Plan: | "Buitengebied 2009, partiële herziening Heerdinksschotweg 1/1a" |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2011000003-VA01 |
Bij de vaststelling van een bestemmingsplan dient te worden bepaald of de aanwezige bodemkwaliteit past bij het toekomstige gebruik van die bodem en of deze aspecten optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. Om hierin inzicht te krijgen, dient een bodemonderzoek te worden verricht.
Door Kruse Milieu B.V. uit Geesteren is middels uitvoering van een verkennend bodemonderzoek de bodem in het plangebied onderzocht. Hierbij zijn 2 onderzoekslocaties (A en B) gedefinieerd. Onderzoekslocatie A is de meest noordelijk gelegen te realiseren kavel. Ter plekke van de onderzoekslocatie staan thans 2 leegstaande kippenschuren. De inpandige verharding is van beton. Uitpandig is het westelijke deel onverhard (weiland), het oostelijke deel van de onderzoekslocatie is verhard met puin. Het verkennend bodemonderzoek met betrekking tot onderzoekslocatie A is bijgevoegd in Bijlage 2. Onderzoekslocatie B is de meest zuidelijk gelegen te realiseren kavel. De onderzoekslocatie is onbebouwd en onverhard. De onderzoekslocatie omvat circa 1490 m2. Het verkennend bodemonderzoek met betrekking tot onderzoekslocatie B is bijgevoegd in Bijlage 3.
Locatie A: Op basis van de resultaten van de chemische analyses kan het volgende worden geconcludeerd:
Locatie B: Op basis van de resultaten van de chemische analyses kan het volgende worden geconcludeerd:
Locatie A: De hypothese "onverdachte locatie" dient te worden verworpen, aangezien asbest in de puinverharding is aangetoond.
Locatie B: De hypothese "onverdachte locatie" dient te worden aanvaard, aangezien geen verontreinigingen zijn aangetoond.
Locatie A:
In de boven- en ondergrond zijn geen verontreinigingen aangetoond. Aangezien de tussenwaarden niet worden overschreden, is er geen reden om een nader onderzoek uit te voeren. Wel blijkt dat asbest is aangetroffen. De concentratie ervan is niet bekend. Bij het bouwrijp maken van de locatie zal sanering van de locatie plaatsvinden. Uit milieukundig oogpunt is er geen bezwaar tegen de voorgenomen bestemmingsplanwijziging en nieuwbouwplannen wanneer blijkt uit een nader asbestonderzoek dat de asbestconcentratie onder de wettelijke norm verblijft. De bodem wordt in dat geval geschikt geacht voor het huidige en toekomstige gebruik (wonen met tuin).
Locatie B:
In de boven- en ondergrond zijn geen verontreinigingen aangetoond. Aangezien de tussenwaarden niet worden overschreden, is er geen reden om een nader onderzoek uit te voeren. Uit milieukundig oogpunt is er geen bezwaar tegen de voorgenomen bestemmingsplanwijziging en nieuwbouwplannen. De bodem wordt in geschikt geacht voor het huidige en toekomstige gebruik (wonen met tuin).