes.

Beheersbaarheid van brand: De locatie het bedrijventerrein is goed, vanaf twee zijden, bereikbaar. Op het bedrijventerrein zelf is wel primair bluswater aanwezig (200 mm leiding met meerdere brandkranen). Maar in de directe omgeving van het LPG tankstation en langs de IJsseloordweg niet.

Omdat McDonald's binnen het effectgebied van het LPG tankstation komt adviseert de brandweer om McDonald's buiten het effectgebied te plaatsen of anders de (nood)uitgangen niet in de richting van de risicobronnen te plaatsen. Ook moet een BHV(bedrijfshulpverlening)organisatie en een goed ontruimingsplan aanwezig zijn. Verder moeten afspraken worden gemaakt met de eigenaar van het LPG tankstation om bijvoorbeeld 's nachts LPG te lossen omdat er dan minder mensen aanwezig zijn.

Uit de verantwoording van het groepsrisico volgt dat de komst van McDonald's weinig invloed heeft op de hoogte van het groepsrisico. De oriënterende waarde voor het groepsrisico wordt niet overschreden. McDonald's wordt niet verplaatst maar de maatregelen met betrekking tot de (nood)uitgangen, BHV-organisatie en ontruimingsplan worden aan McDonald's doorgegeven. Dit betekent dat er voor McDonald's geen belemmeringen zijn om zich te vestigen op het bedrijventerrein IJsseloord.


Conclusie

McDonald's ligt niet binnen de 10-6 PR contour van het LPG tankstation op het perceel IJsseloord 15 of de IJsseloordweg. De ondergrondse aardgasleidingen hebben geen 10-6 PR contour.

In het kader van de verantwoording van het groepsrisico zijn er geen belemmeringen voor vestiging van McDonald's op de locatie Ringoven 13.


Groen en ecologie


Beschrijving bestaande situatie.

In 2005 en 2010 is in het kader van de herontwikkeling Presikhaaf een inventarisatieonderzoek uitgevoerd door Eelerwoude resp. Ekoza. Hoewel het bedrijventerrein IJsseloord I geen onderdeel uitmaakt van de herontwikkeling Presikhaaf, is het bedrijventerrein wel meegenomen in de inventarisatie. Beide onderzoeken hebben geen waarnemingen gedaan van beschermde soorten binnen het pangebied (Ringoven 13).


Beschrijving van de groenstructuur.

Aan de zuidzijde van het plangebied ligt een groenstrook dat beheerd wordt als gazon. Deze groenstrook maakt onderdeel uit van de groenstrook langs de IJsseloordweg. De IJsseloordweg is in het Groenplan 2004 benoemd als een "weg met een natuurlijke uitstraling in een landschappelijke setting". De bermen zijn daarbij kruidenrijk.

In het Groenplan is een visie Ecologie vastgelegd. Voor het stedelijke gebied geldt de ambitie het stimuleren van stadsnatuur. Dit kan in de vorm van rijk bloeiende en nectar houdende beplanting, zoals de vlinderstruik. Maar ook in de vorm van verblijven voor huismus en vleermuis.


Beschrijving ontwikkelingen.

In het plangebied komen geen beschermde soorten voor. De groenstrook aan de zuidzijde blijft behouden. De activiteiten hebben dus geen effect.


Conclusie

- Flora- en faunawet: Er zijn geen belemmeringen. Door de ontwikkeling worden geen verbodsbepalingen Flora- en faunawet overtreden.

- Groenplan 2004: De berm aan de zuidzijde, als onderdeel van de berm IJsseloordweg, behouden en omvormen tot een kruidenrijke berm.

- Groenplan 2004, wens: Stimuleren van stadsnatuur door aanplant van rijk bloeiende en nectarhoudende beplanting op het terrein en het inpassen van verblijven voor de huismus en de vleermuis in het gebouw.


Water


Beschrijving van de watersystemen in het plangebied


Watersystemen in de huidige situatie:


Oppervlaktewater: Langs de randen van het industrieterrein, liggen enkele watergangen. De watergangen zijn beschermd door de Keur en Legger van het Waterschap Rijn en IJssel. Deze watergangen zijn in eigendom van het waterschap met uitzondering van de watergangen ten zuiden van het industrieterrein. Deze zijn in eigendom zijn van de Provincie Gelderland.


