direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Wierden-dorp, herziening Aadorpsweg ong.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2012000012-VA01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Geldend bestemmingsplan

Op de planlocatie is het beleid uit het bestemmingsplan "Wierden Dorp" van gemeente Wierden, vastgesteld door de gemeenteraad op 25 oktober 2011, onverkort van toepassing.

Zoals te zien in figuur 6 is de planlocatie aan de adres gelegen in een gebied met de bestemming 'Wonen'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2012000012-VA01_0008.jpg" Figuur 6: Uitsnede verbeelding geldend bestemmingsplan.
Bron: Gemeente Wierden.

In onderhavige situatie is sprake van het oprichten van twee woningen in ruil voor de sloop van leegstaande stallen. Het initiatief past binnen de geldende bestemming. Echter zijn aan de planlocatie voor de woningen nog geen bouwvlakken toegekend. Om deze reden kan de voorgenomen ontwikkeling niet worden toegestaan zonder daar voorafgaand een bestemmingwijziging toe te passen. Om de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken is het noodzakelijk een partiële herziening op het geldend bestemmingsplan op te stellen conform artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

3.4.2 Structuurvisie Wierden

De structuurvisie Wierden is opgesteld voor het gehele grondgebied van de gemeente Wierden en betreft de periode tot 2030. De structuurvisie vormt het toetsingskader voor de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven. Bestemmingsplannen en projectbesluiten moeten getoetst worden aan de structuurvisie. De structuurvisie is op 5 oktober 2010 door de gemeenteraad vastgesteld.

3.4.2.1 Ruimtelijke ontwikkelingsvisie

Ambitieniveau

De gemeente Wierden zet in op de verdere uitwerking van de lijnen die zijn uitgezet in de Ontwikkelingsvisie 2005. De ambitie van de gemeente is “een actieve en zelfbewuste gemeente zijn, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft en die onderneemt”. Over 20 jaar is de gemeente nog meer een groene, ondernemende, recreatieve gemeente met (deels) stedelijke trekjes en een hele mooie woon- en leefomgeving. Waar nodig wordt samengewerkt met andere gemeenten of andere overheden. Er wordt aansluiting gezocht bij de Omgevingsvisie Overijssel. Rode draden in de Omgevingsvisie Overijssel vormen duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit.

Centrale waarden

De gemeente Wierden ontleent haar identiteit aan haar ligging op het overgangsgebied tussen de Sallandse Heuvelrug en het Twentse landgoederenlandschap, op de kruising van snelwegen en spoorlijnen, doorsneden door de Regge en dichtbij de Twentse steden. De identiteit kan kort worden samengevat als een gemeente die verbindt. Het gaat daarbij om verschillende soorten verbindingen en verbindingen op verschillende niveaus. Gemeente Wierden verbindt:

  • Stad en land
  • Wonen, werken en recreëren (kruispunt van snelwegen en spoorlijnen)
  • Landschapstypen

In de figuur 7 zijn de kernkwaliteiten van deze identiteit schematisch weergegeven. Op basis van de kernkwaliteiten komen de centrale waarden van de gemeente Wierden naar voren. Ook deze zijn in de figuur weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2012000012-VA01_0009.jpg"
Figuur 7: Kernkwaliteiten en centrale waarden gemeente Wierden.
Bron: Gemeente Wierden.

Het versterken van de centrale waarden vormt de basis voor de toekomstige ontwikkeling van Wierden. Kiezen voor deze waarden betekent kiezen voor een duidelijke identiteit. Het verder ontwikkelen van deze identiteit vormt dan ook het vertrekpunt voor de visie op de toekomstige (ruimtelijke) ontwikkeling van Wierden en aanknopingspunten voor de uitwerking in projecten en beleidsthema's.

3.4.2.2 Deelgebiedsvisies

De visie is meer in detail uitgewerkt voor een drietal deelgebieden. Per deelgebied wordt hierna beknopt de visie weergegeven.

