direct naar inhoud van 6.2 Marktanalyse
Plan: Buitengebied 2009, herziening Recreatiepark De Tolplas
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2011000012-VA01

6.2 Marktanalyse

6.2.1 Algemeen

In het kader van het Continu Vakantie Onderzoek wordt permanent consumentenonderzoek gedaan naar de wensen en voorkeuren van verblijfsrecreanten. De uitkomsten worden jaarlijks door het CBS gepubliceerd (Het gebruik van logiesaccommodaties (CBS, 2010)). Hieraan kan over het algemeen het volgende beeld worden ontleend:

  • De behoefte aan meer privacy en comfort beperkt zich niet tot de thuissituatie, ook het
    recreatiemilieu dient hieraan tegemoet te komen;
  • De locatie c.q. omgevingsfactor is het belangrijkste criterium bij de keuze van een recreatiebedrijf;
  • Kleinschalige parken met veel ruimte en groen, maar zonder grootschalige centrale recreatievoorzieningen aan de ene kant en grote centra met 'alles erop en er aan' aan de
    andere kant, mogen zich in een ruime en groeiende belangstelling verheugen. Wat hier
    tussenin zit, heeft het moeilijk;
  • Profilering c.q. onderscheidingsvermogen is van groot belang in het 'internettijdperk'
    met een almaar toenemende mate van transparantie;
  • De toeristische recreanten hechten sterk aan goede informatie over de omgeving van het
    recreatiebedrijf. Dit hangt samen met het feit dat zij vooral activiteiten buiten het park
    ondernemen, zoals wandelen en fietsen door de natuur, bezoek van evenementen, attracties
    en bezienswaardigheden;
  • Gezinnen met kinderen richten zich in hun keuze voor een bepaald bedrijf veelal op de
    recreatieve voorzieningen van het recreatiebedrijf (zwembad, speelvoorzieningen, recreatieactiviteiten, slechtweerfaciliteiten). Zij zijn in hun activiteiten in ruime mate op het bedrijf zelf gericht. Ook de aanwezigheid van toeristische (kinder)attracties in de nabije omgeving speelt voor deze doelgroep een belangrijke rol;
  • De 'belevingswaarde' speelt een steeds grotere rol bij de waardering van het recreatiemilieu.
    De recreant van vandaag is meer en meer op zoek naar piekbelevingen en spectaculaire
    ervaringen tijdens zijn vakantie of weekendje weg;
  • 'Kwaliteit bieden' is een must voor elk recreatiebedrijf. Dit geldt zowel voor het fysieke
    product als voor de immateriële aspecten (dienstverlening, sfeer). Beide onderdelen zijn
    van even groot belang; het ene kan niet zonder het andere;
  • Vergrijzing: de groep actieve senioren blijft groeien; het aandeel 55+ers groeit van 33%
    nu naar 40% in 2020. Hierdoor neemt naar verwachting de vraag naar wellness- en gezondheidsvoorzieningen in de vrije tijd toe, evenals de behoefte aan comfort en luxe
    ('volledige verzorging');
  • Toename van de vraag naar grote woningen voor informele groepen, gezamenlijk gebruik
    door drie generaties en/of meerdere gezinnen/families. Dit vereist verscheidenheid
    in het aanbod per park. Met alleen standaard 4 en 6 persoons huisjes lukt dat niet.
6.2.2 Marktontwikkelingen

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2011000012-VA01_0020.png"

Opvallend is dat in de periode 2000-2005 vraag en aanbod geen gelijke tred hielden. Terwijl het aanbod steeg, daalde de vraag (aantal overnachtingen en bezettingsgraad). Van 2005 tot 2008 is echter weer sprake van een stijgend aantal overnachtingen en een stijgende bezettingsgraad. Daarna is sprake van stabilisatie tot lichte daling in vraag en aanbod. Gevolg is dat de bezettingsgraad onder druk staat. Dit betekent dat de concurrentiestrijd de komende jaren flink zal toenemen (‘vechtersmarkt’). De klappen zullen vallen aan de onderkant van de markt (verouderd en standaard aanbod) en op de B- en C-locaties. Dit betekent dat het noodzakelijk is om in te spelen op de vraag van de consument naar meer luxe en ruimere recreatiewoningen.

