Plan: | Zenderink, uitwerkingsplan 1e fase |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | uitwerkingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.UB2011000001-VA01 |
Er heeft in het kader van het moederplan voor Zenderink overleg plaatsgevonden met het waterschap Regge en Dinkel. Het geplande watersysteem is destijds doorgerekend op de capaciteit. De conclusie is dat deze ruim voldoende is. Het stedenbouwkundig plan biedt ruim voldoende mogelijkheden voor het bergen van water. De uitgangspunten van het moederplan en de bijbehorende hydrologische onderzoeken hebben als uitgangspunt gediend voor een waterhuishoudings- en rioleringsplan.
Het plan voor de waterhuishouding en riolering is door Grontmij uitgewerkt. De belangrijkste punten uit dit plan zijn hieronder verkort weergegeven. Voor details wordt verwezen naar het plan zelf dat als Bijlage 15 is toegevoegd.
Ontwerp hemelwatersysteem
Toekomstige weghoogtes en vloerpeilen
Om bovengronds hemelwater af te voeren richting de wadi’s moet een voldoende groot wegverhang worden gecreëerd. Dit verhang is grotendeels aanwezig door het natuurlijk aanwezige maaiveld zoveel mogelijk te volgen. Naast het te realiseren wegverhang moet de ontwateringsnorm onder de weg (0,7 m-wegpeil) overal worden gehaald ten opzichte van de optredende gemiddeld hoogste grondwaterstand.
Voor de toekomstige weghoogte moet rekening worden gehouden met ophoging van het terrein variërend van 0,0 tot maximaal 0,5 m. Dit resulteert aan de westzijde van het plangebied in een minimaal wegpeil van NAP +12,50 m tot maximaal NAP +15,30 m NAP. Aan de oost- en zuidzijde resulteert dit in een minimaal wegpeil van NAP +10,25 m tot maximaal NAP +11,50.
Om een goede vuilwaterafvoer vanaf de woningen naar het openbare riool te realiseren wordt een vloerpeil gerealiseerd dat ten minste 0,20 m boven de kruin van de weg ligt.
Verhard oppervlak
Het plangebied is opgedeeld in verschillende afwateringsgebieden afvoerend naar de wadi’s. Voor de kavels (1 tot en met 7) ten zuiden van de West Kluinveenweg is bepaald dat deze tenminste 20 mm op eigen terrein moeten bergen. Bij bijvoorbeeld een kaveloppervlakte van 1.800 m² en een percentage verhard oppervlakte van 50% per kavel, komt dit neer op een te realiseren berging van 18 m³.
Bij de nadere uitwerking zal de gemeente erop toezien dat per fase 40 mm hemelwater betrokken over het verhard oppervlak kan worden geborgen en dat de afvoer uit het plangebied na realisatie de normafvoer van 2,4 liter per seconde per ha niet zal overschrijden.
Ontwerp goten
De molgoten in het plangebied zullen het hemelwater afvoeren van de woningen naar de wadi’s. Afhankelijk van het afvoerend verhard oppervlak en het beschikbare wegverhang variëren de dimensies van de goten om een juiste afvoer te kunnen garanderen. De toekomstige weghoogtes hebben een gootverhang van minimaal 3,5 - 4‰. Het aangesloten verharde oppervlak op de afvoergoten varieert van 1.680 m2 tot circa 3.920 m2. Door bijvoorbeeld de goot op te sluiten met een opsluitband met een minimale hoogte van circa 0,1 m wordt voorkomen dat het water doorschiet en in het aangrenzende perceel komt. De waterhoogte die buiten de goot optreedt bij een bui van 60 l/sec/ha is 0,05 m waardoor geen overlast zal optreden. Om uitspoeling te voorkomen wordt geadviseerd grasbetontegels toe te passen als uitstroomvoorziening van de goten op de wadi.
Wadi's
In het plangebied liggen zeventien wadi’s, waarin het hemelwater wordt geborgen en geïnfiltreerd. Vanwege het grote hoogteverschil, is de centrale wadi aan de westkant van het plangebied gecompartimenteerd. Elk compartiment heeft een eigen bodemhoogte en is voorzien van een drempel.
In het oostelijk deel van het plangebied, langs de Lage Eggeweg en de 1e Lageveldsweg is ruimte voorzien voor het aanleggen van wadi's tussen de percelen in de coulissen. In het zuidelijk deel van het plan is geen ruimte voor waterberging aanwezig. Gegeven de grootte van de kavels moeten de eigenaren van deze woningen een eigen infiltratievoorziening realiseren waarin tenminste 20 mm per m2 verhard oppervlak geborgen wordt. De overige 20 mm dient te worden geborgen in de openbare ruimte.
Infiltratie op eigen terrein
In het kader van duurzaam omgaan met regenwater is het goed mogelijk om regenwater op te vangen en te gebruiken voor besproeiing van de tuin of voor wasmachine of spoeling van toilet.
Een infiltratievoorziening kan bestaan uit grindkoffers, infiltratiekratten of oppervlakkige voorzieningen zoals vijvers en laagten in het terrein.
Uit boringen blijkt de GHG (gemiddeld hoogste grondwaterstand) op circa 1,10 m –mv te vinden is. De k-waarde varieert van 2 tot 3 m/dg. Met deze k-waarde is infiltratie goed mogelijk. Op 4 meter –mv is een keileemlaag aanwezig. De kavel dient zo ingericht te worden dat afstromend regenwater niet afgewenteld wordt op de aangrenzende kavel van de buren.
Drainage
In de westelijke helft van het plangebied komen schijngrondwaterstanden voor. Deze grondwaterstand ontstaat doordat regenwater stagneert op het keileem vlak onder het maaiveld. Bij hevige neerslag zijn hier tijdelijk hogere grondwaterstanden te verwachten. Door het aanleggen van cunetdrainage kunnen deze hoge pieken afgevangen worden. De drainages monden uit in wadi’s.
Ontwerp DWA-riolering
Het huishoudelijke afvalwater, dat vrijkomt vanuit de bebouwing, wordt ingezameld en getransporteerd door middel van een droogweerafvoerriolering (DWA-riool).
Als uitgangspunt is gehanteerd dat grotendeels onder vrijverval wordt aangesloten op een nieuw DWA-gemaal. De tien woningen langs de Lage Eggeweg en de 1e Lageveldsweg kunnen niet onder vrijverval aansluiten omdat bij aanleg van een vrijverval stelsel teveel schade aan bestaande bomen zal ontstaan. Deze woningen worden aangesloten op het bestaande drukrioolstelsel. Totaal lozen elf woningen (inclusief Lage Eggeweg 1) via persriolering op het nieuwe DWAgemaal.
Vanaf het nieuwe DWA-gemaal zal een nieuwe persleiding worden aangelegd langs de Lageveldsweg richting het noorden. Ter hoogte van de Woestendijk wordt aangesloten op de bestaande persleiding Ø 200 mm. Deze persleiding loost uiteindelijk op gemaal De Weuste van gemeente Wierden.