  • 1. Kern Wierden:
    De kern Wierden kent het meest stedelijke karakter van de deelgebieden. Wierden is dan ook verder ontwikkeld als een aantrekkelijke woonkern voor jong en oud met voldoende en diverse voorzieningen op het gebied van sport en cultuur, welzijn en zorg en een gevarieerd winkelaanbod. Voor plaatselijke bedrijven is er ruimte op de diverse opgeknapte bedrijventerreinen en het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein De Weuste-Noord. Wierden is nog beter bereikbaar en zet in op het verbeteren van de kwaliteit van de stadsrandzones.
  • 2. Kern Enter:
    In Enter staan bedrijvigheid, toerisme en de cultuurhistorische waarden centraal. Het dorpse karakter is versterkt, waarbij de es is opengehouden en de Entergraven als harde grens van het dorp geldt. Ten noorden van Enter is woonwijk de Berghorst ontwikkeld. Samen met Rijssen is het industrieterrein Enter-Rijssen langs de A1 gerealiseerd.
  • 3. Landelijk gebied, inclusief Hoge Hexel en buurtschappen:
    Wierden heeft een vitaal platteland. De gemeente streeft naar goede ontwikkelingsmogelijkheden voor agrarische bedrijven en biedt daarnaast kansen voor verbrede landbouw. Ook is er ruimte voor functieverandering in vrijkomende agrarische bebouwing, natuurbeheer en de ontwikkeling van enkele nieuwe landgoederen. Verrommeling en verpaupering worden zoveel mogelijk tegengegaan. De Ecologische Hoofdstructuur is ontwikkeld en de wateropgaven in TOP-gebieden (verdroogde natuurgebieden met nog steeds grote natuurwaarden) en met betrekking tot de beken zijn opgelost. Het landelijk gebied heeft zich nog meer ontwikkeld als aantrekkelijk recreatiegebied op regionaal niveau. De Regge is bevaarbaar. Er is ruimte voor landelijk wonen, waarbij de leefbaarheid in landelijk gebied en buurtschappen optimaal is gebleven.

De planlocatie is in de kern Wierden gelegen. Wierden is de kern met het meest stedelijke karakter. Hierin worden mogelijkhede geboden voor een gemengd profiel van functies. Wonen past prima binnen de uitgangspunten voor de kern Wierden en doet geen afbreuk aan het stedelijk karakter en het gemengd gebruik. Hiermee past het voorgenomen initiatief binnen de uitgangspunten uit de Structuurvisie Wierden.

3.4.3 Welstandsnota

Eén van de instrumenten die het gemeentebestuur heeft om een actief beleid te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving te bevorderen, is het welstandstoezicht. Het welstandstoezicht gebeurt op basis van het door de gemeenteraad vastgestelde beleid. Via haar welstandsnota wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving duurzaam bevorderen. Hiervoor zijn verschillende criteria ontwikkeld die bij de welstandsbeoordeling van een bouwplan een rol spelen.

Het welstandsbeleid van de gemeente Wierden is opgesteld vanuit de overtuiging dat de lokale overheid het belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving dient te behartigen. Door het opstellen van een welstandsbeleid kan de gemeente in alle openheid een effectief en inzichtelijk welstandstoezicht inrichten. Het welstandsbeleid in de gemeente Wierden kent algemene en gebiedsgerichte welstandscriteria.

In een bestemmingsplan kan worden aangeven in welk deelgebied een plangebied valt en welke criteria hier gelden. Mochten voor de planlocatie welstandscriteria van toepassing zijn, dan zullen hiervoor beperkingen in de planregels worden opgenomen.

3.4.4 Beleidsnota archeologie

Het gemeentelijke archeologiebeleid staat beschreven in de Beleidsnota Archeologie die door de gemeenteraad op 5 oktober 2010 is vastgesteld. Voor de hele gemeente is onderzoek verricht om inzicht te krijgen in de aanwezige archeologische waarden én in de kans dat archeologische resten in de ondergrond aanwezig zijn.

Op basis van het archeologisch onderzoek is een verwachtingskaart opgesteld. Aan de op kaart voorkomende verwachtingszones zijn beleidsadviezen gekoppeld. De verwachtingskaart kan worden gebruikt voor toetsing van ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Doel van de verwachtingenkaart is deze deze met bijbehorende bestemmingen en regels in de gemeentelijke structuurvisies en bestemmingsplannen wordt overgenomen. De juridische bescherming wordt geregeld in de bestemmingsplanregels. Er zijn drie verschillende categorieën:

  • 1. Beschermd archeologisch monument:
    Deze terreinen zijn op grond van de Monumentenwet 1988 aangewezen als beschermd archeologisch monument. Het beschermingsregime voor deze terreinen staat geheel los van het bestemmingsplan. Wel moeten deze terreinen opgenomen worden op de verbeelding. De gemeente Wierden heeft zes terreinen van zeer hoge archeologische waarde, beschermd.
  • 2. Archeologisch waardevol gebied:
    Dit zijn terreinen die staan op de Archeologische Monumenten Kaart (AMK) van Overijssel. In deze terreinen zijn archeologische waarden vastgesteld. Voor deze terreinen geldt een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden. Binnen de gemeente Wierden zijn 23 van dergelijke terreinen aanwezig. Deze terreinen hebben allemaal een hoge archeologische waarde.
  • 3. Archeologisch onderzoeksgebied:
    Voor deze gebieden met een hoge archeologische verwachting geldt een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden. Ontheffing voor ontwikkelingen in het buitengebied ligt voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde op 10 ha, voor gebieden met een middelhoge en hoge verwachting op 5.000 m2, respectievelijk 2.500 m2. Bij plannen binnen de bebouwde kom geldt een ontheffing voor gebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde op 5ha, voor gebieden met een middelhoge verwachting kleiner dan 250 m2 en gebieden met hoge verwachting kleiner dan 100 m2.