Grondwater: Het grondwater stroomt globaal van noord naar zuid, vanaf de Veluwe richting de IJssel en bevindt zich ongeveer tussen de 8,5 en 9,0 m. + N.A.P. Bij de aanleg van het IJsseloord 1 is het gebied met minimaal een meter opgehoogd. Het maaiveld van het plangebied ligt op ca. 11,5m. + N.A.P. De ondergrond bestaat voor een groot deel uit klei wat slecht doorlaatbaar is voor water. Bij langdurige regenval kan door de bodemopbouw de bodem verzadigd raken en het water op het maaiveld blijven staan.

Het plangebied ligt in de buurt van de IJssel. Bij hoge rivierpeilen kan de grondwaterstroming vanaf de Veluwe beperkt worden opgestuwd en kwel in het plangebied voorkomen.


Afvalwatersysteem: Het industrieterrein heeft een gescheiden stelsel. Dit houdt in dat het regenwater en het vuilwater apart ondergronds wordt afgevoerd. Het vuilwaterriool valt onder bemalingsgebied Driepoortengemaal. Al het afvalwater van Arnhem Noord komt uiteindelijk terecht bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwgraaf in Duiven. Het regenwaterriool loost op de aanliggende watergangen.


Watersystemen in de toekomstige situatie:


Oppervlaktewater: Hierin treedt geen verandering op.

Grondwater: Er mogen geen negatieve effecten op het grondwater plaats vinden. Een (geo)hydrologisch onderzoek is noodzakelijk om de effecten van en op het grondwater bij ondergrondse ontwikkelingen inzichtelijk te maken.


Afvalwatersysteem: Hemelwater moet op eigen terrein worden verwerkt. Als blijkt dat verwerken van hemelwater op eigen terrein niet mogelijk is, dan kan in overleg met de beheerder van het openbaar gebied, dan wel van het watersysteem het water bovengronds in de openbare ruimte of direct in het oppervlaktewater worden aangeboden. Hemelwater afkomstig van verontreinigde oppervlakten zoals parkeerplaatsen en wegen moeten gereinigd worden voordat het op het oppervlaktewater geloosd wordt.


Overleg gemeente en waterbeheerders

De waterparagraaf is ook verstuurd naar waterschap Rijn en IJssel. Een eventuele reactie zal in het bestemmingslan worden verwerkt.


Conclusie

- Hemelwater moet op eigen terrein worden verwerkt.

- Er mag zonder aanvullend geo-hydrologisch onderzoek niet verdiept worden gebouwd .


Bodem


Beschrijving bodemkwaliteit in het plangebied


Voor de ontwikkellocatie Ringoven 13 zijn, naast het gemeentelijk bodeminformatiesysteem, de volgende bodemrapporten/-documenten geraadpleegd:

- Basisdocument Ringoven 13 projectnummer 1286331 GRONTMIJ GELDERLAND, november 1998;

- Historisch onderzoek niet adresgebonden locaties, ROYAL HASKONING, projectnummer 9M5590.01, SEPTEMBER 2003, lijn 152 demping Schaapdijk;

- Verkennend onderzoek dempingen , SYNCERA, projectnummer B05B0440, 27-10-2006;

- Indicatief bodemonderzoek Ringoven 13, V&S milieuadviseurs, kenmerk 10.378/13, d.d. 2-8-2010;

- Verkennend milieukundig bodemonderzoek Ringoven 13, UDM, projectnummer 11020042, d.d. 17 februari 2011 (zie bijlage 2);

- Aanvullend milieukundig bodemonderzoek Ringoven 13, UDM midden bv, projectnummer 11020042, d.d. 26 juli 2011 (zie bijlage 3).

Uit de historische gegevens blijkt dat de locatie ligt op het voormalige steenfabrieksterrein IJsseloord I. De locatie ligt 80 m ten zuiden van de voormalige stort Bethaniënstraat. De stort Bethaniënstraat is een geval van ernstige bodemverontreiniging met zware metalen in grond en grondwater. Dwars over het terrein ligt ook een voormalig dempingstracé Schaapdijk. In dit dempingstracé zijn geen bodemverontreinigingen aangetoond.

