De Omgevingsvisie Overijssel is het provinciaal beleidsplan voor de fysieke leefomgeving van Overijssel. Voor de omgevingsvisie heeft de provincie twee thema's die leidend zijn voor alle beleidskeuzes: duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. Ruimtelijke kwaliteit wordt gerealiseerd door naast bescherming vooral in te zetten op het verbinden van bestaande kwaliteiten en nieuwe ontwikkelingen in projecten en regels. Ontwikkelingsperspectieven schetsen de ontwikkelingsrichtingen voor gebieden. Voor de groene omgeving worden de volgende ontwikkelingsperspectieven geschetst:
- realisatie groene en blauwe hoofdstructuur;
- buitengebied- accent agrarische productie;
- buitengebied- accent veelzijdige gebruiksruimte.
De betreffende percelen aan de Molendijk liggen binnen het perspectief "buitengebied- accent veelzijdige gebruiksruimte", het betreft een mixlandschap van landbouw, natuur, water en wonen. De omgevingsvisie is gedeeltelijk uitgewerkt in de omgevingsverordening Overijssel 2009.
De provincie schrijft dat een uitzondering kan worden gemaakt op de algemene regel dat inbreiding voor uitbreiding gaat, mits het verlies van ecologisch en landschappelijk kapitaal in voldoende mate wordt gecompenseerd. Dit is opgenomen in de "Kwaliteitsimpuls Groene omgeving". Hieronder vallen situaties waarbij de bouw van (een) nieuw(e) woning(en) als financieringsbron dient voor ontwikkelingen die de ruimtelijke kwaliteit een impuls geven, het gaat hierbij onder meer om rood-voor-rood-constructies.
In de onderhavige situatie vindt er een kwaliteitsslag plaats omdat bestaande agrarische bebouwing gesloopt wordt.
Dat er voldoende wordt gecompenseerd moet blijken uit een ruimtelijke onderbouwing. Hiervoor kan door een gemeente een kader worden opgesteld. In de verordening is een regeling opgenomen voor de beoogde kwaliteitsimpuls groene omgeving.
In deze onderbouwing staat de motivatie voor het initiatief. Het gemeentelijk kader is in de volgende paragraaf opgenomen.