direct naar inhoud van 4.5 Water
Plan: 1e wijziging bestemmingsplan Rondweg Enter 2010, Mettenkampsweg 11
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.WB2011000007-VA01

4.5 Water

Waterbeheer en watertoets

Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Waterschap Regge en Dinkel, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van het wijzigingsplan wordt overleg gevoerd met de waterbeheerder over deze waterparagraaf. De opmerkingen van de waterbeheerder worden vervolgens verwerkt in deze waterparagraaf. Tevens is er een watertoets uitgevoerd op de website www.dewatertoets.nl. Op basis van de ingevulde gegevens kan de korte procedure worden gevolgd. Dit betekent dat er gebruikgemaakt wordt van de standaardwaterparagraaf zoals opgenomen in bijlage 3. De ingevoerde gegevens zijn opgenomen in bijlage 4.

Huidige situatie

Ter plaatse van het plangebied bestaat de bodem uit zeer fijn tot matig fijn, zwak siltig zand. De deklaag bestaat uit zeer fijn tot matig fijn, matig siltig, zwak humeus zand. De doorlatendheid van de bodem is matig tot goed. In het plangebied is sprake van grondwatertrap IV. Dat wil zeggen dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand hoger ligt dan 0,4 m beneden het maaiveld. De gemiddeld laagste grondwaterstand ligt tussen de 0,8 m en 1,2 m beneden maaiveld. In het plangebied en in de directe omgeving van het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig.

Beoogde ontwikkeling

Als gevolg van dit wijzigingsplan neemt het oppervlak verharding met 120 m² toe. Omdat er sprake is van een toename aan verhard oppervlak, moet waterberging worden gerealiseerd. Omdat het niet goed mogelijk is water af te voeren richting één centrale bergingsvoorziening in de kern Enter, moet deze berging plaatsvinden binnen het plangebied of in de directe omgeving daarvan. Dit is in overeenstemming met het beleid dat in het gemeentelijke rioleringsplan 2010-2014 is opgenomen. In het inrichtingsplan voor het plangebied moet worden aangegeven hoe omgegaan wordt met hemelwater. Als eis wordt gehanteerd dat minimaal 20 mm hemelwater (20 m³ per 100 m²) geborgen moet worden op eigen terrein en dat hemelwater niet mag afvoeren op openbaar gebied.

Langs de Rondweg ligt reeds een watergang in het plangebied en deze zal worden verbreed ter compensatie van de toename van het verharde oppervlak. Daarnaast zijn de gemeente en de initiatiefnemer in onderhandeling over een aan te leggen watergang aan de westzijde van de Rondweg op het perceel kadastraal bekend als Wierden, sectie L nr. 827. Als hier overeenstemming over is bereikt, zal deze nieuwe watergang via een duiker onder de Rondweg worden aangesloten op de verbrede watergang in het plangebied. Het water kan op deze manier richting het westen worden afgevoerd.

Omgaan met afvalwater

In het plangebied ligt momenteel een drukriool. De vuilwaterafvoer van de bebouwing die gerealiseerd wordt op de percelen, wordt aangesloten op dit drukriool.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat het plan geen negatieve gevolgen voor de waterhuishouding heeft. Het aspect water staat de realisatie van het wijzigingsplan dan ook niet in de weg.