6.2.3 Trends & ontwikkelingen

Om in te kunnen spelen op de wens van de consument en voor een goede bezetting is meer nodig dat enkel de standaard bungalow. Parken met een herkenbaar en aanstekend profiel doen het beter dat 'gewone' bungalowparken en huisjes met toegevoegde waarde (qua bouwstijl, materiaalkeuze, inrichting, voorzieningenniveau of thematiek) scoren hoger dan standaardwoningen die op elk bungalowpark worden aangetroffen. Uit een onderzoek van Van der Reest Advies voor een bungalowpark in Drenthe blijkt dat ‘bungalows met iets extra’s’ (bijvoorbeeld ‘wellnessbungalows’) 10-15% beter bezet zijn dan dezelfde bungalows in de standaardcategorie op hetzelfde park.

Hoewel het onderzoek in opdracht van een bungalowpark in Drenthe is uitgevoerd, is het onderzoek niet specifiek gericht op de Drentse bungalowparken. De bezoekers van bungalowparken in Drenthe komen immers, net als in Twente en de overige delen van Nederland, uit het hele land. Derhalve zijn de resultaten van dit onderzoek, waarbij is gekeken welk type bungalow de hoogste bezettingsgraad genereert, van toepassing op bungalowparken in heel Nederland.

Op de verschillende trends & ontwikkelingen die onderscheiden worden wordt hierna op ingegaan.

6.2.3.1 Meer roep om rust, natuur en ruimte

De roep om rust, ruimte en natuur groeit bij de Nederlandse toerist. De recreant heeft steeds meer de behoefte om zich af te wenden van de hectiek en meer de rust, ruimte en natuur (inclusief landschap) op te zoeken. Dit uit zich in een versterkte wens naar een vakantie of uitstapje in een landelijke en natuurlijke omgeving.

De groeiende behoefte aan rust en ruimte biedt kansen voor het beter benutten van het aanbod verblijfstoerisme in en rondom Wierden. De landschappelijke kenmerken van de omgeving bieden goede uitgangsmogelijkheden voor toeristen om tijdens hun vakantie van de rust, ruimte en groene omgeving te genieten (Bron: Kenniscentrum Recreatie)

6.2.3.2 Aandacht voor wellness en gezondheid

Ruim 12 procent van de Nederlandse bevolking heeft matige of ernstige lichamelijke beperkingen. Door de vergrijzing zal dit percentage de komende jaren sterk toenemen. Aandacht voor gezondheid wordt daardoor steeds belangrijker. Ook de overheid stimuleert mensen om meer te bewegen in het groen in het kader van de gezondheid in samenwerking met maatschappelijke organisaties, sportorganisaties, zorgverzekeraars en terreinbeheerders. Daarbij komt dat vooral onder de 30- tot 59- jarigen een grote vraag bestaat naar wellnessvoorzieningen. Dit betekent dat de komende jaren wellness en gezondheid een belangrijkere rol gaan spelen in de vrijetijdsbesteding. Het gaat daarbij om een mengeling van persoonlijke verzorging, gezondheid, welzijn en ontspanning. Commercieel biedt dit kansen voor de verblijfsrecreatieve markt door verblijfsvoorzieningen te combineren met welnessmogelijkheden. (Bron: Kenniscentrum Recreatie)

6.2.3.3 Aandacht voor authenciteit en streekeigenheid

De toerist is steeds meer op zoek naar een unieke beleving. De authenciteit van een streek als Twente kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Voor Twente betekent dit, dat de bezoeker bewust op zoek kan gaan naar iets Twents en dat het liefst ook herkent in de directe omgeving van het verblijf of zelfs in de verblijfsaccommodatie zelf.

