Plan: | Nationaal Landschap IJsseldelta, herziening 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP14033-0004 |
Voorliggend bestemmingsplan is een correctieve herziening op onderdelen van het op 24 juni 2013 door de raad vastgestelde bestemmingsplan Nationaal Landschap IJsseldelta. Aanleiding voor het opstellen van deze herziening is gelegen in de volgende drie zaken:
1.
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS) heeft in de uitspraak van 28 mei 2014 inzake het perceel Zalkerveerweg 15 het vaststellingsbesluit van 24 juni 2013 vernietigt, voor zover het betreft:
a. het plandeel met de bestemming "Agrarisch met waarden -Landschap" en de aanduiding "bedrijfswoning uitgesloten" voor de gronden aan de Zalkerveerweg 15 en het plandeel met de bestemming "Bos", voor zover dat grenst aan voormeld plandeel, alles zoals nader aangegeven op de bij deze uitspraak behorende kaart 1;
b. artikel 3, lid 3.8.2, onder a, van de planregels;
c. artikel 17, lid 17.2.2, onder a, sub 3, van de planregels;
2.
Ambtshalve is geconstateerd dat een ondergeschikte planonderdeel foutief is opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan. Het betreft het perceel Zalkerdijk 27. Een gedeelte van dit perceel is in het geldende bestemmingsplan Nationaal Landschap IJsseldelta ten onrechte bestemd tot Agrarisch met waarden / Landschap. De correcte bestemming is Tuin.
3.
Ambtshalve is geconstateerd dat binnen het bouwvlak van de woningen Vreugderijkerweg 17 en 19 ten onrechte één woning is toegestaan. Op grond van verkregen rechten uit het hiervoor geldende bestemmingsplan zijn hier twee woningen toegestaan. Dit wordt met dit bestemmingsplan gecorrigeerd.
Het plangebied van het bestemmingsplan Nationaal Landschap IJsseldelta vastgesteld door de raad van de gemeente Zwolle op 24 juni 2013, met identificatienummer NL.IMRO.0193.BP11010-0005.
De aanpassingen aanpassingen in dit bestemmingsplan zijn niet in strijd met enig beleidskader op rijks/ provinciaal of gemeentelijk niveau.
De vernietiging van de bestemming "Agrarisch met waarden -Landschap" en de aanduiding "bedrijfswoning uitgesloten" voor de gronden aan de Zalkerveerweg 1 5 en het plandeel met de bestemming "Bos", voor zover dat grenst aan voormeld plandeel heeft te maken met het feit dat de gemeente niet aannemelijk heeft kunnen maken dat de bestemming "Bos" niet is toegekend aan een gedeelte van de gronden van Van Weeghel noch dat het opgenomen agrarische bouwvlak aan de zuidkant niet deels gesitueerd is op gronden in eigendom van derden, omdat er nog een procedure loopt over de precieze locatie van de oostelijke perceelsgrens van de percelen Zalkerveerweg.
Deze procedure is inmiddels afgerond doordat het Gerechtshof Leeuwarden op 29 maart 2016 de vordering met betrekking tot de zuidoostgrens van het geleverde perceel heeft afgewezen.
De verbeelding van het perceel Zalkerveerweg 15 is zodanig dat de bestemming Bos en het agrarisch bouwvlak niet deels gesitueerd zijn op gronden in eigendom van derden.
De vernietiging van artikel 17.2.2.a sub 3 heeft te maken met het feit dat er niet gewoond mag worden in een gebouw dat binnen 50 meter is gelegen van een agrarische inrichting.
De regels van de bestemming Wonen - landhuis zijn daarom zodanig aangepast dat er bijbehorende bouwwerken niet gebruikt mogen worden ten behoeve van woondoeleinden in welke vorm dan ook.
Tevens is ambtshalve geconstateerd dat een ondergeschikte planonderdeel foutief is opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan. Het betreft het percele Zalkerdijk 27. Een gedeelte van dit perceel is in het geldende bestemmingsplan Nationaal Landschap IJsseldelta ten onrechte bestemd tot Agrarisch met waarden / Landschap. De correcte bestemming is Tuin.
Ambtshalve is geconstateerd dat binnen het bouwvlak van de woningen Vreugderijkerweg 17 en 19 ten onrechte één woning is toegestaan. Op grond van verkregen rechten uit het hiervoor geldende bestemmingsplan zijn hier twee woningen toegestaan. Dit wordt in de regels van dit bestemmingsplan gecorrigeerd.
Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.`De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van het bestemmingsplan Nationaal Landschap 1e partiële herziening zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van dit bestemmingsplan.
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:
Begrippen
Hierin worden de in de regels gebruikte begrippen gedefinieerd.
Verwijzing
In dit artikel wordt aangegeven dat het bestemmingsplan Nationaal Landschap van toepassing zijn.
Voor de in dit hoofdstuk opgenomen artikelen is een verwijzing naar de regels van het bestemmingsplan Nationaal Landschap en, indien aan de orde, naar de wijzigingen hierop opgenomen.
In dit artikel wordt geregeld dat bij de wijziging van het gebruik moet worden voorzien in voldoende ruimte voor parkeren, laden en lossen. Wat voldoende is, wordt op basis van het algemene parkeerbeleid van de gemeente Zwolle bepaald tijdens de beoordeling van een verzoek om wijziging van gebruik. Bij een omgevingsvergunning kan hiervan worden afgeweken, indien anderszins in voldoende ruimte kan worden voorzien. Ten slotte kan bij een omgevingsvergunning worden afgeweken in bijzondere omstandigheden, onder andere op basis van criteria van het algemene parkeerbeleid.
Als laatste wordt de slotregel opgenomen. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingsregel van het plan.
Het bestemmingsplan is correctief van karakter. In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is het niet nodig om bij dit plan een exploitatieplan voegen
Het plan is hoofdzakelijk correctief van aard. Om deze reden is ervoor gekozen om geen inspraak te verlenen op het plan. Derden worden hierdoor niet in hun belangen geschaad, omdat wel de mogelijkheid bestaat om een zienswijze kenbaar te maken, zodra het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Inspraak is bovendien niet wettelijk verplicht. Wel is op verschillende manieren informeel overleg gevoerd met diverse betrokken partijen in het plangebied
Er heeft vooroverleg plaats gevonden met de provincie Overijssel, het waterschap Groot Salland. Beide instanties hebben ingestemd met het voorontwerp.