Plan: | Buitengebied 2009, herziening verbreding van de Regge, deelgebieden De Grimbergen en Zuna |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2012000014-VA01 |
Huidige situatie deelgebied de Grimbergen (deelgebied 6)
Oorspronkelijk is dit deel van het Reggedal een prachtig voorbeeld van een beekdal met hogere esgronden aan de randen van het dal en de lager gelegen maten (hooilanden) langs de Regge. De overgangen van de esgronden naar het beekdal zijn waardevol en zeer karakteristiek. Ook in het gebied tussen de N347 en de N350 komen prachtige beplante steilranden voor. De historie is nog af te lezen aan diverse structuren en elementen in het gebied: het Oude Rijssensche Veer met het toegangslaantje, De Grimberghoeve, landgoed Grimbergen en de Pelmolen. De eeuwenoude relatie van de mens met de Regge is hier voelbaar.
De stad Rijssen heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot aan de Regge. Echter met een introvert karakter, gericht op de kern, waardoor de stad met de rug naar de Regge staat. Door de bebouwing tot aan de gekanaliseerde Regge is een flessenhals ontstaan ter hoogte van de N350 en de spoorlijn. Doordat het tot op heden niet mogelijk is geweest om particuliere gronden te verwerven in de flessenhals, zal er vooralsnog geen verbetering in de situatie komen. Ook in het gebied tussen de N347 en de N350 is slechts een minimale oppervlakte aan gronden beschikbaar gekomen voor de herinrichting van het Reggedal.
Naast de N350 vormt ook de kruising met de N347 een knelpunt in het beekdal van de Regge. De barrièrewerking geld voor mens en dier. Als ecologische verbinding voldoet de brug niet en voor de wandelaar levert de oversteek een levensgevaarlijke situatie op.
Ten noorden van Rijssen ligt camping ‘t Mölke. De camping grenst direct aan de gekanaliseerde Regge. De rand wordt deels gevormd door opgaand groen en deels door huisjes/stacaravans, wat een rommelig beeld richting het Reggedal geeft. Vanaf camping ‘t Mölke vaart een salonboot. In de huidige situatie kan de wandelaar langs een gedeelte van de Regge lopen. Vanaf de N347 kan de recreant over het schouwpad via de Pelmolen naar de N350 lopen. De wandelaar moet hier de N350 en de Regge kruisen in een onoverzichtelijke situatie met vangrails. Via de ventweg langs de N350 loopt de wandelaar naar de Klokkendijk. Deze weg wordt gevolgd tot aan het laantje naar het Oude Rijssensche Veer, vanwaar de wandelaar via het schouwpad aan de oostzijde van de Regge naar de Zunaweg kan lopen.
Huidige situatie deelgebied Zuna (deelgebied 7)
Dit deelgebied is een cultuurhistorisch gaaf gebied. De invloed van de Regge is in dit gebied duidelijk waarneembaar in het uitgesproken (uitgesleten) beekdal. Het Middeleeuwse landschap met de essen en de kampen op de hogere gronden en de rivier met haar wei- en hooilanden in de laagtes is nog grotendeels in tact. Delen van hogere gronden buiten het plangebied zijn aangemerkt als gronden met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Ten noorden van de Regge komen nog steilranden voor met een hoogte van circa 3 meter! Op de flanken van de hoger gelegen essen en kampen liggen een aantal fraaie oude erven.
In de huidige situatie is de Regge zo gedimensioneerd dat het water ook in natte tijden opgevangen kan worden in de gekanaliseerde bedding. Hierdoor is de seizoensinvloed verdwenen uit het dal en zijn hier de natuurlijke belemmeringen voor een intensief landbouwkundig gebruik grotendeels weggevallen. Hierdoor is een vervlakking van het landschapsbeeld tussen dal en hoogte opgetreden. Beplantingen op de steilranden zijn verdwenen, terwijl de leegte van de grote open ruimte van het beekdal is aangetast door de beplantingen die de loop van de Regge begeleiden.
In dit deelgebied liggen een vistrap en een overtoom waarover de zomp het hoogteverschil kan overbruggen. Direct bovenstrooms van de vistrap komt de Elsenerbeek uit in de Regge, een nieuwe beek die oude waterlopen vervangt. Direct aan de N347 is een parkeerplaats aangelegd: een prachtig startpunt voor een wandeling of een fietstocht langs de Regge.
Momenteel kan de wandelaar aan de zuidwestkant van de Regge over het schouwpad van de Zunaweg (hier ligt ook een parkeerplaats) naar de Boersingel lopen. Vanaf de Boersingel loopt een halfverhard fietspad een klein stukje langs de Regge en vervolgens naar de N347. Hier kan de fietser via de ventweg langs de N347 en de Smeijersdijk richting de Zunaweg fietsen.