Deze ontheffingen gelden niet wanneer een plangebied binnen een straal van 50 meter van een AMK-terrein of archeologische waarneming ligt.

De toetsing aan dit beleidsdocument is verderop in het plan behandeld in de paragraaf Archeologie (4.3.2).

3.4.5 Beleid beroep aan huis

In deze beleidsregel wordt het gemeentelijk beleid ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis beschreven. Ten opzichte van het voorheen geldende beleid, is het nu ook mogelijk een bedrijf aan huis te starten. In de praktijk bleek het onderscheid tussen beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten moeilijk te maken. Daarnaast is de kleinschaligheid en de ruimtelijke uitstraling van een beroep en bedrijf aan huis belangrijker dan het onderscheid daartussen.

3.4.5.1 Voorwaarden

Aan een beroep of bedrijf aan huis worden onderstaande voorwaarden gesteld. Er wordt onderscheid gemaakt in voorwaarden ten aanzien van het beroep/bedrijf, de woning en de woonomgeving.

Voorwaarden beroep/bedrijf

  • De beroepsmatige activiteiten moeten in een bureau, kantoor of praktijkruimte worden verricht. Deze ruimte mag privé worden gebruikt wanneer deze een onderdeel van de woning cq het bijgebouw vormt;
  • Het beroep mag niet vallen onder de detailhandelssector. Ook zijn geen café-/restaurant- en/of prostitutieactiviteiten toegestaan;
  • Er worden geen activiteiten toegestaan die volgens de VNG-brochure 'Bedrijven en Milieuzonering' worden aangemerkt als categorie 2 of hoger. Verder mogen de activiteiten niet milieuvergunningsplichtig zijn;
  • Diegene die het beroep aan huis gaat uitoefenen moet bij de gemeente staan ingeschreven als bewoner/bewoonster van het pand en daar ook daadwerkelijk wonen.

Voorwaarden woning

  • De beroepsactiviteiten zijn ondergeschikt aan de woonfunctie. De woonfunctie blijft in ruimtelijke, functionele en visuele zin primair;
  • Ten hoogste 35% van het vloeroppervlakte van de woning en aan/uitbouwen en bijgebouwen mag worden gebruikt voor het beroep/bedrijf aan huis tot een maximale oppervlakte van 50 m²;
  • Er mag geen sprake zijn van opslag danwel bedrijfsactiviteiten buiten de aangegeven ruimte;
  • Ten behoeve van de beroepsactiviteiten mag de woning/het bijgebouw worden verbouwd. De verbouwing moet voldoen aan de bouwregels/verbeelding uit het bestemmingsplan en er moet een bouwvergunning worden aangevraagd;
  • Het te verbouwen deel ten behoeve van het beroep/bedrijf aan huis moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en Bouwverordening (onder andere ventilatie, daglichttoetreding, brandveiligheid, parkeren);
  • Een reclame-/naambord mag niet verlicht zijn en niet groter zijn dan 0,5 m². Het bord moet dichtbij de voorgevel of de erfafscheiding worden geplaatst.

Voorwaarden woonomgeving

  • Het beroep aan huis mag geen afbreuk doen aan het woonmilieu in de buurt. De activiteit is naar aard in overeenstemming met het woonkarakter in de omgeving;
  • Er mag geen onevenredige toename van verkeers- en parkeerdrukte plaatshebben.
3.4.5.2 Vergunning

Een omgevingsvergunning voor bouwen is alleen vereist als er sprake is van bouwen. Onder bouwen wordt verstaan het plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk alsmede het plaatsen, geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een standplaats. De gemeente toetst het bouwplan dan onder andere aan het bestemmingsplan en de beleidsregel 'beroep en bedrijf aan huis'.

Indien alleen het gebruik van de ruimte, waar het beroep/bedrijf aan huis wordt uitgeoefend, wordt gewijzigd en in het geheel niet wordt verbouwd, dan is geen bouwvergunning nodig.

In onderhavig geval is geen sprake van het uitoefenen van een beroep en/of bedrijf aan huis. Mocht er in de toekomst een beroep en/of bedrijf aan huis worden uitgeoefend dan zullen de gestelde voorwaarden in acht worden genomen.

