direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Landelijk gebied 2015, herstelbesluit 2018
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0197.BP00093-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding tot dit herstelbesluit

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft bij uitspraak van 10 januari 2018, nr. 201603579/1/R/1 (zie Bijlage Uitspraak Raad van State 10 januari 2018), enkele plandelen uit het bestemmingsplan Landelijk gebied 2015' vernietigd, voor zover het betreft:

  • a. het plandeel met de bestemming 'Agrarisch' ter plaatse van het bestaande parkeerterrein achter het perceel Dinxperlosestraatweg 70;
  • b. een gedeelte van het plandeel met de bestemming 'Bedrijf' ter plaatse van het perceel Lichtenvoordsestraatweg 91, zoals nader aangeduid op de bijgevoegde kaart 1 (behorende bij de uitspraak);
  • c. de aanduiding 'specifieke vorm van bos-jachthut' ter plaatse van het plandeel op het perceel Beestmanweg ongenummerd;
  • d. het plandeel met de bestemming 'Sport' en de aanduing 'specifieke vorm van sport - motortoerclub' ter plaatse van het perceel Ganzenpoelendijk, ongenummerd;
  • e. de plandelen met de bestemming 'Agrarisch met waarden' voor zover daaraan niet de aanduiding 'bomenteelt' is toegekend, zoals nader aangeduid op de bijgevoegde kaarten 2a, 2b en 2c (behorende bij de uitspraak);
  • f. de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - wisselteelt boomtreelt 1' voor zover die is toegekend aan de plandelen waaraan niet de aanduiding "openheid" is toegekend.

De gemeenteraad is door de Afdeling opgedragen om binnen 26 weken na de verzending van deze uitspraak met inachtneming van hetgeen daarin is overwogen een nieuw besluit te nemen ten aanzien van de hiervoor genoemde onderdelen a. en e. en het nieuwe besluit op de voorgeschreven wijze bekend te maken.

Met verschillende belanghebbende partijen is overleg gevoerd. De resultaten van dit overleg zijn verwerkt in het plan.

1.2 Begrenzing plangebied

In dit herstelbesluit heeft het gemeentebestuur zich niet uitsluitend beperkt tot de opdracht die door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is gegeven.

In dit besluit komen achteenvolgens aan de orde:

  • a. het plandeel met de bestemming 'Agrarisch' ter plaatse van het bestaande parkeerterrein achter het perceel Dinxperlosestraatweg 70;
  • b. de wijziging van de planregels in de bestemmingen 'Agrarisch' en 'Agrarisch met waarden' ten behoeve van de regelering van de teelt van bomen, overeenkomstig de toelichting van het plan en waarbij het ruimtelijk beleid uit de voorgaande ruimtelijke plannen worden gecontinueerd;
  • c. het perceel 'Beestmanweg, ong', dat nu een uitsluitende bestemming 'Bos' heeft gekregen, zonder de functieaanduiding 'specifieke vorm van bos - jachthut';

Het perceel aan de 'Ganzepoelendijk', dat de bestemming 'Agrarisch gebied met lanschapswaarden' op grond van het bestemmingsplan Buitengebied Aalten 2004, vastgesteld bij raadsbesluit van 14 december 2004, is niet opgenomen in dit bestemmingsplan/herstelbesluit, gelet op het door de gemeenteraad op 16 oktober 2018 aangenomen amendement.

Het plan voor de uitbreiding van CWV Barlo is evenmin in dit herstelbesluit opgenomen. CWV Barlo wenst een aanvraag om omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) in te dienen ten behoeve van de uitbreiding van de bedrijfsbebouwing, inclusief een ruimtelijke onderbouwing.

Nadat die omgevingsvergunning onherroepelijk is geworden, wordt een en ander vastgelegd in het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Bestaande situatie en analyse

2.1 Dinxperlosestraatweg 70

De Afdeling bestuursrechtspraak overweegt ten aanzien van (een gedeelte van) deze locatie dat de gemeenteraad ten onrechte zijn oordeel (vrijwel geheel) heeft laten afhangen van de uitkomsten van de onderhandelingen tussen ISG Lettink b.v. en de eigenaar/bewoner van het perceel Dinxperlosestraatweg 72.

Uit de stukken blijkt -naar het oordeel van de Afdeling- onvoldoende of de gemeenteraad de ruimtelijke aanvaardbaarheid zelf heeft beoordeeld. In het bestemmingsplan kan (via een kwalitatieve voorwaarde) worden geregeld dat geluid- en zichtwerende maatregelen, zoals de realisering van een (geluid)scherm, worden getroffen.

