direct naar inhoud van 3.2 Water
Plan: Buitengebied Aalten, 't Villeken 5
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0197.BP00012-OH01

3.2 Water

Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt 'Anders omgaan met water' vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water én ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te kunnen bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst op de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. Dit advies omvat de waterhuishoudkundige aspecten: veiligheid water, wateroverlast, waterkwaliteit en verdroging.

Het hemelwater wordt via de daken en het erf in de bodem geïnfiltreerd en afgevoerd naar het oppervlaktewater van een afgedamde sloot op het eigen perceel. Dergelijke hoeveelheden water kunnen niet makkelijk rechtstreeks vanuit de regenpijp in de bodem infiltreren. De afgedamde sloot kan dan wel als waterberging fungeren, maar belangrijk hierbij is hoeveel regenwater in deze zaksloot geborgen kan worden en of het eventueel naar het watersysteem wordt afgevoerd (of in verbinding staat met). Voor 5800m² nieuwe verharding (daken en oppervlakteverharding) moet 447m³ berging gerealiseerd worden. Eventueel kan de zaksloot vergroot worden indien er onvoldoende water in geborgen kan worden. De daken en het erf zijn schoon, de kwaliteit van het hemelwater zal hierdoor niet veranderen. Er zijn dus geen negatieve effecten op de waterkwaliteit te verwachten. De stal wordt onderkeldert voor de opslag van drijfmest. De mestopslag is voldoende groot, zodat voldaan wordt aan de wettelijke voorwaarden van mestopslag. Het water voor de reiniging van de stallen wordt in de mestopslag gebracht en vandaar met de drijfmest op de landbouwgronden gebracht. De stallen worden voorzien van waterwerende vloeren en de opslagputten van vloeistofdichte wanden. Het reinigingswater van de spoelplaats wordt opgeslagen in de drijfmestkelders. Het water wat in het huishouden gebruikt wordt komt in het gemeentelijk drukriool. Bedrijfsmatig afvalwater wordt geloosd op de mestkelder van het bedrijf. Dit wordt met de dierlijke mest gebruikt als meststof.

In de onderstaande tabel wordt aangegeven welke waterhuishoudkundige aspecten voor het bestemmingsplan relevant zijn.

Aspect   Rele
vant  
Toelichting  
Veiligheid   Nee   In het plangebied liggen geen gronden die behoren tot zomer-winterbed van de Rijn. De beleidslijn 'Ruimte voor de Rivier' is niet aan de orde.  
Wateroverlast   Ja   Er is sprake van een toename in verhard oppervlak. Het hemelwater van de daken en de erfverharding wordt zoals hierboven beschreven opgevangen in een zaksloot waarna het in de bodem infiltreert.  
Riolering   Ja   De woning is aangesloten op het rioolstelsel.  
Watervoorziening   Nee   Het plangebied betreft bestaand bebouwd gebied. Watervoorziening voor andere functies in en nabij het plangebied speelt geen rol.  
Volksgezondheid   Nee   Het plangebied betreft bestaand bebouwd gebied. Rekening moet worden gehouden met het minimaliseren van milieuhygiënische risico's.  
Bodemdaling   Nee   In het plangebied gaat het hoofdzakelijk om zanderige ondergrond. Eventuele zettingen zijn niet relevant.  
Overlast grondwater   Nee   In het gebied is geen sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond. Hierdoor zijn er geen schijngrondwaterstanden aanwezig en bij infiltratie van hemelwater geen wateroverlast te verwachten.  
Oppervlaktewaterkwaliteit   Nee   In de omgeving, op circa 150 m, zijn A-watergangen van het waterschap aanwezig. Aangezien rechtstreeks in de bodem wordt geloosd, zijn geen negatieve effecten op het oppervlaktewater te verwachten.  
Grondwaterkwaliteit   Nee   Het plangebied bevat geen drinkwatervoorzieningsgebied of ligt niet naast een infiltratiegebied.  
Verdroging/Kwel   Nee   Er is geen sprake van kwel.  
Natte Natuur   Nee   Er is in het plangebied geen sprake van natte natuur.  
Inrichting en Beheer   Nee   In het plangebied bevinden zich geen wateren die in beheer zijn bij het waterschap. Rioleringswerken zijn in beheer bij de gemeente.