Plan: | Buitengebied 2009, herziening Hexelseweg 63 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2012000024-VA01 |
Voor de bouw van een woning op het perceel is eerder het bestemmingsplan "Buitengebied 2009, herziening Hexelseweg ong." opgesteld. De gemeenteraad van Wierden heeft dit bestemmingsplan vastgesteld op 21 december 2011. Tegen dit bestemmingsplan is beroep ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS). De ABRS heeft in haar uitspraak van 28 november 2012 het beroep gegrond verklaard en het besluit van de gemeenteraad vernietigd (nr 201201718/1/R1). In haar uitspraak overweegt de ABRS het volgende:
Ingevolge artikel 3:11 Awb legt het bestuursorgaan het ontwerp van het te nemen besluit, met de daarop betrekking hebbende stukken die redelijkerwijs nodig zijn voor een beoordeling van het ontwerp, ter inzage. ABRS stelt in de uitspraak dat het verzoek, het advies van de ervenconsulent en het inrichtingsplan stukken zijn die redelijkerwijs nodig zijn voor de beoordeling van het ontwerpplan, en daarom ter inzage hadden moeten liggen. Ditzelfde geldt voor de gesloten overeenkomst. In het gemeentelijk Rood voor Rood-beleid staat dat in een overeenkomst afspraken worden gemaakt met betrekking tot onder meer de sloop van voormalige agrarische bedrijfsbebouwing, de waarde van de compensatiekavel en de investering in de ruimtelijke kwaliteit. Kennisname van de overeenkomst is dan ook noodzakelijk voor het beoordelen van het ontwerpplan, aldus de ABRS. Daarom is de overeenkomst een stuk dat redelijkerwijs nodig is voor de beoordeling van het ontwerpplan. De ABRS stelt dat de raad niet kan volstaan met een zakelijke beschrijving van de overeenkomst omdat deze niet alle informatie bevat die nodig is voor de beoordeling. Dit is in strijd met artikel 3:11 Awb.
Als reactie op een zienswijze heeft de gemeenteraad gesteld dat het bestemmingsvlak verkleind wordt ten opzichte van het ontwerpplan. Daarmee heeft de raad beoogd te voorkomen dat de compensatiewoning centraal op het perceel wordt gebouwd. Dit is wel gebeurd bij de papieren (analoge) verbeelding, maar niet bij de digitale verbeelding. De digitale versie is leidend. De ABRS overweegt hierin dat de verbeelding niet in overeenstemming is met het vaststellingsbesluit en dat daarmee in strijd met de rechtszekerheid is gehandeld. Dit is in strijd met artikel 3:11 Awb. Om bovenstaande redenen heeft de ABRS het beroep gegrond verklaard en het besluit van de gemeenteraad d.d. 21 december 2011 vernietigd.
De ABRS geeft in haar uitspraak aan dat zij met het oog op de voorbereiding van een nieuw besluit van de gemeenteraad aanleiding ziet om verdere beroepsgronden, voor zover de inhoud van de Rood voor Rood overeenkomst hiervoor niet van belang is, te behandelen. Hierbij stelt de ABRS dat de bezwaren geen aanleiding geven voor het oordeel dat de bestemming 'Wonen' voor de gronden ten noorden van Hexelseweg 61 zich niet verdraagt met de provinciale Omgevingsverordening. Daarnaast heeft de gemeenteraad zich volgens de ABRS in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het realiseren van een compensatiewoning op de slooplocatie aan de Hexelseweg 67 afbreuk doet aan het karakter van d lintbebouwing, vanwege het ontstaan van een tweede bebouwingslijn. De gemeenteraad heeft ook in redelijkheid kunnen stellen dat binnen het kader van Rood voor Rood de mogelijkheid van een compensatiekavel in Zenderink geen reƫel alternatief is.
Het besluit van de gemeenteraad d.d. 21 december 2011 is om procedurele redenen vernietigd, en niet op inhoudelijke gronden. Om deze reden wordt nu wederom een bestemmingsplan in procedure gebracht voor de bouw van een woning aan de Hexelseweg 63 (nieuw huisnummer) via de regeling Rood voor Rood met gesloten beurs. Dit bestemmingsplan is opgesteld met inachtneming van de uitspraak van de ABRS d.d. 28 november 2012.