direct naar inhoud van Ruimtelijke onderbouwing
Plan: Heijinkdijk 3, Aalten
Status: concept
Plantype: omgevingsvergunning
IMRO-idn: NL.IMRO.0197.OV00059-ON01

Ruimtelijke onderbouwing


In deze ruimtelijke onderbouwing wordt het plan voor de nieuwbouw van een melk- en jongveestal, een werktuigenberging en een vaste mestopslag op het perceel Heijinkdijk 3 te Aalten, nader beschreven en uitgewerkt.


Daarbij is het plan getoetst aan relevant beleid. Er wordt ingegaan op relevante omgevingsaspecten, waarmee de invloed van de ontwikkeling op de omgeving geschetst wordt.


De ruimtelijke onderbouwing is opgenomen in de bijlage Ruimtelijke onderbouwing met de bijlagen van de aanvraag om omgevingsvergunning.


Het gemeentebestuur is van mening dat de agrarische bedrijfsbebouwing en het voorgenomen grondgebruik op deze locatie kan worden toegestaan.


Aan het perceel Heijinkdijk 3 is in het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2015' de bestemming 'Agrarisch met waarden', inclusief een bouwvlak toegekend.

De aangevraagde bebouwing is gelegen binnen het in het bestemmingsplan toegekende bouwvlak. Strijdigheid is er niet met de bebouwingsbepalingen, maar wel met de gebruiksregeling (stikstofdepositie), zoals die bij wijze van voorlopige voorziening door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bij uitspraak van 4 maart 2020, ECLI:NL:RVS:2020:684, in het bestemmingsplan is opgenomen.

Deze regeling luidt als volgt: 'Als een met de bestemming strijdig gebruik wordt aangemerkt: het gebruik van gronden en bouwwerken behorend tot een veehouderij die leidt tot een stikstofdepositie op voor stikstof gevoelige habitats in een Natura-2000 gebied welke stikstofdepositie groter is dan de stikstofdepositie (mol/ha/jaar) van het ten tijde van de vaststelling van het plan feitelijk aanwezige planologisch toegestane gebruik van de gronden en bouwwerken behorend tot de veehouderij'.

Het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2015' is door de gemeenteraad vastgesteld op 21 maart 2017. Op die datum werd op dit adres echter niet op een bedrijfsmatige wijze melkrundvee (en het daarbij behorende jongvee) gehouden. Wel werd er vee gehuisvest op de nabijgelegen locatie Heijinkdijk 1 te Aalten. Dat bedrijfsperceel behoort tot dezelfde onderneming.


Het is de bedoeling al het vee te huisvesten op de locatie Heijinkdijk 3. De agrarische bedrijfsvoering op het adres Heijinkdijk 1 wordt gestaakt en de afspraak is gemaakt (vastgelegd in een overeenkomst) dat deze bestemming t.z.t. wordt omgezet naar een passende [nog nader te bepalen] functie, niet zijnde een veehouderij.


Voor beide bedrijfslocaties is door Gedeputeerde Staten van Gelderland een natuurvergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) afgegeven.


Ten opzichte van de referentiesituatie zoals opgenomen in deze onherroepelijke Wnb-vergunningen vermindert de stikstofdepositie aanmerkelijk.


De totale vergunde omvang van de Wnb-vergunningen op beide locaties is: 225 stuks melkrundvee en 212 stuks jongvee.

Er wordt voor de locatie Heijinkdijk 3 een vergunning aangevraagd voor maximaal: 90 stuks melkrundvee en 64 stuks jongvee. Van de overige (latente) dierrechten wordt afstand gedaan door de ondernemer.


De kortste afstand tussen het agrarisch bedrijf Heijinkdijk 3 en de nabij gelegen burgerwoning van derden bedraagt in de nieuwe situatie ca. 300 m. en is ruim voldoende om geurhinder te voorkomen. Gelet op deze afstanden is een goed woon- en leefklimaat voor de bugerwoningen in de directe omgeving gegarandeerd.

In de bestaande situatie is de kortste afstand ca. 100 m. ten opzichte van een burgerwoning (voor wat betreft het bedrijf Heijinkdijk 1).


De bouwmassa en het bebouwingssilhouet van deze agrarische opstallen zijn ontleend aan de bebouwingsbepalingen van het omgevingsplan.


Alle relevante bescheiden zijn opgenomen in de bijlagen.