Plan: | Driehonderdmeterweg 12a, Aalten |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | omgevingsvergunning |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0197.OV00052-ON01 |
Voor de locatie Driehonderdmeterweg 12a te Aalten is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening, oftewel het afwijken van artikel 3.4.2 van het bestemmingsplan "Landelijk gebied 2015". Dit bestemmingsplan is door de gemeenteraad vastgesteld op 21 maart 2017.
Op 4 maart 2020 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een voorlopige voorziening getroffen met betrekking tot de toegestane stikstofdepositie van een agrarisch bedrijf. Deze regeling houdt in dat het gebruik van gronden en bouwwerken behorend tot de veehouderij niet mag leiden tot een stikstofdepositie welke groter is dan de stikstofdepositie van het ten tijde van de vaststelling van het plan feitelijk aanwezige planologische toegestane gebruik van gronden en bouwwerken behorend tot de veehouderij.
Ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan bedraagt de omvang van dit bedrijf volgens de diertellinggegevens: 126 stuks melkrundvee en 70 stuks jongvee. Initiatiefnemer is voornemens om 158 stuks melkrundvee, 98 stuks jongvee en 12 stuks overig rundvee te gaan houden in de bestaande stallen op het perceel. In de Ontwerp verklaring van geen
bedenkingen provincie Gelderland is de aangevraagde situatie weergegeven met daarbij een samenvatting van de AERIUS-verschilberekening.
Met het planvoornemen om de capaciteit van de huidige bedrijfsgebouwen te benutten, wordt een uitbreiding in dieraantallen beoogd door aankoop van ammoniakrechten van elders (extern salderen). De initiatiefnemer neemt die stikstofruimte over van het bedrijf op de locatie Meenkmolenweg 6, 7119 AH, Winterswijk Corle en heeft daartoe op 23 mei 2022 een koopovereenkomst gesloten. Ter plaatse van de locatie van saldogever (verkoper van rechten) wordt 1.991,0 kg NH3 ingetrokken. Initiatiefnemer neemt 1.393,6 kg NH3 (70%) over ten behoeve van de ontwikkeling. Conform de beleidsregels salderen Gelderland, artikel 6, lid 13, kan bij de verlening van een natuurvergunning 70% van de stikstofdepositie van de feitelijk gerealiseerde capaciteit van de saldogevende activiteit worden betrokken.
Het verkopende bedrijf ligt op andere afstanden van de diverse Natura-2000 gebieden dan het bedrijf van initiatiefnemer. Om geen toename te krijgen van de depositie kan er minder ammoniak benut worden dan er wordt aangekocht. Van de 1.393,6 kg NH3 die beschikbaar komt kan initiatiefnemer 819 kg NH3 benutten op zijn bedrijf. Een deel vervalt dus ten behoeve van de versterking van de natuur. Per saldo is er dus sprake van een afname van de stikstofdepositie. Van de in totaal 1.991,0 kg NH3 die saldogever verkoopt blijft uiteindelijk 41% over voor het bedrijf van initiatiefnemer en 59% van de gerealiseerde capaciteit van saldogever komt ten goede aan de natuur.
De uitbreiding in dieraantallen en aankoop van ammoniak leidt op de locatie Driehonderdmeterweg 12a in Aalten tot een toename in stikstofdepositie ten opzichte van de stikstofdepositie ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan en is daarom in strijd met de planregels in artikel 3.4.2 van het bestemmingsplan.
Ontwerpverklaring van geen bedenkingen Provincie Gelderland
Om het extern salderen mogelijk te maken wordt een vergunning aangevraagd in de zin van artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming. Hiervoor is een verklaring van geen bedenkingen van de provincie Gelderland benodigd. De provincie heeft een Ontwerp
verklaring van geen bedenkingen provincie Gelderland afgegeven op 16 augustus 2023. De aanvraag past binnen de beleidsregels salderen in Gelderland. Het project heeft geen significant negatieve effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van de betrokken Natura 2000-gebieden.
Ontwerp verklaring van geen bedenkingen gemeenteraad
Op 19 december 2023 heeft de gemeenteraad besloten om:
1. Een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven voor het afwijken van het bestemmingsplan en toestaan van een toename van de stikstofdepositie op de locatie Driehonderdmeterweg 12a te Aalten, overeenkomstig de op 5 augustus 2022 ingediende aanvraag om een omgevingsvergunning;
2. te bepalen dat de onder 1 bedoelde ontwerpverklaring kan worden aangemerkt als definitieve verklaring van geen bedenkingen wanneer er gedurende de termijn van de ter inzage legging geen zienswijzen worden ingediend omtrent de aanvraag;
3. geen separaat exploitatieplan voor het onder 1 bedoelde project vast te stellen.
Voor deze ontwikkeling is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld, waar uit blijkt dat er sprake is van een goede ruimtelijke onderbouwing. Zie voor de volledige ruimtelijke onderbouwing Bijlage 3 Ruimtelijke onderbouwing.