Plan: | Buitengebied 2009 herziening Landgoed Kamplanden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0189.BP2010000041-VA01 |
In 'De Regge, blauwe slagader van Twente' (1998) wordt een visie van de Regge gegeven voor het jaar 2020. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen de Stadsregge en de Laaglandregge. In de laatste staan de functies landbouw en natuur voorop. Deze gebruiksvormen zijn richtinggevend voor de inrichting en het beheer van dit deel van het Regge-stroomgebied. De natuurlijke potenties van de rivier de Regge en van de landschapswaarden worden zoveel mogelijk benut: de Laaglandregge vormt de ruggengraat voor de ecologische hoofdstructuur. Doel van de Reggevisie is omvorming van de huidige onnatuurlijke rivier naar een meer natuurlijk riviersysteem met bijbehorende inrichting, gebruik en natuurwaarden. Het beekdal vormt de basis voor de toekomst en staat de ontwikkeling van een dynamische Regge tussen Goor en Nijverdal met een meer natuurlijk karakter en een nieuw meanderend tracé centraal. Daarnaast worden verschillende functies en voorzieningen in het Reggedal gecreëerd, passend in de natuurlijke omgeving van het beekdal.
De meest bepalende kenmerken van een laaglandrivier zijn een beperkt verhang, een breed dal en het meanderingsproces. Een voorwaarde voor het meanderingsproces is de aanwezigheid van afvoerdynamiek en een ongestuwd karakter. De Regge behoort ter hoogte van de Klokkendijk 17 tot de Middenregge. In het middengebied dat aangemerkt kan worden als intermediair gebied (afwisselend kwel en infiltratie) is positionering en buffering de beste strategie teneinde gebieden optimaal voor de ene dan wel voor de andere functie te kunnen inrichten. De Laaglandregge zal in 2020 weer een meanderende beek zijn. Natuurontwikkeling langs de beken is, samen met grondaankoop en/of ander beheer, erop gericht afvoerpieken te bergen en ruimte te geven voor meandering. Daartoe is in dit deel het winterbed verbreed en zijn stuwen en oeververstevigingen waar dat mogelijk is verwijderd.
In het uitwerkingsplan van de Reggevisie wordt benadrukt dat de instromende watergangen in het Reggedal het karakter van de achterliggende watergang moet behouden. Vanuit de Reggevisie is tevens aangegeven dat het wenselijk is de watergang niet direct op de Regge aan te laten sluiten, maar een buffer te creëren in de vorm van een natuurlijke laagte die het water vasthoudt. Bij voldoende afvoer stroomt de laagte over in de Regge.
Verder is het handhaven en beleefbaar maken van de steilranden, het reliëf en de natuurlijke laagte gewenst. Vanuit de Reggevisie is het ook wenselijk de openheid van het Reggedal te behouden en de steilranden aan te zetten met beplanting, aansluitend bij de beleving van de randen. Vanwege de openheid maakt het hart van het landgoed onderdeel uit van de rand van de unieke open ruimte van het Reggedal. Een markant punt langs en in het Reggedal is ruimtelijk gewenst. Ook is het wenselijk waar mogelijk vanaf de Klokkendijk de Regge te beleven, waardoor verdichting en openheid langs de Klokkendijk elkaar afwisselen. Tot slot worden in het Reggedal halfverharde struinpaden (wandelroutes) aangelegd. Het is wenselijk deze route ook over landgoed Kamplanden aan te leggen.
De ontwikkeling van landgoed Kamplanden past binnen de uitgangspunten van de Reggevisie.
De gronden waar de aanvraag betrekking op heeft vallen allen onder de Landinrichting Rijssen (herverkavelingsvlak Notter-Zuna). Het Landinrichtingsplan Rijssen bevat maatregelen die verbeteringen van het landelijk gebied tussen Rijssen, Holten, Nijverdal en Wierden beogen. Het hoofddoel van het plan is het landelijk gebied mooier en vitaler maken. Dit betekent een gezonde landbouw, een betere natuur, meer recreatie, een mooi landschap, verkeersveilige situaties en een schoon milieu. De volgende maatregelen die hieraan een bijdrage kunnen leveren zijn in het plan opgenomen:
Een gedeelte van de gronden (direct ten noorden van de Regge) zijn in het landinrichtingsplan aangewezen als aan te leggen natuurontwikkelingsgebied, aan te leggen waterloop/beek en te verbeteren landschapselementen. Deze gronden zouden via taakstelling verworven moeten worden en toegedeeld worden aan S.O.L. (Stichting Overijssels Landschap).
Door DLG is in 2004 een overheidsclaim op het gebied gelegd van 11 ha vanuit de visie om de Regge te verbreden en uitvoering te geven aan landinrichtingsplan. DLG heeft in het kader van de Landinrichting Rijssen een plan van toedeling gemaakt, waarin de grondruiling wordt geregeld. Volgens het plan van toedeling gaat de waterbak Regge naar het Waterschap en naastgelegen nieuwe natuur naar Landschap Overijssel. Nieuwe natuur wordt alleen aangelegd als de gronden verworven worden. Landgoed Kamplanden vormt hierop een uitzondering. Deze gronden worden in particulier eigendom ingericht overeenkomstig het landinrichtingsplan cq het natuurgebiedsplan. Met Landschap Overijssel worden afspraken gemaakt over beheer en inrichting van het nieuwe landgoed.