Tijdens de zitting van de Afdeling op 15 november 2017 heeft de vertegenwoordiger van de bewoners van de Dinxperlosestraatweg 72 aangegeven in te kunnen stemmen met een planologische regeling voor het parkeerterrein onder voorwaarde dat een geluidwerende voorziening wordt getroffen.

In het kader van de voorbereiding van dit plan is overleg geweest met de bewoner van het pand Dinxperlosestraatweg 72. Hij stelt nu dat niet ingestemd wordt met deze regeling. De door de Raad van State getrokken conclusie is naar zijn oordeel onjuist.

ISG Lettink heeft tijdens de zitting van de Raad van State medegedeeld dat het geschil slechts ziet op de legalisering van het parkeerterrein, dat op agrarisch gebied is aangelegd.

ISG Lettink vraagt bij mailbericht van 19 januari 2018 alsnog een opslaghal in dit herstelbesluit op te nemen, omdat hiertegen evenmin bezwaren bestaan. Deze laatste constatering is onjuist. Wij zijn van mening dat een dergelijke ingrijpende wijziging niet in deze fase van het planproces kan worden doorgevoerd. Dit doet tekort aan de met waarborgen omgeven procedure, zoals opgenomen in de Wet ruimtelijke ordening. Het verzoek voor de opslaghal wordt nu niet gehonoreerd. Aan ISG Lettink is tijdens het overleg meegeven dat een eventuele aanvraag voor een opslaghal separaat moet worden ingediend, voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing, inclusief een dialoog met de buurt/direct belanghebbenden.

Het is uiterst gewenst dat over deze al jarenlang slepende kwestie nu een finaal oordeel wordt gegeven.

Wij hebben een akoestisch onderzoek (zie Bijlage Akoestisch onderzoek uitbreiding parkeerplaats) uitgevoerd, waarbij de consequenties van de uitbreiding van de pakeerplaats in relatie tot de (eventueel) uit te voeren maatregelen in beeld zijn gebracht. Het akoestisch onderzoek is als bijlage aan dit plan toegevoegd.

Conclusie van het onderzoek is dat de geluidsbelasting op de gevel van de dichtstbij gelegen burgerwoning (Dinxperlosestraatweg 72) ten opzichte van de parkeerplaats, vanwege de activiteiten op de te bestemmen parkeerplaats achter het pand Dinxperlosestraatweg 68A/70 met 33 dB(A) zeer gering is.

In de dagperiode zal het langtijdgemiddeld geluidsniveau vanwege deze parkeerplaats wegvallen tegen het achtergrondgeluid. Piekgeluiden kunnen daarentegen waarneembaar zijn. Voor het langtijd gemiddeld geluidsniveau heeft een scherm geen meerwaarde. Voor het terugdringen van het piekgeluid kan een scherm wel effect hebben.

In verband hiermee wil het gemeentebestuur de parkeerplaats in de huidige vorm alsnog positief bestemmen, onder de kwalitatieve voorwaarde dat een geluidwerende/zichtscheidende voorziening wordt gerealiseerd en een landschapselement wordt verwezenlijkt overeenkomstig een reeds afgegeven omgevingsvergunning (elzensingel en een stuk bosplantsoen). Daarbij wordt ook voor ogen gehouden dat het om een geringe uitbreiding van de parkeerplaats gaat.

Het gemeentebestuur houdt voor ogen dat de uitbreiding van deze parkeerplaats 'slechts' mag worden gebruikt voor het parkeren met oog op de bedrijfsvoering van ISG Lettink. Dit beperkte gebruik brengt voor de eigenaar/bewoner van het perceel Dinxperlosestraatweg 72 geen wezenlijke hinder met zich mee (en dus ook niet echt in een nadeliger positie) ten opzichte van de reeds toegestane bedrijfsactiviteiten van het bedrijf ISG Lettink en op het bedrijventerrein 't Broek te Aalten. Ook dient daarbij het heersende achtergrondniveau voor ogen te worden gehouden.

ISG Lettink b.v. heeft aangegeven dat zij bereid is het mogelijke risico van planschade te willen dragen. Dit gegeven is gangbaar beleid in deze gemeente. Dit soort ontwikkelingen zijn voor rekening en risico van de ontwikkelende partij, hoe klein het planschaderisico ook mag zijn.

