direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Buitengebied 2009, partiele herziening Goorseweg ong.-Eversdijk 16 in Enter
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003

3.3 Gemeentelijk beleid

In deze paragraaf wordt nader ingegaan op het gemeentelijk beleid en de gemeentelijke beleidsuitgangspunten. In het onderhavige geval is het belangrijkste plan het 'Landschapsontwikkelingsplan' van de gemeente Wierden.

3.3.1 Landschapsontwikkelingsplan Wierden
3.3.1.1 Algemeen

De gemeente Wierden heeft ervoor gekozen om de belangen van haar buitengebied te verankeren in een Landschapsontwikkelingsplan (LOP). In dit LOP heeft de gemeente doelstellingen geformuleerd en een visie ontwikkeld voor de te onderscheiden deelgebieden in de gemeente. De gemeente Wierden is nader onder te verdelen in 13 verschillende deelgebieden. Gebieden die onderling een sterke samenhang hebben, maar die tegelijkertijd ruimtelijk en functioneel van elkaar verschillen.

De in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling heeft betrekking op twee locaties. De locatie aan de Eversdijk ligt in het deelgebied 'Leijerweerd-Kartelaarshoek-Bullenaarshoek'. De nieuwe locatie voor het agrarische bedrijf aan de Goorseweg ligt in het deelgebied 'Beekdalen van de Regge'. In figuur 3.6. zijn uitsneden van de visiekaart behorende bij de deelgebieden opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0189.BP2010000036-0003_0012.png"

Figuur 3.6. Uitsneden LOP kaart Wierden (Bron: Gemeente Wierden)

3.3.1.2 Deelgebied 'Leijerweerd-Kartelaarshoek-Bullenaarshoek'

In dit deelgebied wordt de aanleg van landschapselementen gestimuleerd. Door de aanleg van landschapselementen kan de groen-blauwe dooradering in het gebied rond de Regge worden versterkt.

(Grondgebonden) landbouwers en particulieren zijn als beheerders van het gebied belangrijk, om de kleinschalige variatie in stand te houden. Zij moeten daarom de ruimte krijgen om nieuwe initiatieven te ontplooien, zoals woon-zorg, bed en breakfast, agro-educatie, waterberging, biologische landbouw en agrarisch natuur en landschapsbeheer. Nieuwvestigingen, uitbreidingen en nevenactiviteiten moeten passen binnen een landschappelijke kader. Hierbij moet aandacht worden besteed aan de positionering, schaal, architectuur en landschappelijke inpassing, in het bijzonder bij historische erven.

Locatie Eversdijk

Het agrarische bedrijf aan de Eversdijk valt in dit deelgebied. Op de uitplaatsingslocatie aan de Eversdijk worden geen nieuwe landschapselementen aangelegd. De gronden behorende bij het agrarische bedrijf vallen deels in dit deelgebied en deels in het deelgebied 'Beekdalen van de Regge'. De gronden van het agrarische bedrijf worden grotendeels ingezet ten behoeve van de natuurontwikkeling in het Reggedal. Dit sluit aan bij de doelstellingen zoals verwoord in de LOP van de gemeente Wierden.

3.3.1.3 Deelgebied 'Beekdalen van de Regge'

In het kader van de Nota Ruimte en de Reggevisie wordt gestreefd naar ontwikkeling van de Regge als robuuste verbindingszone om tot een samenhangende Ecologische Hoofdstructuur te komen. Daarom zijn in het Ontwerp Natuurgebiedsplan Overijssel regio Zuidwest-Twente verschillende gebieden langs de Regge als ‘nieuwe natuur’ aangewezen. Op een aantal plaatsen zal de natuurontwikkeling gecombineerd worden met retentie, zodat de waterbergende functies kunnen worden hersteld. Er ontstaan dan kansen voor beekbegeleidende graslanden en beekbegeleidende bossen.

Locatie Goorseweg

De locatie aan de Goorseweg, waar het nieuwe agrarische perceel is gesitueerd, maakt geen onderdeel uit van een gebied dat ingezet wordt ten behoeve van de ontwikkeling van de Regge als robuuste verbindingszone. Wel wordt het nieuwe agrarische perceel op een verantwoorde landschappelijke manier ingepast waarbij aangesloten wordt bij bestaande landschappelijke structuren en kwaliteiten.

3.3.2 Conclusie toetsing aan de gemeentelijke uitgangspunten

Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten verplaatsing van het agrarische bedrijf aan de Eversdijk naar de Goorseweg in overeenstemming is met de gemeentelijke uitgangspunten zoals verwoord in het LOP.