direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: Buitengebied 2009, partiele herziening Goorseweg ong.-Eversdijk 16 in Enter
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003

5.2 Archeologie

5.2.1 Algemeen

Op 1 september 2007 is de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz) van kracht geworden. Deze wet, een wijziging op de Monumentenwet 1988, regelt de omgang met het archeologisch erfgoed. Nieuw in de wet is dat gemeenten een archeologische zorgplicht krijgen en dat initiatiefnemers van projecten waarbij de bodem wordt verstoord, verplicht zijn rekening te houden met de archeologische relicten die in het plangebied aanwezig (kunnen) zijn. Hiervoor is onderzoek noodzakelijk: het archeologisch vooronderzoek. Als blijkt dat in het plangebied behoudenswaardige archeologische vindplaatsen aanwezig zijn, dan kan de initiatiefnemer verplicht worden hiermee rekening te houden. Dit kan leiden tot een aanpassing van de plannen, waardoor de vindplaatsen behouden blijven, of tot een archeologische opgraving en publicatie van de resultaten.

Op grond van de provinciale archeologische verwachtingskaart heeft de locatie aan de Eversdijk een middelhoge verwachting. De locatie aan de Goorseweg heeft een lage archeologische verwachtingswaarde. Een uitsnede van deze kaart is opgenomen in figuur 5.2.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003_0017.png"

Figuur 5.2. Uitsnede archeologische verwachtingskaart provincie Overijssel (Bron: Provincie Overijssel)

De locatie aan de Eversdijk heeft een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. Op het perceel vindt enkel een functiewijziging plaats en worden geen gronden geroerd aangezien het hier een bedrijfsverplaatsing betreft. Hier is geen aanvullend archeologisch onderzoek noodzakelijk.

De locatie aan de Goorseweg ligt in een gebied met een lage verwachtingswaarde. Het perceel grenst echter aan een gebied met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Er is voor gekozen om een archeologisch vooronderzoek te laten uitvoeren.

5.2.2 Archeologisch vooronderzoek
5.2.2.1 Algemeen

Voor de nieuw locatie voor het agrarische bedrijf aan de Goorseweg is een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd door RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V. uit Weesp. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 5 van deze toelichting

5.2.2.2 Conclusies archeologisch vooronderzoek

Tijdens het inventariserend veldonderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van archeologische resten in plangebied Goorseweg te Enter. Geomorfologisch gezien bestaat het plangebied uit een zone met dekzand en een zone met beekafzettingen. De natuurlijke bodemopbouw is vergraven dan wel verploegd en derhalve opgenomen in de bouwvoor of als verstoring geïnterpreteerd.

5.2.2.3 Aanbevelingen archeologisch vooronderzoek

Op grond van het ontbreken van (duidelijke) aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische resten wordt ten aanzien van plangebied Goorseweg geen vervolgonderzoek aanbevolen. Vanuit archeologisch oogpunt kunnen de geplande ingrepen zonder bezwaren worden uitgevoerd.

Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht toch archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 en 54 van de Monumentenwet 1988 (herzien in 2007) aanmelding van de desbetreffende vondsten bij de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap c.q. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verplicht.