2.2 Bomenteelt

Tijdens de zitting van de Afdeling op 15 november 2017 is onderkend dat de regeling met betrekking tot de teelt van bomen niet correct in het bestemmingsplan is opgenomen. Dit gebrek dient te worden hersteld. Bedoeling was het bestaande beleid uit de bestemmingsplannen 'Buitengebied Aalten 2004/2007' en 'Buitengebied Dinxperlo 2007' te continueren, een en ander zoals uitgewerkt in de toelichting van het bestemmingsplan.

In dit herstelplan stellen wij een redactionele wijziging van de planregels met betrekking tot de bestemming 'Agrarisch' en 'Agrarisch met waarden' voor met het oog op de teelt van bomen.

De planregeling sluit -na deze correctie- aan op de toelichting van het bestemmingsplan en op die wijze wordt het beleid met betrekking tot de bomenteelt gecontinueerd.

In de bestemmingsomschrijving 'Agrarisch' en 'Agrarisch met waarden' is opgenomen dat een boomkwekerij uitsluitend is toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bomenteelt'.

Hiermee is de teelt van bomen abusievelijk beperkt tot de als zodanig aangewezen agrarische bouwvlakken. Dit is echter nimmer de bedoeling geweest. Om die reden is de zinsnede 'uitsluitend is toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bomenteelt' in de bestemmingsomschrijving geschrapt. Wel geldt een beperking ten aanzien van de teelt van bomen voor gebieden die zijn aangeduid als 'openheid'.

Deze beperking is opgenomen in artikel 4.1.1 onder 6, waarin de regeling als volgt is uitgewerkt: de uitoefening van een boomkwekerij of een fruitteeltbedrijf met houtachtige gewassen hoger dan 0,5 m is niet toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'openheid', met uitzondering van gronden ter plaatse van de aanduiding 'bomenteelt';

Verder is voor de een mogelijke ontwikkeling van de bedrijfsvoering van boomkwekers bepaald dat binnen binnen de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - wisselteelt boomteelt 1' maximaal 20 hectare ten behoeve van de teelt van bomen kan worden toegestaan. Deze aanduiding is gelegd op een deel van gronden ten noorden van de kern Aalten tot aan de grens met de gemeente Oost Gelre: de Aaltense en Barlose Es.

De wijzigingsbevoegd als bedoeld in planregel 4.7.3 is uitsluitend van toepassing op de gronden, die zijn aangeduid als 'openheid'. Vastgesteld is dat de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - wisselteelt boomteelt 1' ook is gelegd op een aantal percelen die niet zijn aangeduid als 'openheid'.

Op die gebieden is de aanduiding 'specifieke vorm van agarisch - wisselteelt boomteelt 1' komen te vervallen.

Het vorenstaande heeft ook gevolgen voor de aanpassing van de verbeelding. Deze aanpassingen zijn nu doorgevoerd.

2.3 Beestmanweg (ong)

Dit plandeel is door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigd.

Verwezen wordt naar de overwegingen in de uitspraak van de Afdeling. De Raad van State. Daarbij is geoordeeld dat op dit perceel op grond van het bestemmingsplan 'Buitengebied Aalten 2004' ter plaatse geen gebouw is toegestaan ten behoeve van de uitoefening van de jacht, het faunabeheer en beheersmatige werkzaamheden.

Om die reden wordt dit beoogde gebruik in dat gebouw gezien als een nieuwe functie binnen een bosperceel dat is gelegen in het Gelders Natuur Netwerk, hetgeen op basis van de provinciale omgevingsvergunning niet mogelijk is.

Dat op de gronden binnen de bestemming 'Bos- en natuurgebied' onderhoudswerk- zaamheden voor het landgoed zijn uitgevoerd en de jacht werd uitgeoefend doet aan het voorgaande dus niets af, aldus de Afdeling.

Voor de locatie 'Beestmanweg, ong' wordt daarnaast opgemerkt dat de verleende omgevingsvergunning voor de jachthut -na heroverweging- is geweigerd.

Daarnaast is het handhavingstraject ingezet, nu legelisatie niet mogelijk is gebleken.

Immers er wordt niet en kan niet worden voldaan aan het geldende bestemmingsplan dan wel provinciale omgevingsverordening.

Het gemeentebestuur ziet in dit geval geen andere mogelijkheden dan het toekennen van de bestemming 'Bos' aan dit perceel, zonder bebouwingsmogelijkheden voor een (beheers)gebouwtje. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is dit de meest correcte bestemming.