3.4.6 Woonvisie en volkshuisvestingsbeleid

De gemeente Wierden kent aantrekkelijke dorpse woonmilieus. Ze biedt met deze woonmilieus een woonklimaat die bij veel groepen op de woningmarkt in trek is. De gemeente wil in de komende jaren die aantrekkelijkheid voor alle groepen behouden en waar mogelijk versterken. Recente demografische cijfers laten zien dat de bevolkingsgroei de komende jaren stagneert. Kwantitatieve groei is niet meer de dominante richting; er zal meer moeten worden ingespeeld op kwaliteit. De bevolking- en huishoudensamenstelling verandert; de bevolking telt steeds minder jongeren en meer ouderen. Op deze ontwikkelingen wil de gemeente Wierden tijdig inspelen onder meer door het uitzetten van een duidelijke koers ten aanzien van woonkwaliteit en een gedifferentieerd woningaanbod voor verschillende groepen.

Om de daad bij het woord te voegen heeft de gemeente Wierden recent haar beleidskader wonen bijgesteld. Op 27 april 2010 heeft de gemeenteraad dit beleidskader in de vorm van de gemeentelijke Woonvisie "Nieuwe dynamiek in wonen" vastgesteld.

Deze beleidsomslag is echter niet van vandaag op morgen realiteit. Vanuit het bestaande beleid zijn ontwikkelingen ingezet die nog tot bloei moeten komen. De gemeente wil haalbaar beleid neerzetten dat meer ruimte biedt voor de vraag van de woonconsument, en waarbij op een vloeiende wijze de omslag van beleid wordt gerealiseerd. Initiatieven vanuit het verleden krijgen dan ook de kans om tot ontwikkeling te komen, terwijl bij nieuwe ontwikkelingen het nieuwe beleid wordt ingezet. Zo wil de gemeente Wierden de dynamiek behouden en voorkomen dat wisselende inzichten leiden tot een situatie waarin elke ontwikkeling onmogelijk wordt.

Het beleid ten aanzien van de volkshuisvesting en het woonprogramma in de gemeente is gericht op een diverse bevolkingssamenstelling binnen aantrekkelijke dorpse woonmilieus. De geplande woningen zijn ruim in opzet en passen bij het landelijk en dorps wonen. Tevens zullen de woningen levensloopbestendgigd worden opgericht. Het levensloopbestendigd oprichten van de woningen kan op twee manieren. De eerste manier is om de woning direct al in te richten voor bewoning door senioren. Hierbij is het van belang een slaapkamer en een badkamer op de begane grond in te richten. Daarnaast dienen deuren breed genoeg te zijn voor eventuele rolstoelgebruikers en is het van belang geen hoge drempels in de woning te plaatsen. De andere manier is de woning dusdanig in te richten dat ruimtes op de begane grond gemakkelijk omgezet kunnen worden naar een bad- en/of slaapkamer. Daarbij dient de woning eveneens rolstoelvriendelijk te worden ingericht. De wijze waarop de woningen levensloopbestendigd zullen worden ingericht zal nog nader worden bepaald bij het indienen van de bouwaanvraag. Door de woningen levensloopbestendigd op te richten zullen de woningen geschikt zijn voor elke doelgroep.

Hiermee past de voorgenomen ontwikkeling binnen de woonvisie en het volkshuisvestingsbeleid van de gemeente.

3.4.7 Conclusie

De voorgenomen ontwikkeling is in het kader van het geldend bestemmingsplan niet mogelijk, omdat aan de locatie geen bouwvlakken zijn toegekend. Hiervoor is het noodzakelijk voor het initiatief een partiële herziening op te stellen conform artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

De structuurvisie van Wierden biedt mogelijkheden voor een gemengd stedelijk milieu. De voorgenomen ontwikkeling past binnen de gestelde uitgangspunten uit de gemeentelijke structuurvisie.

In het welstandsbeleid zijn verschillende criteria opgenomen ten aanzien van bebouwing. Mochten dergelijke criteria van toepassing zijn dan zullen deze in de planregels worden opgenomen.

In de beleidsnota archeologie van gemeente Wierden zijn kaders opgenomen ten aanzien van de archeologische verwachting van een gebied. De toetsing aan dit beleid zal verderop in dit plan plaatsvinden in de paragraaf Archeologie (4.3.2).

Er is bij de voorgenomen ontwikkeling geen sprake van een beroep aan huis. Mocht in de toekomst alsnog een beroep of bedrijf aan huis worden gevoerd, dan zullen de gestelde voorwaarden uit het beleid ten aanzien van beroepen en bedrijven aan huis in acht worden genomen.

In de woonvisie en het volkshuisvestingsbeleid van de gemeente worden mogelijkheden geboden voor een divers woonmilieu. De woningen zullen levensloopbestendigd worden opgericht. De voorgenomen ontwikkeling past daarmee prima binnen de uitgangspunten uit het volkshuisvestingsbeleid en de woonvisie van gemeente Wierden.

Hiermee kan worden gesteld dat de voorgenomen ontwikkeling past binnen de beleidsuitgangspunten uit het gemeentelijk beleid.