Plan: | 13e wijziging bestemmingsplan Buitengebied 2009, Bekkenhaarszijweg 1a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.WB2011000005-VA01 |
In deze paragraaf zal -samengevat- worden ingegaan op het advies van de ervenconsulent en het voor dit project opgestelde inrichtingsplan. Voor een nadere toelichting op één van beide wordt verwezen naar de bijlagen bij deze toelichting.
De ervenconsulent heeft het erf, in gezelschap van Maatschap Brummelhuis en een ambtenaar van de gemeente Wierden, op 8 maart 2012 bezocht. Naar aanleiding van dit bezoek is het volgende advies gegeven:
Het erfinrichtingsplan met toelichting is zeer volledig en duidelijk. De houtsingel wordt achter en naast de nieuwe stal doorgetrokken, waardoor de opbouw van het erf (duidelijk verschil voor-achter, bedrijfsgebouwen door houtsingels omgeven) niet wezenlijk verandert. De te bouwen stal is groter dan de aanwezige stallen, maar zal hierop aansluiten in kleur- en materiaalgebruik.
Het plan en de toelichting hierop zijn duidelijk en te begrijpen, gezien vanuit de niveaus van zowel het landschap, de erfopbouw als de gebouwen. De uitbreiding van het erf zal op deze wijze goed op het landschap aansluiten.
In het inrichtingsplan wordt de voorgenomen erfinrichting nader beschreven en onderbouwd. Hierna zal -samengevat- worden ingegaan op het inrichtingsplansplan. Voor een nadere toelichting hierop wordt verwezen naar het complete inrichtingsplan welke is opgenomen in Bijlage 3 bij deze toelichting.
Voorafgaand aan het maken van het erfinrichtingsplan zijn uitgangspunten voor het ontwerp opgesteld. Deze betreffen vooral het versterken van de ruimtelijke kwaliteiten en het behouden van de bestaande kwaliteiten van het gebied. Hierbij wordt gekeken naar de volgende 3 aspecten: relatie met landschap, het erf en de bebouwing.
Relatie landschap:
Erf:
Bebouwing:
De hiervoor genoemde randvoorwaarden en uitgangspunten zijn vertaald naar een definitief erfinrichtingsplan. Op dit plan wordt hierna nader ingegaan.
Kenmerkend in dit landschap zijn de erven welke omsloten worden door groen. Het erf kent een duidelijke structuur in 'voor' en 'achter'. Het voorerf is representatief en kent een bepaalde sierwaarde. Het achtererf is functioneel en is de werkomgeving waar de stallen en silo's staan. Deze functieverdeling van het erf wordt schematisch weergegeven in afbeelding 5.1.
Afbeelding 5.1 Functieverdeling erf (bron: Ontwerpburo Herbert Oldehinkel)
Het erf is ruim van opzet en kent een bepaalde ritmische structuur. De gebouwen zijn door de tijd heen gebouwd. Dit geeft het erf een specifieke uitstraling. Wanneer de nieuwe stal naast de bestaande gebouwen komt te staan, sluit dit aan bij de ontwikkelingssituatie. Doordat het geheel op een afstand van de Bekkenhaarszijweg staat, en er een zware bomenbeplanting op het voorerf staat, oogt het erf niet massaal.
Het essenlandschap met de verspreide structuur van de kavels en bossen bepalen het karakter. De structuur van het erf sluit aan bij het landschap. Deze structuur moet behouden en versterkt worden. De begrenzingen van het perceel en de stallen wordt afgeschermd met een houtwal. Aan de noordzijde komt een doorgang, deze ontsluit het perceel achter het bedrijf.
Naast het afschermen van de stallen in het landschap wordt er in het kader van de watertoets een infiltratiesloot aangelegd. Deze is momenteel aanwezig maar zal verbreed en verdiept moeten worden (10% van het verharde oppervlakte) Hierdoor wordt voorkomen dat het gebied verdroogt. De sloot zal frequent gemaaid worden om opslag van opgaande beplanting te voorkomen. Het gebied behoudt hierdoor haar openheid. Het geheel wordt met gebiedseigen beplanting aangeplant. In afbeelding 5.2 wordt een uitsnede van het inrichtingsplan weergegeven.
Afbeelding 5.2 Uitsnede inrichtingsplan (bron: Ontwerpburo Herbert Oldehinkel)