Op de locatie schijnt in het verleden wel een sterke (C waarde(oude toestingsnorm)) verontreiniging met zware metalen aangetoond te zijn. Echter het onderzoek en de exacte gehaltes uit dit onderzoek zijn niet aanwezig in ons archief..

Uit de thans wel beschikbare bodemonderzoeken blijkt het volgende:

- De bodemonderzoeksrapporten van 2011 (grond en grondwater) voldoen aan hoofdstuk 2 van het Besluit bodemkwaliteit;

- Zintuiglijk is plaatselijk een stortlaag (zuidzijde terrein) aangetroffen. Deze laag geeft een matige olie/waterreactie. De ondergrond is plaatselijk ook sterk puinhoudend;

- Uit de uitgevoerde bodemonderzoeken blijkt dat de bovengrond licht (> achtergrondwaarde 2000) verontreinigd is met kobalt, nikkel en de ondergrond licht verontreinigd is met kwik, nikkel, lood, zink, minerale olie PAK en PCB. Het grondwater is licht verontreinigd met o.a. barium, molybdeen, benzeen, xylenen, naftaleen en vinylchloride. De sterk puinhoudende laag bij boring 3 (zuidzijde terrein) (1-1,3 m-mv) is matig verontreinigd met lood, zink en minerale olie en bij boring 4 (1,4-1,8 m-mv) matig (> tussenwaarde) verontreinigd met PAK.

- Op grond van de bouwtekeningen mag niet gegraven worden in deze matig verontreinigde grondlaag.

Conclusie.

Degeïnventariseerde en getoetste bodemgegevens geven voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het plangebied. Op basis van de onderzoeksgegevens zijn er geen bodemhygiënische redenen die een beletsel of beperking vormen voor de beoogde plannen op de locatie. Eventueel te ontgraven grond is niet vrij in gebruik. Voor meer informatie over grondverzet kan met de gemeente contact worden opgenomen.

Archeologie en cultuurhistorie


Archeologie: Het plangebied ligt volgens de verwachtingskaart van Arnhem-Noord ter hoogte van oeverwalgronden. Deze zijn ontstaan door afzettingen vanuit de IJssel en zijn daarmee niet ouder dan de vroege middeleeuwen, aangezien de IJssel zich pas na de Romeinse tijd in een oud rivierdal ging ontwikkelen. In de prehistorie waterden beekjes af in het oude dal. Oostelijk van het plangebied, ter hoogte van de Grote en Kleine Durk, is in de 18e eeuw een Romeinse 'schatvondst' gedaan; verder naar het oosten toe in Velp zelfs twee. De schatten kunnen worden mogelijk worden geplaatst in een depositie-/offercontext, het rivierdal leende zich hier vanwege de natte omstandigheden voor. Bewoning zal verder noortwaards plaats hebben gevonden, op de flank van de stuwwal of puinwaaiers. Te Velp-Elsweiden is op een dergelijke ondergrond in 2008 een Romeinse boerderij uit de 2e eeuw n. Chr. gevonden. Vanwege de ligging op een middeleeuwse oeverwal heeft het plangebied een hoge archeologische verwachtingskans. Uit milieuboringen blijkt echter dat in de ondergrond van het plangebied tot meerdere meters onder maaiveld (naast verontreiniging) ook puin zit. Dat hangt samen met een oude demping, maar ook met het gebruik van de locatie als stort. In een boring is op 3 m-maaiveld veen aangetroffen.


Cultuurhistorie: In het plangebied bevinden zich geen objecten of structuren die van monumentale en/of cultuurhistorische waarde zijn.


Conclusie

Vanwege de situatie afkomstig uit de milieuboringen gelden er verder geen archeologische maatregelen. Wel is men conform de Monumentenwet verplicht, indien ze toch aangetroffen worden, archeologische vondsten te melden. Vanuit het bovengrondse erfgoed gelden geen verdere randvoorwaarden.