direct naar inhoud van 2.5 Toekomstige ontwikkelingen
Plan: Elsweide - Over het Lange Water
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.678-0601

2.5 Toekomstige ontwikkelingen

Dit bestemmingsplan legt de bestaande ruimtelijke situatie juridisch vast. Er is uitgegaan van de informatie en situatie zoals deze beschikbaar was voordat het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd. Op dat moment was een aantal ontwikkelingen bekend maar nog niet zodanig uitgewerkt dat het mogelijk was om mee te nemen in dit bestemmingsplan. Deze ontwikkelingen zullen, als zij doorgang vinden, ter zijner tijd in een aparte juridische procedure worden geregeld.

2.5.1 Verbreding autosnelweg A12

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft plannen om de autosnelweg A12 tussen Veenendaal en de Duitse grens te verbreden. Hiervoor heeft het ministerie Verkeer en Waterstaat een Ontwerp Tracé Besluit (OTB) genomen en dat in procedure gebracht. De autosnelweg heeft nu twee keer twee rijbanen en de bedoeling is dat de autosnelweg zal worden verbreed tot twee keer drie rijbanen. Deze verbreding past niet in het geldende bestemmingsplan en een Tracébesluit is de basis om de snelweg daadwerkelijk te verbreden.

In dit bestemmingsplan heeft de autosnelweg A12 met aanliggende gronden de bestemming 'Verkeer-wegverkeer' gekregen. Tevens is opgenomen dat de snelweg vier rijstroken heeft. Dit betekent dat het huidige aantal aanwezige rijstroken is vastgelegd en dat een verbreding niet kan worden gerealiseerd op basis van dit bestemmingsplan.

Visie pArk 12

De visie pArk 12 is opgesteld door de aangrenzende gemeenten van de A12 en heeft als doel om de negatieve effecten van de verbreding om te zetten in positieve effecten. Voor de verbreding van de A12 naar 2x3 rijbanen, moet de infrastructuur verlegd worden inclusief het talud. De visie pArk 12 probeert deze ontwikkeling te gebruiken om een kwaliteitsslag te maken in het gebied aan beide zijden van de snelweg. Er wordt beoogd om de gronden grenzend langs de A12 parkachtig in te richten. Daarnaast voorziet de visie in een nieuwe tunnel voor langzaamverkeer en ecologische doeleinden en een verbreding van de tunnel die de Luinhorstweg nu met Velp verbindt.

2.5.2 Ontwikkeling droge ecozone

Presikhaaf is rijk aan groen en water, voor de natuur is de buitenruimte nog fragiel. Bij de realisatie van de ecozones gaat het om een stevige plek voor de natuur in de wijk. De inzet is dat verschillende soorten dieren, vogels en planten in de ecozone kunnen leven. Tevens dienen de zones ervoor te zorgen dat de verschillende soorten een weg kunnen vinden vanuit het bosrijke noorden en de aan de zuidzijde gelegen uiterwaarden naar de singels en parken van de wijk. Een koppeling van de verbindingen uit de bossen en de uiterwaarden zorgt ervoor dat de passage van Presikhaaf voor de dieren mogelijk wordt. De visie op de ecozones is opgenomen in het onderzoek 'Ecozones Presikhaaf' (van Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten, april 2004).

De vergelijking van denkbare tracés leert dat langs de randen van Presikhaaf de beste condities voor de ecologie liggen: een natte zone aan de westzijde van Presikhaaf en een droge ecozone aan de oostkant.

Deze droge ecozone ligt in het plangebied; langs de autosnelweg A12 en verbonden met Kinderkamp ter vergroting van de ecologische ruimte. De droge ecozone sluit bij de IJssellaan aan op park Presikhaaf. De huidige oostrand langs de A12 krijgt een ruiger karakter. Een droge ecozone houdt niet in dat er geen water is, integendeel, het huidige water blijft minimaal gehandhaafd. Waar de ecozone de IJssellaan en de IJsseloordweg kruisen zijn duikers noodzakelijk. Voor de aansluiting naar het noorden is het wenselijk dat de ecozone langs Elsweide doorloopt. Voor park Kinderkamp vormt meer bos / ruigte op termijn een passend beeld. Ook dit park wordt middels twee stevige singelprofielen verbonden met de ecozone in de oostrand.

2.5.3 Woningbouw aan de Cannenburglaan

De locatie Cannenburglaan ligt in de buurt Over het Lange Water. De huidige bebouwing heeft de entree aan de Cannenburglaan en heeft een achterkant aan het Lange Water. Aan de overzijde bevinden zich eengezinswoningen en aan de zuidzijde gestapelde woningen. Aangrenzend aan de schoollocatie ligt een kerkgebouw. Tussen de kerk en de Middachtensingel (op de hoek met het Lange Water) ligt een watergang en een groengebied.

De ontwikkellocatie ligt direct aan het Lange Water: de 'achterkant' van het bestaande gebouw ligt tegen het fietspad. Doordat het al enige tijd niet meer in gebruik is als schoollocatie oogt het gebouw minder vitaal. Het gebouw is circa 12 meter hoog (3 lagen). Vanaf de IJsseloordweg (N325) ligt het gebouw verscholen achter het robuuste groen.

Er zijn voor deze locatie uitgebreide plannen (Nota van Randvoorwaarden en een voorlopig stedenbouwkundig ontwerp) om woningbouw te realiseren. Deze kunnen nog niet juridisch worden mogelijk gemaakt omdat een aantal aspecten nog nader moet worden uitgezocht. Dit geldt onder andere voor de kwaliteit van de bodem (nader bodemonderzoek is noodzakelijk) en de uitvoerbaarheid van de plannen. Deze ontwikkeling wordt in een aparte herziening mogelijk gemaakt zodra alle gegevens compleet zijn.