direct naar inhoud van 4.2 Geluid
Plan: Buitengebied 2009, partiele herziening Goorseweg ong.-Eversdijk 16 in Enter
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003

4.2 Geluid

4.2.1 Algemeen

De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen ten aanzien van de geluidsbelasting van geluidsgevoelige functies. De functie 'wonen' is aan te merken als een geluidsgevoelige functie.

De Wet geluidhinder (Wgh) stelt eisen ten aanzien van de geluidsbelasting van geluidsgevoelige objecten. Op basis van artikel 77 van de Wet geluidhinder (Wgh) dient bij vaststelling of herziening van een bestemmingsplan waarbij een nieuwe geluidsgevoelige functie wordt toegevoegd een akoestisch onderzoek te worden ingesteld.

Munsterhuis Geluidsadvies B.V. uit Oldenzaal heeft de akoestische aspecten nader beoordeeld. Dit onderzoek is uitgevoerd conform de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai 1999. Het onderzoek heeft alleen betrekking op de locatie aan de Goorseweg aangezien hier een nieuwe functie wordt toegevoegd. Het akoestisch onderzoek is opgenomen in Bijlage 1 van deze toelichting.

Het onderzoek is gebaseerd op een inventarisatie van de bedrijfsvoering, literatuur- en leveranciergegevens en Munsterhuis Geluidsadvies B.V. -expertise. Aan de hand van de verkregen gegevens is een akoestisch rekenmodel opgezet waarmee de geluidniveaus zijn berekend.

De berekende geluidniveaus zijn getoetst aan de richtwaarden uit de handreiking industrielawaai en vergunningverlening. In het onderhavig onderzoek zijn een tweetal situatie in beschouwing genomen. De representatieve bedrijfssituatie en de incidentele bedrijfssituatie.

4.2.2 Resultaten akoestisch onderzoek

Op grond van onderhavig onderzoek kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

  • Tijdens de representatieve bedrijfssituatie blijkt dat het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau maximaal 34 dB(A) in de dagperiode bedraagt ter plaatse van woningen van derden. De richtwaarden worden niet overschreden;
  • Het maximale geluidniveau bedraagt in de representatieve bedrijfssituatie maximaal 56 dB(A) in de dagperiode. De richtwaarden worden overschreden maar de maximale grenswaarden niet;
  • Tijdens de incidentele bedrijfssituatie tijdens het aanvoeren van brokken en het inkuilen bedraagt het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau maximaal respectievelijk 34 en 40 dB(A) in de dagperiode;
  • Het maximale geluidniveau bedraagt in de incidentele bedrijfssituaties maximaal 56 dB(A) in de dagperiode;
  • De te verwachten geluidshinder is dusdanig laag dat er geen belemmering is te verwachten vanuit akoestisch oogpunt;
  • Er wordt zowel in de representatieve als incidentele situatie voldaan aan de voorkeursgrenswaarden vanwege verkeer op de openbare weg.