Plan: | 1e wijziging bestemmingsplan Rondweg Enter 2010, Mettenkampsweg 11 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.WB2011000007-VA01 |
Wet op de archeologische monumentenzorg
Per 1 september 2007 is de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg een feit. Daarmee zijn de uitgangspunten van het verdrag van Malta verankerd in de Nederlandse wetgeving. Naast de wijziging van de Monumentenwet, zijn ook de Ontgrondingenwet, de Wet milieubeheer en de Woningwet op onderdelen aangepast. Door de Wet ruimtelijke ordening (1 juli 2008) is archeologie wettelijk geïntegreerd in de systematiek van de ruimtelijke ordening.
De wet regelt de bescherming van het bodemarchief, het archeologisch erfgoed, in de bodem. Ook wordt de inpassing van archeologisch erfgoed geregeld en de financiering van opgravingen. Doel van de wet is het reguleren van bodemverstorende activiteiten. Kern is het zo vroeg mogelijk rekening houden met de (mogelijke) aanwezigheid van archeologische waarden in de bodem. Het streven is behoud in situ. Als behoud in situ niet mogelijk is dan moet een archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. De kosten van het benodigde onderzoek zijn voor rekening van de verstoorder.
Op grond van de gewijzigde Monumentenwet 1988 (Wamz 2007) heeft de gemeentelijke overheid de wettelijke zorgplicht om archeologie een plek te geven in de ruimtelijke processen. Het bestemmingsplan is het meest geschikte instrument om dit te regelen.
Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart gemeente Wierden
De gemeente Wierden beschikt over een archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart waarmee duidelijk wordt waar en wanneer met het bodemarchief rekening dient te worden gehouden, zodat dit onderdeel van het cultuurhistorisch erfgoed verantwoord beheerd kan worden. De archeologische verwachtingskaart maakt voor het grondgebied van de gemeente duidelijk waar zich (mogelijke) archeologische resten kunnen bevinden. De kaart is hiervoor opgedeeld in drie zones:
Aan de op de kaart voorkomende verwachtingszones zijn beleidsadviezen gekoppeld. De kaart is een visuele vertaling van het gemeentelijk archeologiebeleid. De verwachtingskaart kan worden gebruikt voor toetsing van ruimtelijke ontwikkelingsplannen.
Er geldt een onderzoeksplicht in gebieden met:
Op de kaart staan ook gebieden aangegeven die verstoord zijn. Voor deze gebieden is het niet duidelijk hoe diep de verstoring van de bodem is. Het advies voor dergelijke gebieden is dan ook dat er per aanvraag wordt gekeken of er onderzoek nodig is en zo ja, in welke vorm dat moet gebeuren.
Figuur 4.2 bevat een uitsnede van de Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart waarop het plangebied aan de Mettenkampsweg 11/Rondweg 40 zichtbaar is. Het westelijke deel van het perceel heeft een middelhoge verwachting, het oostelijke deel een hoge verwachting en een kleine rand aan de zuidelijke kant van het perceel een lage verwachting. Daarnaast bevinden zich op het perceel 2 historische elementen die zijn aangeduid als 'bebouwing circa 1832', waarmee de vrijstaande boerderij en het naastgelegen vrijstaande bijgebouw worden bedoeld. In het plangebied zal in totaal 500 m² aan gebouwen gesloopt worden en een nieuwe loods worden gebouwd die 620 m² zal zijn. Aangezien de oppervlakte waarop gebouwd en gesloopt zal worden niet groter is dan 2.500 m², vormt archeologie voor de planvorming geen belemmering. Daarnaast zal het plan ook de aanwezige historische elementen niet aantasten.
Figuur 4.2 Uitsnede van het plangebied in de archeologische
verwachtings- en beleidsadvieskaart gemeente Wierden met legenda
Conclusie
Geconcludeerd wordt dat de aspecten archeologie en cultuurhistorie geen belemmering zijn voor de realisatie van dit wijzigingsplan.