6.2.3.4 Rol van internet in verblijfstoerisme groeit

Het gebruik van internet en digitale diensten neemt toe (inmiddels is ruim 90% van de Nederlandse bevolking online) (NBTC-NIPO Research, 2010). Daardoor krijgen steeds meer mensen toegang tot de informatie die wordt aangeboden op het internet. Ook het aanbod van informatie op internet wordt uitgebreider, actueler, rijker en interactiever. Hierdoor boeken steeds meer mensen hun eigen vakantie via internet. In de toekomst wordt de rol van de reisbureaus waarschijnlijk steeds kleiner.

Het ontsluiten van informatie over het verblijfsrecreatieve aanbod op het internet wordt daarom steeds belangrijker. Door internet wordt het ook gemakkelijker voor particulieren om hun recreatiewoning te verhuren. Het aanbod van recreatiewoningen in de particuliere verhuur concurreert daarmee steeds meer met de commerciële verhuursector. (Bron: Kenniscentrum Recreatie)

6.2.3.5 Vraag naar kwaliteit en gedifferentieerd aanbod neemt toe

De verblijfstoerist bestaat niet; de ene toerist is de andere niet. Ook 'zappen' toeristen steeds meer tussen verschillende activiteiten. Er bestaan verschillende leefstijlen op basis waarvan toeristen zijn in te delen. Elke leefstijl heeft behoefte aan specifieke voorzieningen met verschillende kwaliteitsniveaus. Daarnaast stelt de recreant steeds hogere eisen aan zijn vrije tijd, deze moet zo optimaal mogelijk ingevuld worden. De vraag naar kwaliteit neemt daardoor toe. Een voorbeeld is de toenemende behoefte aan comfort en luxe onder de oudere doelgroepen en de zogenaamde 3-generatie vakanties: opa & oma en kinderen en kleinkinderen. Maar ook rust en eenvoud zijn een belangrijk onderdeel van kwaliteit. (Bron: Kenniscentrum Recreatie)

Een gedifferentieerd aanbod van verblijfsaccommodaties gericht op deze verschillende leefstijlen is voor de toekomst van de verblijfssector belangrijk. Dit betekent dat, naast het kunnen blijven bieden van een gedifferentieerd aanbod, kwaliteitsverbetering van de bestaande verblijfsvoorzieningen nodig is voor de toekomst van recreatiepark De Tolplas.

6.2.4 Recreatiepark De Tolplas

Recreatiepark De Tolplas wil inspelen op de toenemende vraag naar ruimere en luxere woningen door 17 nieuwe recreatiewoningen en 3 groepswoningen te realiseren. Uit cijfers van het bungalowpark blijkt dat met name de woningen voor 6 personen en meer goed worden verhuurd.

Hierop heeft het recreatiepark de laatste jaren onvoldoende ingesprongen waardoor een enigszins onevenwichtig aanbod is ontstaan en het aanbod van accommodaties voor minder dan 6 personen te groot is. Met het huidige aanbod kan niet voorzien worden in de vraag om grotere, ruimere en luxere woningen. Om hierop in te kunnen spelen en om ervoor te kunnen zorgen dat het recreatiepark ook naar de toekomst toe voldoende aantrekkelijk blijft voor de recreant is het noodzakelijk hierop in te spelen.

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid voor de realisatie van 17 recreatiewoningen voor minimaal 6 personen en 3 groepswoningen op het bestaande park. Met de realisatie van deze woningen kan het recreatiepark inspelen op de laatste ontwikkelingen in de markt en trends zoals vergrijzing en de opkomst van de 3 generatievakanties die daarmee gepaard gaat. Het gehele park krijgt hierdoor een kwaliteitsimpuls waardoor een uitgebreid verblijfsrecreatief aanbod ontstaat (voor elk wat wils).

De overige aanwezige verblijfsrecreatieve accommodaties (met name chalets) blijven behouden en een deel heeft inmiddels een onderhoudsronde gehad. Het voornemen is om de aanwezige voorzieningen en accommodaties op het park te handhaven en waar nodig te voorzien van een kwaliteitsimpuls.