direct naar inhoud van 5.7 Cultuurhistorie
Plan: Diezerpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP10017-0004

5.7 Cultuurhistorie

Nader onderzoek op grond van de cultuurhistorische analyse

Uitgangspunt is dat de cultuurhistorische waarden van de ruimtelijke structuur en de bebouwing in de stedenbouwkundige opzet van dit bestemmingsplan worden gerespecteerd. Daartoe is een cultuurhistorische analyse opgesteld. Zie paragraaf 2.2.2 Cultuurhistorische structuur.
In de cultuurhistorische analyse is in totaal ongeveer een kwart van de bebouwing in de wijk als cultuurhistorisch waardevol aangemerkt. Zie Bijlage 2 Waardenkaart objecten, complexen en structuren.
De meeste gebouwen zijn in dit bestemmingsplan al voorzien van een conserverende bestemming. Er is echter nader onderzoek nodig naar de wijze en mate van verdere bescherming. Hierop kan niet gewacht worden, omdat dan de vervaldatum van het recht om leges te innen en de vervaldatum van het uitbreidingsplan Dieze-West niet meer worden gehaald. Verdere bescherming zal daarom later plaatsvinden door middel van een partiële planherziening, waarbij de op verdere bescherming gerichte dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie met bijbehorende regels zal worden toegevoegd.

Bedrijfswoning De Aloë:

Na de sloop van de laatste karakteristieke betonnen opslagloodsen uit 1957 en het karakteristieke motorhuis annex transformatorhuis op de locatie De Aloë, is er nog één cultuurhistorisch waardevol gebouw in dit gebied aanwezig. Het betreft de voormalige bedrijfswoning van de firma Reinders en Co. De voormalige bedrijfswoning bevindt zich op de locatie van De Aloë langs de Nieuwe Vecht aan de Boerendanserdijk 1. Dit pand is ontworpen door Imko Reinders en werd samen met het motorhuis in het begin van de 20e eeuw gebouwd. Het motorhuis was voorzien van een bijzondere gevelsteen met de initialen van directeur Reinders en het bekende schelpmotief. De bedrijfswoning bleef behouden in het bestemmingsplan voor De Aloë en kreeg een andere passende gemengde bestemming namelijk voor niet hinderlijke bedrijven, maatschappelijke voorzieningen en sport. Deze bestemming is in dit plan overgenomen in de bestemming Gemengd - 4. Bij de planvorming voor De Aloë bleek het handhaven en herontwikkelen van het motorhuis niet haalbaar te zijn.

Molen De Passiebloem:

De net buiten het plangebied gelegen molen De Passiebloem heeft een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Deze molen blijft uiteraard gehandhaafd. Dit is reeds vastgelegd in het in 2005 vastgestelde bestemmingsplan Wipstrik. In het stedenbouwkundig ontwerp van de nieuwe woonwijk op het terrein van De Aloë is rekening gehouden met de windvang van de molen. De windvang van de molen wordt in dit plan verder gewaarborgd door middel van de vastgestelde molenbiotoopregeling (zie paragraaf 5.3.1.2 Molenbiotoop van molen de Passiebloem). Voor de beoordeling van de windvang kan een windtunnelonderzoek noodzakelijk zijn.

Het voert te ver om, voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden, zoals het aanbrengen van beplanting in de aangrenzende tuinen en het omliggende particuliere gebied, een apart omgevingsvergunningenstelsel in het bestemmingsplan op te nemen. Het handhaven van een dergelijk vergunningenstelsel is, met inachtneming van het aanwezige groen en de bestaande bebouwingshoogten in de wijk, in de praktijk niet te verdedigen en getuigt van weinig realiteitszin.
In het openbaar gebied zal de gemeente bij het aanbrengen en verwijderen van beplanting wel rekening houden met de windvang van de molen. Echter binnen een cirkel van 100 meter, gemeten vanaf de voet van de molen, zullen monumentale bomen gehandhaafd worden. Binnen een gebied tussen 100 meter en 500 meter, gemeten vanaf de voet van de molen, zullen vitale bomen gehandhaafd worden.